Как да стимулираме проговарянето?

11/06/2021, 16:17:18
Как да стимулираме проговарянето?

11/06/2021

  Проговарянето е един от най-важните етапи в живота на детето и ясен показател за неговото физическо и ментално развитие. Първите осмислени думи обикновено се появяват между 9 и 18 месечна възраст, въпреки че този период може да варира при различните деца.

  Защо децата проговарят все по-късно?

  През последните години се наблюдава късно проговаряне при голяма част от децата, което в миналото е било по-скоро изключение. Причината, разбира се, е днешният начин на живот и различното ежедневието, което имат нашите деца в сравнение с това на миналите поколения. Днес незрялата нервна система на децата е заливана ежеминутно с огромно количество информация от различни източници – телевизия, компютър и таблет, шарени, пеещи и движещи се играчки. Само до преди няколко години това не е било така. Бебешките забавления са били ограничени, а на децата не се е обръщало кой знае колко внимание поради липса на време, а и разбиранията са били по-различни. Всички стимули, на които са изложени децата днес, изискват много ресурс от страна на мозъка за да бъдат обработени и проговарянето отива на заден план. Нервните клетки се претоварват и част от информацията става приоритетна за сметка на друга.

  Как да стимулираме проговарянето?

  За да подпомогнете процеса на проговаряне е много важно да водите активна комуникация с детето и да го насърчавате да говори.

  Какво може да направите:

  • Винаги давайте обратна връзка – когато детето се опитва да общува с вас, покажете му, че го слушате и че се е справило добре. Например кажете „да, точно така, това е топка“.
  • Говорете често с детето и показвайте интерес когато то се опитва да ви говори.
  • Обяснявайте на детето какво правите в ежедневието си заедно – например „сега обуваме обувките", "ето ще облечем якето“, „хайде да вземем количката“ и т.н.
  • Задавайте въпроси на детето и търпеливо изчаквайте отговора.
  • Не оставяйте мъникът твърде дълго пред екрана на телевизора, компютъра или смартфона, тъй като това забавя речта му. За повече информация вижте темата Колко време трябва да прекарват децата пред екрана?
  • Четете често книжки – колкото по-рано започнете да четете книжки на детето, толкова по-добре. Използвайте такива с илюстрации и нагледно обяснете как се казва всяко изобразено нещо в тях, като говорите ясно и опростено.
  • Пейте песнички, които дават възможност да се тренират думите и действията, например „Хей ръчички, хей ги две“.
  • Назовавайте цветовете при всеки удобен случай.
  • Не говорете на бебешки – общувайте с детето нормално като с голям човек. Говоренето на бебешки и неправилното произнасяне на думите е голяма грешка при това напълно ненужна.
  • Поправяйте детето, но не прекалявайте – ясно е, че няма как от самото начало детето да говори съвършено правилно. Не бъдете твърде критични, а с внимателен подход го насочвайте към правилните изрази. Ако каже например „Ам макото“, кажете „Точно така, Ния си изяде млякото“.
  Тагове:
  Проговарянето е един от най-важните етапи в живота на детето и ясен показател за неговото физическо

  Имейл бюлетин

  Изпрати