Запушени маточни тръби - възможно ли е забременяване?

25/01/2021, 16:10:14
Запушени маточни тръби - възможно ли е забременяване?

25/01/2021

  Маточните тръби (наричани още фалопиеви тръби) са две тънки тръбички, които придвижват зрялата яйцеклетка от яйчника до матката. Разположени са от двете страни на матката и са дълги средно 10-12 см. В тях се случва оплождането, след което яйцеклетката достига до матката и се имплантира във вътрешната ѝ повърхност.

  Запушените маточни тръби могат сериозно да възпрепятстват оплождането.

  Какво представлява запушването на маточните тръби?

  Запушването може да бъде едностранно или двустранно както и частично или пълно. При частичното запушване има известна проходимост на тръбите, макар и намалена, докато при пълното – такава липсва.

  Частичното запушване може да доведе до извънматочна бременност, тъй като яйцеклетката може да бъде оплодена в единия край на тръбата, но да не успее да достигне до матката. В такъв случай тя или ще спре развитието си или ще започне да се развива в тръбата, което е опасно състояние.

  Понякога във фалопиевите тръби може да се наблюдава възпалителен процес. Той води до натрупване на течност, която не може да се резорбира и запушва тръбата.

  Причини за запушването на маточните тръби

  • Хронични или недоизлекувани възпаления – най-често става дума за сексуално преносими инфекции като хламидия, микоплазма, уреаплазма и гонорея, последствия след аборт, послеродови инфекции. Всяко възпаление, което не се лекува навреме може да причини усложнения или да се превърне в хронично;
  • Сраствания след коремни операции, спукан апендицит;
  • Ендометриоза – може да доведе до хронично възпаление в малкия таз, „шоколадови“ яйчникови кисти и сраствания на фалопиевите тръби;
  • Предходна извънматочна бременност;
  • Употреба на вътрематочна спирала;

  Рисковите фактори за запушване на маточните тръби са:

  • Честа сменя на сексуалните партньори и практикуване на необезопасен секс, което повишава риска от инфекции;
  • Ендокринни заболявания като диабет, нарушения във функцията на щитовидната жлеза;
  • Понижен имунитет;
  • Използване на вътрематочна спирала като средство за контрацепция;

  Какви са симптомите?

  Симптоми обикновено липсват и повечето жени научават за състоянието си след неуспешни опити за зачеване. В зависимост от причината за запушването може да се използват като насока признаците на основното заболяване – тазова болка, силно болезнена менструация, болка в кръста, симптоми на вагинална инфекция (течение, сърбеж, парене).

  Как се поставя диагнозата?

  Диагнозата се поставя най-често чрез два метода:

  Хистеросалпингография (цветна снимка) – представлява рентгеново изследване, което дава възможност за визуализиране на маточните тръби. Влива се контрастно вещество в матката и се наблюдава движението на течността от шийката към тръбите. Изследването обикновено се прави около 7 дни след края на менструацията и преди овулация.

  Лапароскопското изследване е друг метод за диагностика на запушване на маточните тръби, а понякога се използва съвместно с цветната снимка.

  Използва се и за диагностика на ендометриоза и други заболявания на органите в малкия таз.

  Може ли да се забременее със запушени тръби?

  Отговорът зависи от степента на запушване също и от факта доколко са засегнати тръбите. Ако само едната тръба е запушена, зачеването е напълно възможно, в случай, че нямате друг репродуктивен проблем. Когато и двете тръби са запушени обаче се налага лечение. То може да включва хирургична намеса, при която се отстраняват удебелявания и евентуални сраствания. В някои случаи може да се използва метод с въвеждане на въглероден двуокис под налягане в маточните тръби с цел отпушване и осигуряване на проходимост. Това обаче не винаги работи. Важна е причината за запушването и степента на непроходимост. При възпаление на тръбите може да се включат медикаментозна терапия и витамини. В някои случаи може да се отстрани възпалената тъкан или да се стигне до премахване на тръбата.

  Ако зачеването по естествен път не е възможно, се прибягва до инвитро оплождане.

  Тагове:
  Маточните тръби (наричани още фалопиеви тръби) са две тънки тръбички, които придвижват зрялата яйцек

  Имейл бюлетин

  Изпрати