Хламидия и невъзможност за зачеване

11/02/2021, 16:21:40
Хламидия и невъзможност за зачеване

11/02/2021

Хламидията е една от водещите причини за безплодие

  Хламидията е една от най-честите инфекции, предавани по полов път. Причинява се от паразита Chlamydia trachomatis и засяга както жени така и мъже. Освен половите органи, в някои случаи може да се засегнат ставите, очите, черния и белия дроб.

  Хламидията е сред водещите причини за стерилитет при жената.

  Как става заразяването с хламидия?

  Заразяването може да се случи чрез орален, вагинален или анален полов контакт, както и да се предаде от майката на бебето по време на вагинално раждане. Честата смяна на сексуалните партньори и практикуването на секс без презерватив увеличават риска от заразяване. Особено податливи са момичета в тийнейджърска възраст, тъй като при тях цервиксът не е напълно развит.

  Какви са симптомите?

  Инкубационния период е от 5 до 21 дни, след което може да се прояви клиничната картина. Около 50% от инфектираните мъже и жени нямат никакви симптоми, които прави откриването на болестта трудно, поради което хламидията се нарича „тихата болест“.

  Оплакванията при жените са следните:

  • Засилено вагинално течение
  • Възпаление на уретрата, което предизвиква смущения в уринирането, дискомфорт и парене в пикочния канал
  • Леко кървене между менструациите с цервикален произход
  • Болки в гърба и долната част на корема
  • Болка по време на полов акт
  • В редки случаи може да се наблюдават гадене, втрисане, обща отпадналост

  Оплаквания при мъжете:

  • Често и болезнено уриниране
  • Секрет от уретрата и мътна сутрешна урина
  • Простатит, в случай, че инфекцията достигне до простата – затруднено уриниране, тежест в тазовата област, болка след еякулация

  Симптомите и при двата пола може да са оскъдни и да се объркат с други инфекции. Може да се появят няколко седмици след заразяването за кратко и после да изчезнат, а може и въобще да не се развият.

  Така инфекцията остава скрита дълго време като може да се прояви при спад в имунитета, стресови ситуации, наличие на други инфекции.

  Дори когато не предизвиква симптоми хламидията може да доведе до възпаление на цервикса, уретрата, лигавицата на матката, маточните тръби и да доведе до стерилитет и намаляване защитните сили на организма.

  Ефект на хламидията върху зачеването

  Ако не се открие и лекува навреме, хламидията уврежда сериозно маточните тръби, предизвиква образуването на сраствания, които водят до безплодие. Инфекцията може да увреди лигавицата на матката и да причини тазово-възпалителна болест. Също така увеличава риска от извънматочна бременност и инфектиране с вируса HIV.

  Как се отразява хламидията на бременността?

  Бременните жени с хламидия имат повишен риск от преждевременно спукване на околоплодния мехур, което може да доведе до спонтанен аборт или раждане на недоносено бебе. Поради промяната в хормоналния фон по време на бременността, жената може да развие сериозна инфекция на пикочните пътища, която да протече тежко.

  Съществува и риск от заразяване на бебето по време на естествено раждане. То може да развие пневмония или очна инфекция.

  Диагностика и лечение

  Препоръчва се изследвания за наличието на хламидия да се правят всяка година при полово-активни жени. При планиране на бременност е важно изследването да се направи предварително и да се лекува преди зачеването. Дори и открита по време на бременността, хламидията пак трябва да се лекува за да се предотврати преждевременно раждане и заразяване на бебето.

  Изследванията за хламидия са:

  • Микробиологично изследване на влагалищен и цервикален секрет при жената и еякулат или уретрален секрет при мъжа
  • Тестване на серумни концентрации на антитела (IgG, IgM и IgA) срещу Chlamydia trachomatis – нямат висока специфичност

  Лечението се провежда чрез антибиотик групата на макролидите (азитромицин, доксициклин, тетрациклин, еритромицин) и при двамата партньори. След проведения антибиотичен курс трябва да се направят повторни изследвания.

  Инфекцията е упорита и в някои случаи лечението е продължително. По преценка на лекаря може да се включат мултивитамини, имуномодулатори, диета.

  Как да се предпазим?

  Използвайте презервативи и се въздържайте от случайни полови контакти. Посещавайте гинеколог минимум веднъж годишно и по-често ако имате оплаквания и провеждайте профилактични изследвания, тъй като ако хламидията се установи и лекува навреме, усложненията могат да бъдат избегнати. При планиране на бременност е силно препоръчително и двамата партньори да се изследват за наличие на хламидия още преди започването на опитите за зачеване.

  Тагове:
  Хламидията е една от най-честите инфекции, предавани по полов път. Причинява се от паразита Chlamydi

  Имейл бюлетин

  Изпрати