Успешен старт на кърменето

27/01/2021, 14:17:43
Успешен старт на кърменето

27/01/2021

Кърменето през първите дни

  Кърменето на бебето е естествен процес, който обаче не винаги се получава лесно от самосебе си. Налага се и майката и бебето да се адаптират един към друг и да се научат на успешно кърмене.

  Подготовка за кърмене

  По време на бременността, под влияние на хормоните, гърдите ни се подготвят за кърмене без да е нужно ние да правим съзнателно нещо за да подпомогнем процес. Стимулирането на гърдите по време на бременността като разтриване с груба кърпа или други остарели практики, са не само ненужни, но и вредни защото може да предизвикат контракции.

  Още по време на бременността, гърдите започват да произвеждат коластра, която ще бъде първата храна, която ще опита вашето бебе щом се роди. Коластрата е малка като количество, но е непълно достатъчна за новороденото, освен това е безценна за неговия организъм. Тя съдържа растежни фактори, високи дози антитела и много важни аминокиселини и пробиотици, които спомагат заздравяването на чревната стена и предпазват бебето от инфекции.

  Съвети за успешен старт на кърменето

  Ранен контакт

  Ранния контакт „кожа до кожа“ веднага след раждането помага за успешно засукване и поставя началото на кърменето. Най-добре е този контакт да започне колкото се може по-скоро след раждането (оптимално до 30 минути) и да продължи поне 2 часа като бебето трябва да бъде оставено само да намери гърдата и засуче.

  Дори и ранния контакт да е невъзможен по медицински причини, това в никакъв случай не означава, че кърменето няма да е успешно! Ако майката е разделена от бебето (поради здравословен проблем, престой на новороденото в кувиоз, раждане чрез секцио) е желателно тя да започне изцеждане през първите 6 часа след раждането и да го прави редовно на всеки 2-3 часа за да стимулира производството на коластра.

  Веднага щом имате възможност да бъдете заедно с бебето може да изпълните контактът „кожа до кожа“ дори и да са минали часове или дни след раждането. В началото сукателния рефлекс на бебето е силен и може да наваксате пропуснатото време.

  Поставете бебето така, че главичката му да лежи в ямката на лакътя, дланта ви да обхваща дупето му, а главата му да бъде обърната към гърдата.

  Ухото, рамото и бедрото на бебето трябва да са в една линия.

  Не се навеждайте към бебето, а го поднесете към гърдата. Може да се наложи да подложите няколко възглавници отдолу за да ви бъде по-удобно.

  Не се отчайвайте ако бебето не успее да засуче ефективно веднага. Продължете да опитвате и ако трябва потърсете помощ от акушерките или консултант по кърмене.

  Първите дни с бебето

  Честото сукане през първите дни играе важна роля за синтеза на пролактин – хормон, който участва в образуването на млякото. Препоръката е бебето да суче 10-12 пъти в денонощието, през първите дни, но все пак няма твърда норма. Може да слагате бебето на гърда и на всеки час когато е будно. Ако то спи по-дълго от 4 часа е нужно да го събуждате, тъй като в началото може да бъде поспаливо (например заради жълтеница, недоносеност и др.), а честото сукане е много важно!

  В началото давайте на бебето възможност да суче и от двете гърди на всяко хранене. при следващото кърмене, предложете гърдите в обратен ред, като започнете с тази, която при предното хранене е била последна.

  Има бебета, които дори и след като са изсукали цялата налична в гърдата коластра, продължават да сучат за успокоение и приспиване, но в началото това може да доведе до разраняване на нежната кожа на зърната. Коластрата през първите дни е много малко и за неповече от 10-15 мин бебето може да изпразни едната гърда. Така общо едно кърмене няма нужда да продължава повече от половин час.

  След първата седмица, коластрата се заменя от същинската кърма. Може да чувствате гърдите си твърди, препълнени или болезнени. Ако бебето засуква трудно, опитайте да изцедите няколко капки преди да го сложите на гърда. Това ще намали напрежението и млякото ще потича по-лесно.

  Ако след кърмене все още чувствате гърдите препълнени и напрегнати, изцедете останалото количество кърма на ръка или с помпа. Не е нужно да изцеждате абсолютно всичко, а само колкото да почувствате облекчение. В противен случай, тялото ви ще започне да произвежда много кърма на принципа на търсенето и предлагането.

  Гърдите може да се усещат спокойни и меки, а не препълнени, но това не означава, че нямате достатъчно кърма. Когато лактацията се регулира, напрежението и болката в гърдите би следвало да намалеят и изчезнат. В началото може да продължите да предлагате втората гърда, след като бебето е изсукало млякото от първата. Напълно възможно е то да се засища и само от едната гърда. В такъв случай редувайте гърдите на всяко кърмене.

