Митове за кърменето

21/09/2020, 13:42:38
Митове за кърменето

21/09/2020

24 абсурдни "твърдения" за кърменето

  Още щом стане ясно, че сте бременна повечето близки, познати, съседи и дори случайни хора бързат да ви уведомят, че майка лесно не се става и се започва с ужасни истории за бременността, раждането и разбира се – кърменето. Тези страшни истории включват някои забавни и дори абсурдни твърдения как кърмата може да вкисне в гърдите ви през лятото или щом майка ви и баба ви не са успели да кърмят, то няма смисъл и вие да опитвате :)

  Мит 1 – След раждането кърмата не идва веднага и няма смисъл бебето да се слага на гърда в първите часове

  Кърмата действително не идва веднага, но коластрата е налична още с излизането на плацентата. Тя е изключително важна за бебето. Има ролята на пасивна ваксина, защитавайки го от много патогени от околната среда, тъй като съдържа ценни антитела. Богата е на уникални протеини и пробиотици, които заселват чревната му флора и създават предпоставка за здравословен микробиом. Коластрата съдържа растежни фактори, които подпомагат развитието и узряването на нервната система, мозъка, зрението. Тя е всичко, от което се нуждае бебето през първите дни от живота си! Освен това ранния контакт кожа до кожа, веднага след раждането е изключително важен за опознаването на майката и бебето и колкото по-рано се случи първото засукване, толкова по-големи са шансовете за успешно кърмене.

  Мит 2 – Даването на вода е задължително за изплакване устата, както и лятото в жегите

  Водата може да измие много неща, но не и гъбичките, нито да бъде профилактика срещу тях. Ако бебето имаше нужда от изплакване на устата след кърмене, природата щеше да измисли начин, по който да се случва това, а шишетата с биберони, определено не са сътворени от нея.

  Кърмата съдържа 88% вода. Бебета на всички бозайници, включително и човешките, нямат допълнителна нужда от вода докато се хранят с кърма.

  Според Световната здравна организация и Уницеф изключително кърмените бебета нямат нужда от допълнителна вода. Ако бебето суче на поискване и редовно пълни памперсите може да сте сигурни, че то е достатъчно хидратирано. Може да предлагате вода на кърменото бебе стига това да не се случва точно преди хранене и водата да е неподсладена. Много вероятно е обаче, то да не иска да я пие.

  Мит 3 – Кърменето трябва да се случва на интервали от 3 часа за да се създаде режим на бебето

  Стомахчето на новороденото е едва с големината на череша. Коластрата и кърмата се усвояват много бързо, а в утробата бебето е свикнало да се храни постоянно. Няма как да очакваме от него да издържа по 3 часа до следващото хранене. В началото най-вероятно бебето ще има нужда да суче по-често, а с времето храненията ще се разредят. Когато бебето става по-голямо и силно успява да изсуче повече мляко за кратко време, създава си свой собствен ритъм, вече има режим на спане и бодърстване и съответно и на хранене. На новороденото обаче не е реалистично да се налага режим. Всъщност опитите за кърмене под час са първата стъпка към преждевременно спиране на кърменето.

  Мит 4 – В началото кърменето е болезнено, но трябва да изтърпите докато зърната свикнат

  Кърменето не бива да боли! Ако това се случва значи нещо в процеса не е както трябва – вероятно позата не е оптимална и бебето не засуква правилно. Ако само търпите, но не предприемете нищо за решаване на проблема, вероятно скоро ще спрете да кърмите.

  Важно е при сучене, бебето да поема в уста и ареолата, а не само зърното, тъй като в противен случай ще го разрани. Възможно е да става дума и за гъбична инфекция. При всички случаи, ако кърменето е болезнено, потърсете помощ веднага.

  Мит 5 – През нощта стомахчето на бебето има нужда от почивка

  Това е един от най-опасните митове, които води до проблеми с кърменето. Лактацията се случва на принципа на търсенето и предлагането и колкото повече суче бебето, толкова повече мляко произвежда вашето тяло. Кърмата се усвоява бързо и няма логика през деня бебето да огладнява за 1-2-3 часа, а през нощта да издържи по 6 часа без храна. То не е умален възрастен. Пролактинът, който отговаря за лактация достига най-високите си стойности нощем и рано сутрин, затова кърменето в тези часове ще осигури достатъчно мляко за през деня.

  Мит 6 – Бебето иска да суче постоянно и плаче, значи кърмата ми е нехранителна или не стига и трябва да се дохранва

  Няма нехранителна кърма! Вашето тяло е способно да зачене, износи и роди бебе, както и да го изхрани след това. То много добре знае от какво има нужда бебето иначе нямаше да оцелеем като биологичен вид :). Дори и майката да гладува, кърмата пак е достатъчно хранителна за бебето, освен, разбира се в много екстремни ситуации на критично недохранване.

