Ендометриоза - забременяването е възможно

10/11/2020, 16:26:16
Ендометриоза - забременяването е възможно

10/11/2020

Какво е ендометриоза и как влияе на зачеването?

  Ендометриоза е състояние, при което тъкан, подобна на вътрешния слой на лигавицата на матката (ендометриум) се открива в други органи, най-често в областта на таза. Нормално е ендометриума да се намира само в маточната кухина. Когато тази тъкан се открие в яйчниците, фалопиевите тръби, червата, пикочния мехур, влагалището или шийката на матката тогава налице е заболяването ендометриоза. Много рядко тъканта може да засегне органи извън тазовата област – черен дроб, мозък, бял дроб и други.

  Кой страда от ендометриоза?

  Смята се, че между 5 и 20 % от жените в репродуктивна възраст са засегнати от ендометриоза. В повечето случаи диагнозата се поставя след навършване на 20 годишна възраст, но понякога първите симптоми датират от много време, дори преди появата на менструалния цикъл.

  Опасна ли е ендометриозата?

  Състоянието не е животозастрашаващо, но може окаже сериозен физически и емоционален ефект върху засегнатите жени, тъй като причинява редица симптоми и може да доведе до стерилитет.

  Симптоми

  • Болка в корема по време на овулация
  • Болезнена менструация
  • Обилна и продължителна менструация
  • Хронична болка в тазовата област
  • Болка по време на полов акт
  • Трудности при забременяване
  • Наличие на шоколадови кисти в яйчниците
  • Често подуване на корема след хранене
  • Качване на килограми и трудно отслабване
  • Развитие на хранителни непоносимости
  • Хормонален дисбаланс – инсулинова резистеност, хипофункция на щитовидната жлеза, дисбаланс на половите хормони
  • Чести инфекции на пикочните пътища
  • Чести вагинални инфекции
  • Понижен имунитет
  • Депресия, тревожност

  Нормално е месечния цикъл да е съпроводен с болка. Ако обаче тази болка е толкова силна, че ви пречи да водите нормалния си начин на живот, налага се да отсъствате от работа или училище или да прибягвате към силни болкоуспокояващи, то причината може да е ендометриоза.

  Обилното и продължително менструално кървене също може да е признак за гинекологичен проблем. Ако кървенето е толкова силно, че имате притеснения дали стандартните санитарни материали ще са достатъчно надеждни както и ако продължава повече от 5-6 дни, задължително се консултирайте със специалист.

  Рискови фактори

  Точната причина за развитие на ендометриоза не е известна, но се смята, че комбинация от фактори провокират състоянието – генетична предразположеност, хормонален дисбаланс, хронични възпаления, стресови фактори. Според друга теория всички имаме ендометриумни клетки циркулиращи из организма, но здравата имунна система ги разпознава и унищожава затова някои жени развиват ендометриоза, а други – не.

  Сред рисковите фактори може да се посочат различни вродени аномалии на матката, срастване след гинекологично операции, наличие на автоимунно заболяване, хипотериодизъм, диабет.

  Съпътстващи заболявания

  Повечето жени, страдащи от ендометриоза развиват и съпътстващи заболявания. Най-честите от тях са:

  • Тиреоидит на Хашимото
  • Поликистозни яйчници
  • Синдром на раздразненото дебело черво
  • Пропускливи черва
  • Болест на Крон
  • Ревматоиден артрит
  • Алергии – сенна хрема, астма, екзема
  • Инсулинова резистеност
  • Множествена склероза
  • Рак на яйчниците

  Как се поставя диагнозата

  Диагнозата се поставя на базата на клинични оплаквания, гинекологичен преглед, ултразвуково изследване, лапароскопия.

  Единствения категоричен начин за поставяне на диагнозата е чрез лапароскопия и взимане на проба за хистологично изследване.

  Как ендометриозата влияе на зачеването?

  С напредването си ендометриозата може да наруши яйчниковата функция или да увреди маточните тръби и да стане причина за стерилитет. Срастванията, които настъпва в коремната кухина затрудняват придвижването на яйцеклетката към матката.

