Как да разберем дали бебето получава достатъчно кърма?

20/02/2020, 13:10:25
Как да разберем дали бебето получава достатъчно кърма?

20/02/2020

  Достатъчно мляко ли приема бебето? Едва ли има кърмеща майка, която да не си е задавала този въпрос. За съжаление гърдите ни не са разграфени и няма как да измерим какво количество кърма изсуква всеки път бебето. Ако то плаче често, при повечето родители се пораждат притеснения, че може би остава гладно.

  За щастие, ако следите състоянието на детето и знаците, които то ви дава може да се ориентирате доста добре в това дали получава достатъчно кърма и дали плача му се дължи на глад или на нещо друго.

  Единствения доказано сигурен модел за успешно кърмене е слагането на бебето на гърда всеки път щом то пожелае и покаже признаци на глад. Кърмата има свойството да се саморегулира според нуждите на бебето. Търсенето определя предлагането. Какво означава това? Колкото по-често суче бебето, толкова повече мляко произвеждат гърдите на майката. Природата е съвършена така че спокойно можете да й се доверите.

  През колко време е нормално да суче новороденото бебе?

  През първия месец бебето обикновено суче през 1,5-3 часа, което прави между 8 и 12 кърмения на денонощие. Ако бебето иска да суче през по-малко от час или прави паузи по-дълги от 4 часа е добре да бъде прегледано от лекар. Някои състояния като например жълтеницата правят бебетата сънливи и те може да пропускат хранения. В случай, че бебето иска да суче на всеки час, плаче много и е неспокойно, а няма видими признаци на заболяване, посъветвайте се с консултант по кърмене.

  Признаци, които показват, че бебето се храни достатъчно:

  Наддава добре на тегло

  Най-точния показател за това, че бебето се храни добре е наддаването му на тегло. Повечето бебета губят между 5 и 7% от рожденното си тегло до 3 след раждането и ги възстановяват в рамките на 10-15 дни след това. От този момент нататък бебето наддава средно по 20-30 гр. на ден или 140-210 гр. на седмица. Така през първите 3 месеца бебето наддава между 600 и 1000 гр. на месец, след което темпа се забавя до около 500-700 гр. месечно до 6 –тия месец. Цифрите са ориентировъчни и малко отклонения са допустими. Коментирайте теглото на вашето бебе с личния му педиатър.

  Има достатъчно пълни памперси

  Пълните памперси са много добър индикатор за това дали бебето се храни достатъчно. През първата седмица след раждането броят на напишканите и нааканите памперси е сравнително малък и се мени всеки ден. През първите 24 часа се очаква 1 напишкан и 1-2 наакани памперси докато постепенно до 7-мия ден трябва да има поне 5 напишкани и 2-3 наакани памперса за денонощие. След това от 8-мия ден нататък се очакват поне 5-6 обилно напишкани и 1-3 наакани за 24 часа. След първият месец някои кърмачета акат по-рядко - веднъж на 2-3 дни. Ако бебе под 30 дни се изхожда по-рядко от веднъж на 24 часа се консултирайте с педиатъра тъй като това може да е признак за недохранване. Ако предлагате вода или чай на бебето, напишканите памперси не могат да бъдат ориентир за достатъчно хранене.

  Бебето спокойно пуска гърдата след кърмене и изглежда доволно

  Ако бебето е спокойно след хранене това вероятно е знак, че се е заситило. Нормално е да поиска да суче отново час-два след това, което НЕ е признак, че кърмата не му е стигнала, просто тя се усвоява много бързо. През първите седмици стомахчето на бебето е много малко и то няма как да поеме толкова количество кърма, което да го засити за много дълго време. Ако бебето е нервно след кърмене и продължава да търси да суче, лапа си ръцете или плаче, потърсете съвет от консултант по кърмене.

  Пробното кърмене и цеденето като проверка на количеството мляко

  Пробното кърмене представлява претегляне на бебето преди и след кърмене за да се установи колко е изяло. Това изследване не е съвсем точно тъй като е възможно в този момент бебето да не е достатъчно гладно, да изсуче по-малко и да компенсира на следващото хранене. Ако решите да направите пробно кърмене проследете количеството мляко за цяло денонощие за получаване на по-точен резултат.

  Изцеждане с помпа или на ръка не може да се сравни със стимулацията на гърдите от сучещото бебе. Гърдите реагират различно и така може да получите грешна представа за количеството мляко.

