Кърмене на поискване - истини, митове и легенди

25/08/2020, 10:35:05
Кърмене на поискване - истини, митове и легенди

25/08/2020

  Кърменето на поискване означава да предлагаме на бебето да суче всеки път щом то даде сигнал, че е гладно. Бебето изразява желанието си за сукане чрез примляскване с устни, отваряне на уста, лапане на ръчички, мрънкане, плач.

  През първите месеци от живота му, най-важно е да го оставим да следва инстинкта и нуждите си и да се доверим на природата, а не на часовника.

  Съвсем доскоро много педиатри препоръчваха бебето да се храни на 3 часа с по-дълга пауза през нощта. Това обаче вече е отречено като погрешно и вредно.

  Недостатъците на кърменето под режим са много:

  1. Стомахчето на новороденото е много малко, то може да поеме около 10 мл. на едно хранене, а коластрата и кърмата се преработват бързо и няма как бебето да се засити за следващите 3 часа.

  2. Бебето расте адски интензивно. Само за първия месец то увеличава теглото си с една трета! Това няма как да се случи без много чести хранения.

  3. Именно честото сукане стимулира производството на кърма. През първите месеци от живота си бебето преминава през няколко фази на бърз растеж, по време, на които се нуждае от повече мляко. Ако се слага на гърда всеки път когато пожелае, то майчиния организъм ще регулира количеството мляко, според сигналите, които получава от бебето.

  4. Когато слагаме бебето на гърда всеки път щом пожелае, ние му даваме сигурност, утеха, любов. В утробата детето е получавало храна по всяко време и през първите месеци на адаптация е важно то да се чувства сигурно и спокойно, а кърменето освен храна осигурява и връзка с мама.

  5. Намесата в храненето на детето през първите месеци от живота му не му помага да развие собствена интуиция за храната, кара го да потиска инстинктите си, което може да доведе до проблеми след време. Детето не е научено да слуша тялото си и да разпознава сигналите му, а това крие опасност от преяждане или храносмилателни разстройства в детството и юношеството.

  6. Оставяйки бебето да плаче или правейки опити да го успокоим чрез гушкане, биберон или вода докато „стане време за хранене“ ние всъщност го излагаме на напълно ненужен стрес. Бебето инстинктивно усеща, че не може да оцелее без храна и го показва ясно по единствения начин, който познава – чрез плач. Отначало то е давало сигнали, че е огладнява – лапане на пръстчета, отваряне на устичката, въртене на главата, мрънкане. Тъй като не е получило храна, силният плач е последната му възможност да изрази нуждата си, но той отново бива игнориран. Бебето не знае, че след малко ще има мляко! То не знае, че ние чакаме часовника да се премести до определена цифра. Според психолози, бебета, лишавани от храна в ранна възраст може да развият хранителни разстройства в последствие. Освен това стават нервни, раздразнителни и имат влошен сън.

  7. Кърменето на поискване означава да се доверим на природата. В миналото не е имало нито часовници, нито разграфени шишета, чрез които може да разберем колко точно мляко изпива бебето на едно хранене и колко време е минало от последното сукане. Затова единствения начин да сме сигурни, че бебето получава достатъчно храна е да се доверим на инстинкта му. То много добре усеща кога е гладно и колко трябва да суче. По подобен начин протича храненето и при останалите бозайници, които не разполагат с часовник.

  8. Съдържанието на мазнини в кърмата се мени постоянно – както по време на самото кърмене, така и с течение на времето за да задоволи променящите се нужди на растящото бебе. В началото на сукането кърмата е по-бедна на мазнини, а към края му – съдържанието им се увеличава. Така началното мляко задоволява жаждата на бебето, а задното мляко, богато на мазнини, го засища. Бебетата, които сучат скоро след предишното хранене, получават кърма, богата на мазнини, жизненоважни за тяхното развитие. Затова и когато са в период на по-бърз растеж, те имат нужда да сучат по-често.

