Биберон-залъгалка - за и против

21/12/2020, 12:17:50
Биберон-залъгалка - за и против

21/12/2020

  Здравото и доносено бебе се ражда със силно развит сукателен рефлекс. Известно е, че то смуче палеца си още по време на вътреутробното си развитие. Не е изненадващо, че веднага след като се роди бебето има силно желание да суче и то не само с цел хранене, но и за успокоение. Именно това е причината много родилите да прибягват до употребата на биберони когато трябва да успокоят или приспят бебето.

  Вредни ли са бибероните-залъгалки?

  Според Световната здравна организация и специалистите по ранно детско развитие, използването на биберон може да доведе до проблеми с лактацията и по-ранно отбиване. Ако поставяме бебето на гърда всеки път щом то пожелае да суче, стимулираме производството на кърма, която се регулира според нуждите на растящото бебе. Така може да сте сигурни, че бебето получава достатъчно мляко, което си личи по пълните памперси и наддаването на тегло.

  Ако обаче успокояваме бебето чрез залъгалка това може да доведе до намалена продукция на кърма особено през първите 6 месеца.

  В първите седмици след раждането кърменето на поискване е критично важно за производството на мляко, а и за да може новороденото да си набавя нужните хранителни вещества.

  Затова е добре да се въздържате от използването на залъгалка поне през първите 2-3 месеца. Ако след това все още смятате, че имате нужда от биберона, въведете го след като лактацията се е регулирала.

  Използването на залъгалка може да доведе и до проблеми със засукването, тъй като формата и материала на биберона са различни от тези на гърдата и може да се стигне до разраняване на зърната.

  А ако бебето се храни с адаптирано мляко?

  В този случай също има причини да избягвате залъгалката. В периода на зъбоникнене има риск редовната употреба на биберон да причини изкривяване на захапката. Колкото повече време прекарва детето с биберон в уста, толкова по-голям е този риск.

  Смукането на биберон се свързва и с повишен риск от ушни инфекции и млечица в устата. Гъбичките се развиват най-добре на влажни и топли места, поради което е нужно старателно почистване и стерилизиране на биберона всеки ден, както и честата му смяна. Последното също може да се превърне в проблем, тъй като някои бебета, силно пристрастени към залъгалката, трудно приемат смяната ѝ с нова.

  Интензивното смучене на биберона може да причини преминаването на бактерии от носа към средното ухо и да стане причина за развитие на отит, особено при бебета, по-малки от 6 месеца.

  Залъгалката има и други неблагоприятни последици върху развитието на детето

  Според психолози смученето на биберона потиска изразяването на бебето, от което то се нуждае чрез плач, хленчене, смях. По този начин бебето се учи да общува, да изразява нуждите си – умения, които не бива да бъдат потискани. В тази случаи залъгалката служи като mute button, което може да е полезно за нашата нервна система, но в дългосрочен план може да се отрази негативно на детето.

  Освен, че липсата на себеизразяване, биберонът води до по-рядък физически контакт между майката и бебето. Сученето действа успокояващо на детето, вдъхва му усещане за сигурност и любов. Нещо, което биберонът не може да предложи. Така бебето свиква още от невръстна възраст да се задоволява със заместители.

  Вреди ли биберонът на зъбите?

  Според проучвания проблеми с деформации на захапката може да се появят само при много честа и продължителна употреба на биберон. Ако през по-голямата част от денонощието устата на детето е свободно, вероятността от изкривяване на захапката е минимална. Рискът нараства значително ако биберонът не е отказан след 2 годишна възраст.

  Вероятността от развитие на зъбен кариес се свързва главно с даването на подсладен биберон – една доказано вредна практика, която за съжаление все още се среща.

  При всяко бебе ли биберонът би причинил проблеми?

  Не. Много бебета приемат биберона добре и той не води до ранното им отбиване. Опасността залъгалката да наруши процеса на кърмене се наблюдава главно в първите седмици след раждането и то ако се употребява редовно за дълги периоди от време. Повечето бебета бързо се научават да разпознават и заявяват явно глада си като използват с удоволствие залъгалката за приспиване, но когато са гладни я избутват с езиче и настоятелно плачат за да получат мляко. Ако бебето умее да показва явно нуждата си от храна, няма опасност от недохранване, освен ако умишлено не забавяте храненето чрез използване на залъгалка или други методи.

