От кога да предлагаме вода на бебето?

27/08/2020, 11:03:20
От кога да предлагаме вода на бебето?

27/08/2020

  Въпросът „трябва ли да даваме вода на бебето в първите месеци от живота му“ е доста дискутиран в последните години, а отговорите – противоречиви. Ако до преди няколко години на бебетата се даваше вода със захар или глюкоза още в родилния дом и майките бяха съветвани да дават по малко вода след всяко хранене „за изплакване на устата“, а дори и за запълване на стомахчето докато „дойде време за следващото хранене“, то съвременните препоръки са кърмачето да не получава изобщо вода до започване на захранването.

  Къде е истината?

  Според Световната здравна организация и Уницеф изключително кърмените бебета нямат нужда от допълнителна вода. Кърмата съдържа 88% вода и напълно задоволява нуждата от течности на бебето.

  В началото на сукането, първото мляко е с по-високо съдържание на вода, докато задното мляко е по-богато на мазнини и хранителни вещества. Така в началото на всяко кърмене бебето първо задоволява нуждата си от вода, след това се засища.

  Когато бебето е жадно (например в горещо време), то може да суче за кратко, колкото да утоли жаждата си и да пусне гърдата преди да премине към високо калоричното задно мляко.

  Природата е предвидила тялото на майката да бъде способно да задоволи всички нужди на бебешкия организъм през първите месеци. Именно затова съставът на кърмата напълно съответства на нуждите на бебето. Все пак в древността е нямало шишета с биберони, чрез които да даваме вода на бебетата.

  Още една съществена причина да не се препоръчва даването на вода на кърмените бебета е, че стомахчето им е много малко, а те растат доста интензивно и имат нужда от майчиното мляко, а не от вода. В първите седмици дори само няколко глътки вода ще запълнят малкото коремче, в резултат, на което детето ще суче по-малко на следващото хранене. Това може да доведе до намаляване на кърмата.

  Всъщност, въпреки тези факти е възможно да предлагате вода на кърменето си бебе, но то най-вероятно няма да я пие, ако суче достатъчно често. Важно е водата да не е подсладена! Сладкия вкус несъмнено се харесва на децата и ако бебето вече е леко гладно и получи шише със сладка течност, вероятно ще я изпие. След това ще суче по-малко и накрая коремчето му ще бъде пълно с вода със захар, а не с ценната майчина кърма! Така се стига до недохранване, намаляване на лактацията и здравословни проблеми при бебето. Добавената захар би трябвало да отсъства от менюто му поне до 12 месечна възраст. Даването на захар през първите месеци води до слаб имунитет, нарушена чревна флора и повишен риск от инфекции и алергии.

  Трябва ли да даваме вода на бебе, хранено с адаптирано мляко?

  Адаптираното мляко също се приготвя с вода и ако детето поема достатъчно от него, вероятно няма да е жадно. За целта обаче трябва да се водите спрямо нуждите на бебето, тъй като ако го храните под стриктен режим на определени часове и с точни грамажи е възможно млякото и съответно водата да не му стигат. Освен това съдържанието на вода във формулата е всеки път едно и също за разлика от кърмата, която променя състава си. Ако при кърменето, бебето може да суче малко, само предно мляко за задоволяване на жаждата, то при храненето с адаптирано мляко това няма как да се случи. Затова е нужно да предлагате вода на бебето, хранещо се с формула, но не настоявайте да я пие и не се притеснявайте ако отказва. Бебето усеща нуждите си добре и ако има редовен достъп до вода, то ще пие ако иска.

  Важно е да предлагате вода само след хранене и тя да бъде неподсладена! Не предлагайте вода на бебе, което плаче от глад за да „издържи“ до следващото хранене и никога не му давайте вода непосредствено преди ядене. Ако бебето приема твърде много вода за сметка на храната, освен че ще страда от липса на ценни протеини, мазнини и други хранителни вещества, може да развие хипонатермия. Това е опасно състояние, при което водата разрежда кръвта и нарушава водно-солевия баланс на организма.

  Трябва ли да се дава вода на кърмачето когато е болно или навън е много горещо?

  Болното бебе на изключително кърмене също няма допълнителна нужда от вода. Все пак ако бебето има намален апетит, повръща или има диария, консултацията с лекар е задължителна, тъй като дехидратацията при бебетата настъпва бързо!

  Високите температури навън не са причина кърмените бебета да пият допълнително вода. Изследвания, проведени в най-горещите места на планетата – пустинята Синай, Идния, Пакистан, Ямайка, показват, че кърмените бебета нямат нужда от допълнителна вода.

  И тук остава в сила правилото – предлагайте по малко, след хранене, неподсладена, ако бебето иска, ще пие.

  Кога бебето започва да има нужда от вода?

  С пристъпване към захранването е нужно редовно да започнете да предлагате вода на бебето.

  През първата година бебето се нуждае от около 100-130 мл. течност на килограм телесно тегло за денонощие. В това чисто обаче влизат всички течности – кърма, адаптирано мляко, супи, сокове.

  Предлагайте преварена или специално бутилирана бебешка вода. До 3-тата година избягвайте да давате на детето минерална вода, тъй като преди тази възраст бъбреците му ще се затруднят да обработят, съдържащите се в нея, минерали.

  До 1 година чистата вода, кърмата и адаптираното мляко трябва да бъдат основните течности, които приема детето. Епизодичното даване на плодов сок или чай не е лошо, но сладките течности не бива да заместват водата или млякото.

  Ако след захранването бебето отказва вода?

  В началото на захранването твърдите храни са по-скоро за опитване и бебето задоволява нуждите си от храна и течности основно чрез кърмата или формулата. По тази причина е възможно то да отказва допълнително вода. Много деца пропиват чиста вода едва когато кърменията / млякото съществено намалеят.

  Не се тревожете ако детето отказва водата, но и не спирайте да му предлагате. При бебета и малките деца усещането за жажда може да е притъпено и детето да не дава сигнал, че има нужда от вода. Кърменето бебе вероятно ще поиска да суче за да утоли жаждата си.

  Предлагайте вода от бутилка с биберон или бебешка чашка с накрайник. Много родители установяват, че детето отказва водата от шише, но с удоволствие пие от подходяща чашка. Дръжте чашката на удобно за достигане от бебето място и я взимайте с вас когато излизате. Пийте често вода пред детето и му предлагайте чашката/шишето.

  Да предлагаме ли алтернативи на водата?

  Дори и бебето да е вече захранено и да отказва вода, ако приема достатъчно кърма или формула не е нужно да предлагате алтернативи на чистата вода. В никакъв случай не приготвяйте адаптираното мляко с повече вода, от указаната на етикета!

  Ако все пак смятате, че бебето приема недостатъчно течности, опитайте да му предлагате неподсладен чай, подходящ за бебета (лайка, мащерка, копър, маточина) или неподсладен плодов сок, разредени с вода. Постепенно увеличавайте количеството на водата за сметката на чая/сока докато не стигнете до чиста вода. Може да опитате да му давате малко вода с лъжичка, след хранене. И не се тревожете -  здравото дете, което има достъп до вода няма да се дехидратира. 

  Въпросът „трябва ли да даваме вода на бебето в първите месеци от живота му“ е доста диск

  Имейл бюлетин

  Изпрати