  Честия плач може да се дължи на много неща, не само на глад. Ако бебето наддава нормално и има поне 5-6 обилно напишкани памперса за денонощие, значи кърмата му стига. За да разберете дали имате достатъчно кърма следете дали бебето суче ефективно и преглъща, дали пуска доволно гърдата след хранене и дали е активно когато е будно – движи ръчички и крачета, плаче силно. Ако кърмите бебето на поискване е малко вероятно кърмата да не му стига.

  Мит 7 – За да имаме повече мляко трябва да ядем определени храни и да пием специални чайове

  Не се налага да пиете мляко и лактационни чайове за да увеличите количеството кърма. Нито да се храните „като за двама“. Просто следвайте собствения си апетит, хранете се балансирано и пийте течности за да не се дехдратирате. Всъщност за увеличаване на лактацията ще помогне гушкането на бебето, носенето с слинг и контактът кожа до кожа, както и почивката, а не определени храни или билки.

  Мит 8 – Кърменето е трудно и отнема много време

  Както всяко ново нещо, кърменето също може да бъде трудно. В началото е нужно напасване, смяна на позите, на бебето може да му трябва време да се научи да засуква правилно и ефективно. След като минат няколко седмици ще придобиете опит, ще свикнете един с друг и кърменето ще става по-лесно и бързо. С времето бебето ще започне да изсуква млякото за много по-кратко време и няма да имате усещането, че денонощно кърмите. Периода, в който кърменето е по-трудно и времеемко е кратък и напълно си заслужава.

  Мит 9 – Кърменето разваля формата на гърдите

  Всъщност кърменето НЕ разваля формата на бюста. През бременността тялото ви се подготвя за предстоящото кърмене, гърдите увеличават размера си, жлезистата тъкан се развива и млечните канали нарастват. След това постепенно гърдите се връщат до положението, в което са били преди бременността, но това става за период от няколко месеца. Ако решите да не кърмите въобще или рязко да отбиете бебето само няколко седмици след раждането, гърдите спират да произвеждат мляко, жлезистата тъкан е принудена да се свие твърде бързо, кожата губи своята еластичност и може да се появят стрии. Когато детето се кърми дълго и количеството мляко намалява с времето по естествен начин, обемът на гърдите намалява постепенно и те имат времето да възвърнат предишната си форма.

  Мит 10 – Майка ми не е успяла да кърми, значи аз също няма да успея

  Майка ви вероятно не е кърмила поради липса на опит и информация, както и поради неадекватните съвети, които е получила като храненето под час, даването на вода със захар, дохранването и т.н. Днес имаме достъп до много повече информация и с подходящата нагласа и мотивация, ще се справите с кърменето. Липсата на кърма или провалът е кърменето не се предават по наследство!

  Мит 11 – Бебето трябва да се държи на гърдата не повече от 20 минути

  В началото бебето може да прекарва много време на гърдата, тъй като все още се учи да суче ефективно, освен това кърменето не е само с цел нахранване, а и успокоение, любов, връзка с мама. Най-нормалното нещо е новороденото бебе да иска да бъде на гърдите на майка си.

  Мит 12 – Ако няколко седмици след раждането гърдите омекнат и не ги чувствам пълни както преди, значи млякото е намаляло и бебето трябва да се дохранва

  В началото когато кърмата все още не се е регулирала е възможно тялото ви да произвежда повече млякото, отколкото бебето изсуква. Това води до известен дискомфорт, подути, препълнени и чувствителни гърди и се налага да изцеждате мляко. След няколко седмици, кърмата се регулира според нуждите на бебето, то изпразва по-ефективно гърдите и затова може да ги чувствате омекнали и „празни“. Това не е повод за притеснение.

  Мит 13 – Задължително е на едно хранене да се дава само една гърда като се редуват на различните хранения

  През първите дни след раждането е нужно да предлагате на бебето и двете гърди на всяко хранене, за да се стимулира лактацията. След това при изсукване на едната гърда, може да оригнете бебето и да му предложите другата. Ако то е още гладно, ще суче, ако не иска – няма повод за тревога.

  Мит 14 – Ако гърдите не се цедят след всяко кърмене млякото ще спре

  В първите дни и седмици след раждането когато се получават препълвания на гърдите, изцеждането е нужно, а млякото може да замразявате. Дори и тогава цеденето не е задължително, може да го правите само ако имате твърде много мляко, което бебето не успява да изсуче и изпитвате дискомофорт. След като лактацията се регулира няма нужда от изцеждане на гърдите, освен в извънредни ситуации – ако трябва да оставите мляко в шише на някой друг, който да нахрани бебето или при запушен млечен канал.

  Мит 15 – Кърменето пречи на отслабването след раждане

  Всъщност кърменето е енергоемък процес за организма и производството на мляко гори съществена част от приетите калории. Освен тях обаче се изгаря и енергия, идваща от мастните депа, натрупани през бременността. Така че кърменето дори може да подпомогне отслабването. Все пак за здравословен период за възвръщане на фигурата се смята срок от около 12 месеца след раждането. На тялото му е нужно време за балансиране на хормоните, а и веднага след раждането не е време нито за строги диети нито за тежък спорт.

