Кърмене след секцио

21/08/2020, 14:43:02
Кърмене след секцио

21/08/2020

Раждането със секцио не е причина да не кърмите бебето си

  Успешното кърмене след Цезарово сечение е напълно постижимо, макар и някои жени да срещат известни трудности. В нашите болници след секцио майката и бебето са разделени за поне 24 часа, тъй като родилката е в реанимация. На много места по света има практика бебето да бъде закърмено веднага след секциото, но у нас тя все още отсъства, за съжаление.

  Как да улесните кърменето след Цезарово сечение?

  С помощ от медицинския персонал

  Ако секциото е планирано, говорете предварително с лекаря, че желаете да кърмите бебето си възможно най-скоро след раждането. Ранния контакт „кожа до кожа“ е важен за успешно начало на кърменето. В момента, в който се почувствате добре, дори да сте още в реанимация, помолете да ви донесат бебето. Ако това не се случи заради здравословен проблем при вас или новороденото или заради отказ от съдействие от страна на медицинския персонал, не се отчайвайте. Веднага щом напуснете реанимацията и ви дадат бебето може да осъществите този контакт. Сложете бебето голо върху гърдите си и изчакайте само да намери гърдата. То има този инстинкт в продължение на дни, дори седмици след раждането.

  След реанимацията

  Уверете се предварително, че в стаята ще имате възможност да бъдете постоянно с бебето. В първите дни е много важно то да бъде кърмено често, на поискване, за да бъде успешно кърменето. Предлагайте гърдата на всеки плач дори да ви се струва, че нямате кърма. Докосването на бебето и сукането ще стимулира лактацията, а първите капки коластра са безценни.

  Ако в болницата, в която раждате допускат влизането на таткото, той може да ви е от голяма помощ през първите дни.

  Ако срещате трудности със засукването, потърсете помощ от консултант по кърмене още в болницата.

  Използвайте помпа за кърма

  Ако нямате възможност да закърмите бебето в първите 12 часа, опитайте да стимулирате лактация чрез изцеждане с помпа. Ако ви е трудно да се справите сама, потърсете съдействие от акушерките.

  През първите дни се образува малко количество коластра, а понякога заради стреса от операцията и медикаментите може да не успеете да изцедите нищо с помпата. Това не означава, че няма да имате кърма! Опитайте масаж на гърдите и изцеждане на ръка. Ако се налага да бъдете разделени от бебето за повече от 12 часа, дайте изцедената коластра, с която акушерките да нахранят новороденото.

  Пречат ли болкоуспокояващите на кърменето?

  Има болкоуспокояващи медикаменти, които са съвместими с кърменето. Болката потиска производството на мляко и нарушава психическия и физическия ви комфорт, така че не се притеснявайте за медикаментите.

  По-късно ли идва кърмата след секцио?

  Начина на родоразрешение няма отношение към образуването на мляко. Подготовката на тялото за кърмене започва още през бременността и се активира с раждането на плацентата, което променя хормоналните нива и започва усилено производство на пролактин, който отговаря за лактацията. Това няма как да се промени освен ако не се приемат мощни пролактин-инхибитори, известни като медикаменти за спиране на кърмата.

  Упойката и обезболяващите препрати не влияят на лактацията.

  Причините за по-труден старт на кърменето след секцио са психическия и физически дискомфорт на майката, по-късния контакт с бебето (което често е приемало вече мляко от шише в първите часове) и евентуално по-слабия сукателен рефлекс на бебето заради упойката и забавената му адаптация.

  Всички тези проблеми са преодолими до няколко дни.

  Лактацията се стимулира от бебето (или от помпата когато сте разделени), така че колкото повече коластра се изцежда, толкова повече ще произвежда вашето тяло.

  Коластрата е налична веднага след отделянето на плацентата, освен ако майката не е преживяла сериозна кръвозагуба.

  Ако бебето е сънливо и не може да засуче ефективно?

  Бебетата, родени чрез секцио може да са малко по-поспаливи в началото. След първите две седмици няма опасност здраво бебе да пропусне хранене и да не даде знак, че е гладно. Новороденото обаче може да е по-летаргично и да проспива хранения, което може да доведе до дехидратация и недохранване. За целта през първите две седмици, предлагайте гърдата на всеки два часа през деня с малко по-дълга пауза от около 4 часа през нощта. За да събудите бебето, съблечете го по памперс и го сложете на гърдите си. Галете го, говорете му, опитайте да осъществите визуален контакт, разтрийте гръбчето му.

  Уверете се, че бебето засуква правилно. То трябва да отваря широко уста и да поема ареолата, а не само зърното. Носа му трябва да е свободен, а при сукане да усещате вакуум.

  Ако бебето вече е получило добавка от шише?

  Ако сте разделени за по-дълго време с бебето и то вече е било захранено от шише, няма повод за тревога. Ако още на втория-третия ден започнете да кърмите, бебето бързо ще придобие умения за сукане. В случай, че все пак това не се получава толкова лесно, опитайте следните методи:

  • Отново идва на помощ контактът „кожа с кожа“ – съблечете се, сложете бебето голо върху гърдите си, това ще събуди инстинктът му за сучене;
  • Предлагайте гърдата редовно и не чакайте бебето да прегладнее – колкото по-спокойно е новороденото, толкова по-голяма е вероятността да засуче;
  • Изцедете малко кърма върху зърното и го предложете на бебето или капнете капка мляко върху устните му;
  • Ако бебето е много гладно и плаче силно, дайте му първо малко изцедена кърма за да задоволи първоначалния си глад, след което преминете към сучене;
  • Опитайте да не предлагате залъгалка в първите дни, тъй като бебето задоволява сукателния си рефлекс с нея, а е важно да го прави на гърдата;

  Подходящи пози за кърмене след Цезарово сечение

  Кръстосана люлка

  Удобна поза за начинаещи когато вие и бебето все още се опознавате и учите какво да правите. Възглавниците зад гърба и под ръцете ще ви дадат необходимата опора. Тялото на бебето трябва да бъде под гърдата, от която няма да суче, а корема му – опрян в корема на майката.

  Футболна топка

  Тази поза е подходяща за сънливи бебета, преждевременно родени или такива със силно изразена жълтеница. Удобна е след секцио, тъй като тялото на бебето не притиска корема на майката. Ухото, рамото и хълбока на детето трябва да очертават права линия. Придвижете тялото на бебето така, че зърното да сочи към горната му устна или да се пада над нея. Ръката ви ще даде опора на гърба, врата и главата на бебето без да поема цялата му тежест.

  Легнала

  Това е една от малкото пози, които са удобни веднага след раждането, особено когато то е било чрез Цезарово сечение. Не се притиска корема на майката, тя не поема тежестта на бебето, дори си почива. При нужда под гърдата може да се постави навита пелена, която да я повдигне до нивото на устата на детето.

  Добре е отначало да се опита кърмене в поза „кръстосана люлка“ или „футболна топка“ докато детето се научи да засуква правилно, тъй като при тези пози майката контролира захвата. След това спокойно може да се кърми в легнало положение.

  Тагове:
  Успешното кърмене след Цезарово сечение е напълно постижимо, макар и някои жени да срещат известни т

  Имейл бюлетин

  Изпрати