  По-голямата част от жените с ендометриоза забременяват по естествен път.

  Проучвания показват, че между 30 и 50 % от жените с ендометриоза срещат трудности при зачеване. Шансовете за успех зависят от стадия на заболяването, общото състояние на организма и съпътстващите хормонални проблеми.

  Жените с лека форма на ендометриоза обикновено нямат проблеми със зачеването. При средно тежките и тежките форми може да се наложи лапароскопия или оперативно премахване на шоколадовите кисти, а при непроходимост на маточните тръби да се прибегне към ин витро процедура.

  Какво е лечението?

  Основната цел на лечението е да сведе неприятните последствия до минимум и да подобри качеството на живот на жената с ендометриоза. Медикаментозното лечение включва хормонална терапия, свиваща лигавицата на матката и на ендометриозните огнища. Оралните контрацептиви често са първи избор на лечение при млади жени.

  Гонадотропин-освобождаващ хормонален аналог (GnRH analogues) се инжектира ежемесечно или се приема ежедневно под формата на назален спрей. Това лечение обикновено трае 6 месеца като създава временна менопауза.

  Предписват се и прогестини – синтетични хормони под формата на таблетки или вътрематочни устройства.

  Консервативната терапия води до намаляване на кървенето и свиване на ендометриозните огнища като целта е да се избегне тяхното разрастване и образуването на сраствания по органите в малкия таз.

  Предписват се също така обезболяващи медикаменти, които може да се използват по време на менструален цикъл или овулация.

  При напреднала фаза на ендометриоза може да се прибегне до оперативно лечение, особено ако се цели забременяване. То има за цел да премахне ендометриозните огнища, срастванията и кистите.

  В повечето случаи се избира лапароскопия вместо отворена операция, но това зависи от състоянието на жената, предишни коремни операции и други фактори, а решението се взима от лекуващия лекар.

  Бременността не лекува ендометриоза

  Разпространен мит е, че бременността е лек за ендометриозата, но това обикновено не е така. Понякога липсата на ежемесечните хормонални промени води до временно успокояване на симптомите затова и много жени забелязват по-лека менструация и липса на болка известно време след раждането. Този период трае различно. При някои може да продължи с месеци или дори години, но при други болезнената и обилна менструация е налице още при първия цикъл след раждането.

  Цялостен подход

  Ако сте се сблъскали с диагнозата ендометриоза е добре да знаете, че холистичния подход и промяната в начина на живот играят не по-малка роля в лечението от медикаментозната терапия.

  Хранене

  Хранителния режим при ендометриоза има за цел регулиране нивата на естроген и прогестерон и изключване на всички храни, които водят до възпаление. Целта е да се постигне натурална детоксикация на организма и балансиране на хормоните, което ще доведе до оптимален имунен отговор.

  Основен принцип е консумацията на много зеленчуци особено листни такива – спанак, маруля, кейл, кръстоцветни – броколи, карфиол, зеле (не прекалявайте с тях ако имате проблеми със щитовидната жлеза).

  Важно е да се включат и плодове – боровинки, малини, ягоди, капини, касис, киви, ябълка.

  Полезни са суровите ядки и пълнозърнести храни като елда, кафяв ориз, киноа. Важно е да си набавяте достатъчно омега 3 от риба, тиквено семе, орехи.

  За оптимално функциониране на имунната система трябва да приемате достатъчно протеин от чисто месо, също така витамини, минерали и антиоксиданти от ядки, семена, чесън, джинджифил, куркума, естествено ферментирали зеленчуци, зелен чай.

  Нужно е да изключите всички храни, които предизвикват възпаления или повишават нивото на естроген или инсулин:

  • Глутен – макар че повечето жени с ендометриоза нямат доказана непоносимост към глутен е възможно да са много чувствителни към него и да води до възпалителен отговор. Особено ако страдат и от Тиреоидит на Хашимото.
  • Млечни продукти – те са източник на ксеноестрогени, които лесно се натрупват в организма и имитират естествените женски полови хормони. Освен това предизвикват възпалителен имунен отговор при голяма част от хората.
  • Захар – захарта е една от най-честите причини за хронични възпаления, неадекватен имунен отговор и хормонален дисбаланс.
  • Соя – богата е на фитоестрогени, които трябва да се избягват.