  Мит 16 – Дългото кърмене води до анемия защото кърмата е бедна на желязо

  Кърмата е всичко, от което се нуждае бебето през първата половин година от живота си. След това е време бебето да бъде захранено с твърди храни, които са допълнение към млякото. Желязото в кърмата е много по-добре усвоимо, от това в адаптираните млека. Бебе, което суче на поискване и се захрани в нормалния период – на около 6-7 месеца, няма причина да развие анемия.

  Мит 17 – След една година в кърмата няма нищо полезно и бебето трябва да се отбие

  В този мит няма никаква логика. Кърмата съдържа ценни витамини, минерали, микроелементи, ензими, хормони и други вещества, които са полезни за детето и след навършване на една годинка. Разбира се, след този период майчиното мляко вече не е основна храна, но няма нищо лошо или опасно в кърменето на по-голямо дете. Специалистите препоръчват кърменето да продължи до навършване на 2 години на детето.

  Мит 18 – Раждането със секцио е предпоставка за проблеми с кърменето

  Действително след Цезарово сечение първият контакт между майката и бебето се забавя и преходното мляко слиза малко по-късно, но това не са причини за неуспешно кърмене. С повече търпение, постоянство и помощ от страна на медицинския персонал или консултант по кърмене, проблемите с кърменето след секцио са напълно преодолими.

  Коластрата е налична веднага, тя не се влияе от начина на раждане и е напълно достатъчна за бебето през първите дни.

  Мит 19 – Ако майката пуши или пие алкохол е по-добре да не кърми

  Кърмещата майка не бива да пуши или да пие алкохол, но не е вярно, че ако все пак го прави, то не трябва да кърми. Доказано е, че съвсем малки количества от алкохола достигат в кърмата. При ограничен прием на алкохол, ако минат поне 2-3 часа до следващото кърмене, не би следвало да има проблем. Ако питиета са съчетани с храна и вода, то количество алкохол в кръвта и кърмата намалява.

  Нивото на никотин в кърмата е най-високо след пушене. По тази причина кърменето на бебето трябва да се случва преди това.

  Мит 20 – Големите гърди произвеждат повече мляко

  Кърмата се произвежда в млечните жлези, а те нямат никаква връзка с размера на бюста. Жените с малки гърди също произвеждат толкова мляко, колкото е необходимо на бебето.

  Мит 21 – Кърмените деца се будят по-често нощем

  Бебета се будят нощем поради неразвита нервна система, нужда от гушкане, дискомфорт от колики или пробиване на зъбчета, както и поради по-малкия обем на стомахчето си, поради което огладняват бързо. Бебетата, хранени с адаптирано мляко също може да се будят често. Кърмата действително се усвоява по-бързо, но разликата във времето не е толкова голяма. Много родители, които са опитали да спрат нощното хранене на бебето установяват, че то продължава да се буди често – за вода, за биберон, за гушкане, от дискомофорт при растящи зъбки, сънуване на кошмар и какво ли не. Кърмата съдържа хормони, които успокояват бебето, а гушкането на мама му действа приспивно.

  Мит 22 – Адаптираното мляко е близко по състав до кърмата

  Не е възможно да бъде създадено адаптирано мляко, наподобяващо майчината кърма. Тя е жива течност, която променя състава си спрямо нуждите на растящото бебе. Съдържа ензими, пробиотици, пребиотици, растежни фактори, хормони, антитела и още много вещества, които не се срещат в нито една формула. Биологичните компоненти в кърмата няма как да бъде наподобени в адаптираното мляко, за съжаление.

  Мит 23 – Ако майката е болна не бива да кърми

  Спирането на кърменето поради заболяване се налага в изключително редки случаи. Обикновените вируси, предизвикващи настинка или грип НЕ са повод да спрете да кърмите. Напротив – чрез кърмата ще осигурите антитела за бебето и дори да се зарази, то ще прекара инфекцията много по-леко.

  Медикаментите за сваляне на температура с Ибупрофен и Парацетамол са позволени при кърмене. Не бива да взимате обаче лекарства, съдържащи ацетилсалицилова киселина (аспирин), тъй като могат да причинят тежко увреждане на кърмачето.

  Капки за нос, съдържащи Фенилефрин (Виброцил) са безвредни по време на кърмене, но опитайте да ограничите употребата им до 3 дни. Препрати с ксилометазолин се използват само по преценка на лекар. Дори да се наложи антибиотично лечение има много препрати, съвместими с кърменето.

  Мит 24 - През лятото заради високите температури кърмата в гърдите вкисва и е опасна за бебето

  Тук оставяме без коментар :) Само се чудим в миналото когато е нямало бебешки формули и шишета с биберони как ли са оцелявали векове наред бебетата през лятото с вкисната кърма? И как оцеляват и до днес в горещите части на Земното кълбо?

  Още щом стане ясно, че сте бременна повечето близки, познати, съседи и дори случайни хора бързат да

  Имейл бюлетин

  Изпрати