Ранния контакт на майката и бебето след раждането - защо е толкова важен?

11/08/2020, 16:30:27
Ранния контакт на майката и бебето след раждането - защо е толкова важен?

11/08/2020

  В повечето болници у нас, веднага след раждането, бебето се показва на майката от акушерка или в най-добрия случай ѝ се дава да го гушне за няколко минути, докато е повито, след което се взима и се отделя от нея за период от 2 до 48 часа.

  Доводът е, че майката трябва да си почине от раждането и да бъде под наблюдение в продължение на поне 2 часа след това. В някои болници срещата между майката и бебето се осъществява дори по-късно.

  Учените обаче доказаха, че начина, по който посрещаме бебето на бял свят и това, което то преживява в първите минути и часове след раждането може да повлияе на неговата представа за живота извън утробата, както и начина, по който се приспособява за самостоятелен живот.

  Бебето е прекарало 9 месеца в майчината утроба и не познава друг свят. Там то е било на топло, получавало е храна и кислород, без да прави усилия за това, чувствало се е сигурно, чувайки звуците на сърцето на майка си, както и нейния глас.

  Световната здравна организация е категорична, че кърменето трябва да започне веднага след раждането по време на контактът „кожа с кожа“, който трябва да продължи най-малко 1 час.

  Какво представлява ранния контакт между майката и новороденото?

  Веднага след раждането, бебето се подсушава и се слага голо (понякога с шапка на главата) върху гърдите на майката и се завиват с одеало.

  Защо е толкова важен този първи контакт?

  Създава се емоционална връзка между майката и бебето и се поставя началото на кърменето

  В първите два часа след естествено раждане (особено когато то е протекло без употреба на медикаменти и упойки), бебето е будно и активно, търси с очи своята майка, иска да се „запознае“ с нея, да продължи да се чувства сигурно и защитено, както досега.

  Тези първи два часа се наричат чувствителен период. Бебето е будно благодарение на отделения норадреналин по време на раждането. То вижда на разстояние от около 20 см. което е достатъчно за да вижда лицето на майка си, ако бъде поставено на гърдите ѝ.

  Когато е поставено голо върху майка си, то започва да души кожата ѝ, да се върти и инстинктивно да търси зърното за да засуче. Този процес може да отнеме време час-дори два, но е желателно да не се прекъсва и да не се форсира, а да бъде оставено бебето да засуче спонтанно, тъй като това увеличава шансовете за успешно кърмене в последствие.

  Нивата на окситоцин, които отделят майката и бебето след раждането са много високи. Те подпомагат контрахирането на матката, отделянето на плацентата, предотвратяват кръвоизливите след раждането.

  Окситоцинът е известен като „хормон на любовта“ – той създава особено силна връзка между майката и бебето в тези, незаменими първи минути.

  Според д-р Мишел Оден, ранния контакт намалява вероятността жената да страда от следродилна депресия.

  Връзката между майката и бебето е жизнено важна за оцеляването на новороденото и затова природата се е погрижила да я задейства чрез биохимични процеси, случващи се в мозъка на майката когато държи бебето.

  Имаме примера и на други бозайници – вероятно сте чували баба ви или някоя друга възрастна и мъдра жена да казва, че не бива да пипате новородените котенца в първите им дни на бял свят, тъй като след това котката може да ни ги иска, да не ги познава, да не им дава да сучат и те няма да оцелеят. Изследвания, проведени сред застрашени групи, са показали, че процентът на изоставени деца рязко спада, благодарение на контактът „кожа с кожа“.

  При раждането си бебето инстинктивно очаква от майка си да го защити, стопли и нахрани за да оцелее. Майката пък инстинктивно е подготвена да посрещне бебето и да се грижи за него.

  Когато са отделени един от друг, майката и бебето нямат възможност да изживеят този естествен, ценен етап от развитието си. Разбира се, като разумни същества, ние не изоставяме децата си и търсим начин да компенсираме тази временна раздяла, но бебето не осъзнава това. То няма представа, че е в болница, на сигурно място и мама след малко ще дойде. Единственото, което то знае е, че е само, стресирано и уплашено и че не може да оцелее без майка си.

  Води до по-успешна адаптация на бебето

  Раждането е стрес за бебето – драстична разлика в температурата, в пространството, ярки светлини, шумове. Всичко, което то познава до този момент изчезва. Храната вече не идва на готово, звуците и приятни полюшвания, с които е свикнало в утробата, липсват.

  Единственото нещо, което то познава в този нов свят е своята майка. Познава гласа, туптенето на сърцето ѝ, миризмата ѝ.