  Добре е да избягвате още – ленено семе, алкохол, кофеин, готови пакетирани храни.

  Хранителни добавки

  Наред със здравословното хранене е добре да включите в менюто си и някои хранителни добавки, чиято цел е балансиране на хормоните и потушаване на хроничното възпаление. Много от тях влияят положително върху нивата на стрес, тонизират, подобряват съня и метаболизмът.

  Н-ацетил цистеин (NAC)

  Аминокиселина, която се счита за най-мощния антиоксидант в човешкия организъм. Помага за детоксикацията на организма от тежки метали, пестициди, левкотриени и други. Полезна е при пристрастеност към сладки храни, депресия, тревожност, поликистозни яйчници.

  Дневната доза е между 1200 и 1400 мг. като се пие три дни от седмицата, а в останалите 4 дни се почива. Приемът продължава 6 седмици, след което е нужна почивка от поне 3 месеца преди да се повтори курсът. Не е желателно да се употребява заедно с алкохол за да се избегне натоварването на черния дроб.

  Куркумин

  Активното вещество на подправката куркума. Има мощно противовъзпалително действие и силни антиоксидантни свойства, повлиява благоприятно срастванията, образувани от ендометриозата.

  Ресвератрол

  Съдържа се в червеното вино, нара, боровинките, но в твърде малко количество за да окаже лечебно въздействие. Има силен антиоксидантен ефект, намалява риска от диабет и сърдечно-съдови проблеми, подобрява инсулиновата чувствителност и се бори със затлъстяването. Препоръчителната дневна доза е от 250 до 500 мг.

  Магнезий

  Подпомага за контролирането на електролитния баланс, мускулната функция и нервната система. Недостига му води до усилване на крампите по време на менструация. Участва в детоксикирането на черния дроб, което е много важно за изчистване на излишния естроген от тялото.

  Цинк

  Проучвания, при жени страдащи от ендометриоза показват, че те имат значително по-ниски нива на цинк от останалите. Липсата на цинк води до повишаване нивата на пролактин и влияе негативно върху процеса на овулация. Освен това цинкът има силни противовъзпалителни свойства.

  Масло от вечерна иглика

  Маслото от вечерна иглика съдържа две важни ненаситени мастни киселини – алфа-линоленова и гама-линоленова. Те намаляват растежа на ендометриозните огнища и кисти. Освен това повлияват добре симптомите на ПМС като главоболие, коремна болка, безпокойство, дискомфорт в гърдите. Препоръчва се в дневна доза между 1000 и 2000 мг за период от 3 месеца. Не бива да се приема по време на бременност.

  Алфа-липоева киселина

  Силен антиоксидант, който подобрява инсулиновата чувствителност и повлиява благоприятно метаболизма и хормоналния баланс.

  Мелатонин

  Проучвания показват, че 10 мг. мелатонин дневно намаляват болката по време на менструация при жени с ендометриоза. Смята се, че подобрява плодовитостта. Приема се вечер, тъй като предизвиква сънливост.

  Внимание: Ако имате съпътстващи заболявания, приемате лекарствени препарати, бременна сте или подозирате, че може да сте бременна, консултирайте се е лекар преди да започнете прием на хранителни добавки!

  Промяна в навиците

  Освен подобряване на храненето е нужно да си осигурите спокойствие и здравословен начин на живот, дори да изглежда трудно. От съществено значение е:

  • Пълноценен сън поне 7-8 часа на нощ;
  • Намаляване на стреса;
  • Прием на достатъчно течности;
  • Физическа активност поне 30 минути на ден;
  • Отказ от тютюнопушене;
  Тагове:
  Ендометриоза е състояние, при което тъкан, подобна на вътрешния слой на лигавицата на матката (ендом

  Имейл бюлетин

  Изпрати