  Има ли ползи от залъгалката?

  Намалява вероятността от синдрома на внезапна детска смърт

  Според множество проучвания смученето на биберон през първата година от живота на бебето по време на спане намалява риска от синдром на внезапна детска смърт (СВДС). В Норвегия са разгледани 121 случая на СВДС и е установено, че само 10% от бебета са ползвали залъгалка по време на сън в сравнение с 24% от контролните. В Нидерландия също съобщават за по-нисък процент бебета използващи залъгалка (12%) сред смъртните случаи в сравнение с контролните (48%). До подобен извод стигат и в Обединеното кралство. Заключението от тези и още подобни проучвания е, че биберонът по време на сън може да се използва като превенция срещу синдрома на внезапна бебешка смърт. В резултат на това Американската академия по педиатрия препоръчва употребата на залъгалка по време на сън през първата година от живота на детето.

  Стимулира самоуспокояването

  Биберонът може да е чудесно средство за самоуспокояване и по-лесно заспиване на бебето. Проучвания показват, че при смученето му се отделят вещества, които намаляват стреса.

  При засилен сукателен рефлекс

  Бебета с много силен сукателен рефлекс, които не използват залъгалка може да търсят да сучат постоянно или да смучат ръчичката си. Ако сте сигурна, че бебето е добре нахранено и не суче от глад може да използвате залъгалка с мярка. Препоръчва се това да стане след като кърмата се е регулирала.

  При хрема

  Залъгалката може да е полезна за успокояване на бебе с хрема и стичащ се в гърлото секрет. В такива периоди обикновено бебето е неспокойно и  търси да суче постоянно. в това, разбира се няма нищо лошо. Кърмата е най-доброто средство не само за успокояване, но и за укрепване на организма по време на боледуване, тъй като съдържа ценни протеини, ензими, антитела и боклоуспокояващи съставки. Силно стичащия се заден секрет обаче може да затрудни сукането и в комбинация с млякото да доведе до давене и дърпане от гърдата. Това ще направи бебето още по-неспокойно и може да го отблъсне от кърменето. Ако сте сигурни, че мъникът е нахранен и има нужда само от успокояване може да опитате да му предложите залъгалка.

  Заключение

  Употребата на биберон-залъгалка е личен избор, който има своите предимства и недостатъци. Много майки нямат нужда от биберон както и много бебета не проявяват интерес към него. Други родители обаче го намират за много полезен. Ако решите да използвате биберон е добре да имате предвид следното:

  1. Не предлагайте залъгалка през първите 3-4 седмици когато кърмата още не се е регулирала и не е сигурно, че бебето суче ефективно. Изчакайте момента, в който ясно разграничавате нуждата от храна от желанието за успокоение.

  2. Предлагайте биберона само когато сте сигурни, че бебето не е гладно и не го използвайте за да отложите храненето, особено през първите 3 месеца. Давайте залъгалката само след и между храненията.

  3. Ако бебето не желае биберона не го насилвайте. В случай, че плачещото бебе плюе залъгалката вероятно има нужда от нещо друго – хранене, преобуване, приспиване и т.н.

  4. Ако биберонът падне от устата на бебето по време на сън не го връщайте обратно. Ако бебето се събуди не бързайте да давате отново залъгалката, а опитайте първо да го успокоите по друг начин иначе рискувате да подавате биберон постоянно.

  5. Никога не предлагайте подсладен биберон!

  6. След шестия месец сукателния рефлекс отслабва и биберонът се използва по навик. Именно тогава е най-подходящото време да направите опит за отказване от залъгалката. Ако бебето я търси опитайте да я предлагате само за заспиване.

  7. Размерът и формата на биберона трябва да е съобразен с възрастта на детето затова следвайте инструкциите на производителя.

  8. Ако използвате клипс за закрепяне на биберона той трябва да е къс за да не се увие около врата на бебето.

  9. Преди първа употреба биберонът трябва да се стерилизира или извари във вода за около 5 минути, а след това да се почиства редовно. Изхвърлете биберона при първи признаци на повреда. Добре е залъгалките да се сменят най-много на 2 месеца от хигиенни съображения.

  Тагове:
  Здравото и доносено бебе се ражда със силно развит сукателен рефлекс. Известно е, че то смуче палеца

  Имейл бюлетин

  Изпрати