  Изследвания показват, че бебета, които са били разделени от майка си, плачат 10 пъти повече отколкото бебета, които са имали физически контакт с нея от самото начало. 

  Поставено върху топлата гръд на майка си бебето разбира, че всичко е наред. То нормализира сърдечната и дихателната си честота, както и телесната си температура. Когато бебето бъде отделено от майка си, нивата на хормоните на стреса в тялото му нарастват, повишава се сърдечната честота, ускорява се дишането.

  Ранния контакт е ценен и за здравето на майката. Високите нива на ендорфин (хормон на щастието) намаляват болката и ускоряват процеса на възстановяване.

  Ценният микробиом

  Допирът на майчината кожа и засукването веднага след раждането гарантират, че бебето ще се срещне първо с микроорганизмите, населяващи тялото и кожата на неговата майка, а не с болничните бактерии, както обикновено се случва. Микробната среда на майката е безопасна за бебето, а ако е родено вагинално, то вече е получило първата си "доза" добри бактерии, минавайки през родовия канал.

  Получавайки и първите капки коластра се улеснява колонизирането на тези полезни бактерии в чревната лигавица.

  Подпомага развитието на мозъка

  Учени са доказали, че ранния контакт „кожа до кожа“ стимулира развитието на определени структури в мозъка на детето и то най-вече на тези, отговарящи за емоциите. Майчиното докосване е от съществено значение за бъдещото нервно-психическо развитие на детето. Според проучвания, децата, които са получили първия контакт с майка си веднага след раждането и често са гушкани и целувани, през първата година от живота си, контролират по-лесно емоциите си, плачат по-малко, умеят да се владеят, да запазват хладнокръвие в напрегнати ситуации и са по-малко склонни да изпадат в депресия.

  Ранния контакт и Цезаровото сечение

  Когато раждането е оперативно, добре е първият контакт да бъде осъществен възможно най-рано след приключване на операцията, най-добре още в реанимация, ако състоянието на майката и бебето позволяват това.

  Практика в някои болници в чужбина е веднага след раждането докато майката е още на операционна маса, бебето да се сложи голо на гърдите на бащата. Това е показало много добър ефект – отново се наблюдава успокояване на бебето, нормализиране на телесната температура и дишането. А и е чудесна възможност за татко и бебе да се запознаят и да се адаптират един към друг. Добре е през първите 24 часа докато майката се възстановява, новороденото да бъде гушкано от баща си.

  Как стоят нещата в български болници

  В повечето болници у нас, ранният контакт все още не се практикува често защото не е създадена организация за това. Веднага след раждането бебето се измерва, преценяват се жизнените му показатели, повива се и се преглежда от неонатолог. Майката се наблюдава в родилна зала през следващите 2 часа.

  При секцио контактът е допълнително затруднен заради операцията и факта, че майката е под анестезия.

  Основното обяснение е, че ние нямаме спомени от раждането си и от този контакт няма особен смисъл. Затова и първата стъпка е да се започне с обучение на персонала и осъзнаване на важността от ранния контакт, както и изискване от страна на бъдещите родители да се създадат условия за тази практика, която всъщност не коства нищо на болницата и екипа, а дори намалява риска от внезапна детска смърт и може да съкрати болничния престой.

  Заключение

  Ранния контакт на майката и бебето има много позитиви:

  • Подобрява здравословните показатели на новороденото и родилката, намалява риска от кървене при майката;
  • Увеличава шансовете за успешно кърмене;
  • Помага за създаване на здрава връзка между майката и бебето;
  • Води до психическа стабилност у майката и бебето;
  • Новороденото плаче по-малко, има по-спокоен и продължителен сън;

  Ако ранния контакт с бебето не се осъществи, не се отчайвайте, а използвайте първата възможност за да наваксате. Инстинктивното поведение на бебето, водещо го към гърдата се запазва в първите няколко седмици, така че то трябва да бъде окуражавано и насърчавано да засуче.

  Ако се чувствате дистанцирани от бебето, не се обвинявайте. Изграждането на тази връзка понякога отнема време, дайте си го. При първа възможност осъществете контакта „кожа с кожа“ дори и да са минали дни след раждането. Сложете бебето голо върху гърдите си, говорете му нежно, гушкайте го, изчакайте да засуче спонтанно, дайте си време за опознаване и адаптация.

  Тагове:
  В повечето болници у нас, веднага след раждането, бебето се показва на майката от акушерка или в най

  Имейл бюлетин

  Изпрати