  Скокове в растежа

  През първата година след раждането на бебето се наблюдават няколко момента на интензивен растеж, през които то изпитва нужда от повече калории и иска да суче по-често. Тези моменти са приблизително през третата и шестата седмица, трети месец, шести месец, девети месец. Често в такъв момент майката решава, че кърмата й не достига и започва да дохранва бебето. Това обикновено не е необходимо тъй като ако слагате на гърда бебето всеки път когато поиска, кърмата ще се регулира от самосебе си в рамките на ден-два.

  Митове за недостатъчната кърма

  1. Гърдите изглеждат меки и празни – няколко седмици след раждането кърмата се е регулирала според нуждите на бебето, тялото ви вече не произвежда излишно много мляко и гърдите омекват. Това е напълно нормално.

  2. Гърдите спират да текат спонтанно – спонтанното изтичане на кърма не е показател за нейното количество. При някои жени такова изтичане въобще не се наблюдава.

  3. Бебето внезапно започва да суче на всеки час – това е свързано със скока в растежа, за който писахме по-горе. Обикновено продължава по няколко дни, след което бебето разрежда само храненията си.

  4. Намалява времетраенето на кърменето – с възрастта бебето става по-силно и по-умело в кърменето и успява да се нахрани по-бързо.

  5. Не може да изцедите нищо след бебето – нормално, кърмата се е регулирала и бебето е изсукало всичко.

  6. Изцеждате много малко дори от очевидно пълна гърда – по време на сучене бебето стимулира гърдата по различен начин от помпата. Това не е показател за общото количество мляко.

  7. Бебето е нервно и плачливо – причините за това може да са много, например колики, скок в растежа, превъзбуденост, бебешки рефлукс или друг дискомфорт. Ако бебето наддава добре и пълни памперсите, плачът му най-вероятно не е от глад.

  8. Бебето не спи през цялото време между отделните хранения – с порастване на бебето, часовете на будуване се увеличават и това няма нищо общо с храненето му.

  Никое от горните неща НЕ е показател, за това, че кърмата не достига.

  Как да разберем, че бебето суче ефективно:

  • Бебето суче силно, ритмично и се чува как преглъща;
  • Бебето може да прави паузи, в които си почива за кратко, но държи гърдата в устата и подновява сукането по своя инициатива;
  • Детето пуска гърдата по свое желание като изглежда спокойно;
  • Усещате вакуумът, който прави бебето;
  • В будно състояние бебето е активно, движи ръчички и крачета, плаче силно;

  Кога да се притесняваме?

  Ако бебето е под 30 дни и няма изхождане в рамките на 24 часа това вероятно говори за липса на достатъчно мляко. Свържете се с педиатъра, нужно е бебето да бъде претеглено. След прегледа обсъдете с него как да подобрите кърменето. Ако се установи, че бебето не се храни достатъчно лекарят ще ви посъветва какво да правите. В някои случаи по-честото слагане на гърда е достатъчно. Може да се окаже, че бебето не суче ефективно, да се наложи да промените позата за кърмене или да се изцеждате между храненията. При трудности със засукването или ако бебето се изморява твърде бързо може да помогне да му давате добавка от изцедена кърма от шише. По преценка на лекаря може да се включи и адаптирано мляко ако има сериозен риск от недохранване.

  Какви мерки да вземем за да сме спокойни, че детето получава достатъчно мляко?

  • Кърмете често, всеки път когато бебето пожелае;
  • Уверете се, че позата за кърмене е добра и бебето суче ефективно;
  • Предлагайте и двете гърди на едно хранене. на следващото хранене дайте първо гърдата, която е била втора предния път;
  • Осигурете добър контакт кожа с кожа с детето – опитайте по време на кърмене коремчето на детето да се опира във вашия корем. Този контакт помага за стимулиране на кърмата и по-ефективно сучене.
  • Приемайте достатъчно течности и питателна храна;
  • Предлагайте на бебето малки количества вода само след кърмене;
  Запомнете: Ако пелените са обилно мокри, изхожданията са редовни и с нормален цвят и консистенция и бебето наддава добре – всичко е наред!
  Тагове:
  Достатъчно мляко ли приема бебето? Едва ли има кърмеща майка, която да не си е задавала този въпрос.

  Имейл бюлетин

  Изпрати