  Поне през първите 4 седмици не давайте на бебето биберон-залъгалка или шише. Смучейки биберона то задоволява голяма част от сукателния си рефлекс, което може да до доведе до трудности с кърменето. В млякото се съдържа достатъчно вода и през първите седмици няма нужда да предлагате допълнителна такава на бебето. в противен случай рискувате коремчето му да се напълни с вода, а не с ценното майчино мляко.

  След първите 3-4 седмици когато кърмата се регулира и бебето сте сигурни, че бебето суче успешно и ефективно може да предлагате вода, без подсладители, само СЛЕД КЪРМЕНЕ, но добре нахраненото бебе най-вероятно няма да я пие. Ако желаете може да предложите и биберон, но не го използвайте за да отложите хранене.

  Не пропускайте нощните кърмения

  Противно на остарелите схващания, коремчето на бебето няма нужда от почивка през нощта. То работи денонощно така или иначе, точно както и това на възрастните. Нивата на пролактин са най-високи през нощта и в ранните сутрешни часове, затова през първите седмици, нощните кърмения са важни за стимулиране производството на мляко.

  Кърмене на поискване

  Както казахме, за успешно кърмене е много важно да поставяте бебето често на гърда, т.е. всеки път когато то пожелае. През първите седмици стомахчето му е много малко и няма как то да се засити за период от 3 часа. Кърмата се усвоява бързо и е напълно възможно да огладнее и след час. Оставяйте бебето да плаче гладно, не само възпрепятствате естествения процес на кърмене, но  и го подлагате на ненужен стрес.

  Приоритизиране

  Не се опитвайте да вършите много неща наведнъж, особено скоро след раждането. Нуждаете се от почивка и възстановяване, а бебето се нуждае от...вас. Ако искате да прекарате повече време в леглото, направете го. Ангажирайте друг член на семейството с домакинската работа и си дайте време за адаптиране към бебето и възстановяване. Не забравяйте, че основен приоритет сега са грижите за бебето, а в първите дни то се нуждае само от мляко, суха пелена и гушкане.

  Как да разберем дали на бебето му стига на кърмата?

  Най-добрите показатели за това, че бебето получава достатъчно мляко са пълните памперси и наддаването на тегло.

  През първите 24 часа се очаква 1 напишкан и 1-2 наакани памперси докато постепенно до 7-мия ден трябва да има поне 5 напишкани и 2-3 наакани памперса за денонощие. След това от 8-мия ден нататък се очакват поне 5-6 обилно напишкани и 1-3 наакани за 24 часа. След първият месец някои кърмачета акат по-рядко - веднъж на 2-3 дни. Ако бебе под 30 дни се изхожда по-рядко от веднъж на 24 часа се консултирайте с педиатъра тъй като това може да е признак за недохранване.

  Бебето възвръща рожденното си тегло около 10 дни след раждането. От този момент нататък, то наддава по 140-210 гр. на седмица.

  Ще разберете, че бебето суче ефективно по следните показатели:

  • Бебето суче силно, ритмично и се чува, че преглъща;
  • Пуска гърдата по свое желание и изглежда спокойно и доволно след това;
  • Усещате вакуумът, който се създава по време на сучене;

  Кърмене не на всяка цена!

  Безспорно, кърменето е естествен начин на хранене, който природата е предвидила за всички бозайници. В последните години има много информационни кампании в подкрепа на кърменето, което е чудесно и наистина е важно и полезно. Всичката тази информация обаче кара много жени да се вманиачават в желанието си за кърмене дотолкова, че то се превръща във фикс идея.

  В началото кърменето може да е трудно (поради стресово раждане, прием на медикаменти, повишена тревожност, дълга раздяла с бебето и т.н.). Определени ситуации също може да попречат на бебето да засуче ефективно (захранване от шише, упойка, използвана при раждането, стрес, недоносеност, анемия и др.). В тази ситуация ако майката не получи достатъчно подкрепа и адекватна помощ от консултант по кърмене, процесът може да се усложни още повече. Ако за майката това е фикс идея, тя се чувства силно разтревожена, напрегната и виновна затова, че кърменето не се получава. А стресът и тревожността са враг номер 1 на успешното кърмене!

  Раждането и появата на малкото човече, сами по себе си, са достатъчно стресиращи събития и вие трябва да се научите на много неща за кратко време – кърмене, успокояване, разпознаване сигналите на бебето, приспиване, къпане на новороденото, да се адаптирате към новата си роля, да свикнете с безсънието и с промените в тялото и живота си. Всичко това е адски изтощително и ако кърменето ви прави нервна и тревожна, то това със сигурност няма да се отрази добре нито на вас, нито на бебето.

  Не забравяйте, че на първо място детето има нужда от здрава майка – която да го обича, гушка, да му дава утеха, сигурност и близост. Чак на второ място идва кърменето и всичко останало.

  Тагове:
  Кърменето на бебето е естествен процес, който обаче не винаги се получава лесно от самосебе си. Нала

  Имейл бюлетин

  Изпрати