  Митове за кърменето на поискване

  Мит: Ако бебето яде по-рано от 3 часа след последното хранене, млякото още не е преработено и ще получи колики

  Истината: Ако бебето се събуди и покаже признаци на глад, най-вероятно стомахчето му е празно и то действително е гладно. Хормоните, които дават сигнал, че коремчето е празно и бебето трябва отново да яде, няма да се отделят ако в стомаха му има достатъчно мляко. Когато бебето, оставено гладно, чакащо определен час, плаче силно, смуче настървено залъгалката или ръчичките си, поема много въздух, който може да доведе до колики.

  Мит: С кърмене на поискване детето преяжда и стомахчето му ще се разшири

  Истината: Всъщност е точно обратното. Стомахчето на бебето няма как да се разшири ако то се храни колкото има нужда. Представете си как се чувствате когато не сте яли дълго време и сте много гладни – нахвърляте се храната, ядете бързо и после ви е тежко на стомаха, който пък се е свил от глад. Същото се получава и с бебето – ако изчакате твърде дълго, то ще суче лакомо и бързо и освен, че ще поеме по-голямо количество мляко за да навакса, бързото хранене и поемането на въздух може да доведат до дискомфорт.

  Когато бебето не е прегладняло и суче спокойно, много по-успешно контролира поетото количество.

  Мит: Коремчето на бебето трябва да си почива през нощта

  Истината: Бебето идва от среда, в която е получавало храна денонощно. Никога не е чувствало жажда или глад. Няма как да очакваме от него, че още щом се роди трябва да разбере кога е нощ и да издържи по 6 часа без храна. Да „отучим“ бебе от хранене, независимо през коя част на денонощието, означава да го държим гладно. Стомаха на възрастните също не си почива през нощта, а смила храната, която сме поели на вечеря. Това продължава с часове, в зависимост от вида и количеството на храната. Кърмата обаче се усвоява за час-два.

  Стомахчето на бебето определено няма нужда от почивка. Нуждите от енергия на растящия детски организъм са огромни, а метаболизмът му работи на съвсем различен принцип от нашия.

  Пролактинът, който отговаря за лактацията достига най-високите си нива в нощните и ранни сутрешни часове. Затова нощното кърмене е важно, тъй като осигуря стабилни нива на пролактин и производството на достатъчно мляко.

  Мит: Децата имат нужда от режим и той трябва да се изгражда още от най-ранна възраст по отношение на храненето

  Истината: Децата в действителност имат нужда от режим. Предсказуемият дневен ритъм дава сигурност и спокойствие на децата, а и на възрастните. Добре е да се опитаме да изградим режим на бебето, но не и по отношение на кърменето още в първите месеци.

  Ако бебето суче строго определен брой пъти, в точно фиксирани часове, освен, че ще стои гладно, ще плаче и ще бъде нервно, има риск и от намаляване на кърмата.

  Както отбелязахме, следвайки собствените си нужди, в някои периоди бебето суче по-често и по този начин дава сигнал на тялото на майката да увеличи производството на мляко. В противен случай кърмата няма да може да се регулира според нуждите на бебето и бързо ще се стигне до дохранване или окончателно спиране на кърменето.

  Кърменето на поискване действително е хаотично, но това не трае много дълго. След първите 2 месеца, бебета вече сучат по-ефективно и се нахранват много по-бързо. Дори и да не се опитвате да изграждате режим, бебето само ще си оформи предсказуем цикъл на сън, бодърстване и хранене, от какъвто има нужда. С порастването, света ще става все по-интересен и то няма да бъде постоянно „вързано“ за мама. Най-добре е режимът на хранене да се установи в периода на захранване. Тогава, в продължение на няколко месеца, твърдите храни ще заемат една част от менюто на бебето за сметка на млякото, а в един момент ще започнат и да преобладават. До тогава обаче е важно да се съобразим със собствения ритъм на бебето и да следваме сигналите му.

  Тагове:
  Кърменето на поискване означава да предлагаме на бебето да суче всеки път щом то даде сигнал, че е г

  Имейл бюлетин

  Изпрати