Колко време трябва да прекарват децата пред екрана

30/06/2020, 16:13:34
Колко време трябва да прекарват децата пред екрана

30/06/2020

  Дигиталните устройства заемат голяма част от времето и вниманието на съвременния човек. Децата сякаш се раждат със смартфон в ръка и много често боравят с него изключително умело още преди да могат да говорят.

  От кога можем да започнем да пускаме филмчета и песнички на детето и колко време на ден е нормално да прекарва то пред екрана?

  До преди няколко години Американската педиатрична асоциация (AAP), препоръчваше децата под 24 месечна възраст да не прекарват никакво време пред мониторите нито на телевизори, нито на таблети и смартфони. От известно време обаче, новите препоръки са подобни активности да бъдат избягвани до 18 месечна възраст. 

  Според доклада на AAP:

  • Деца под 18 месеца не трябва да прекарват време пред екрана, освен ако не става дума за кратки видео разговори с членове на семейството;
  • Деца между 18 и 24 месеца могат да използват образователни апликации или да гледат видеа за кратко само под надзора на възрастен;
  • Деца между 2 и 5 години не трябва да прекарват повече от 1 час дневно пред екрана;

  Какъв е проблема с дигиталните устройства?

  Канадски учени провеждат изследване с участието на 2400 семейства, анализирайки времето, което децата им прекарват пред смартфон, таблет или лаптоп. Според резултатите, децата, които гледат екрана за повече от 2 часа на ден, много по-често имат проблеми с поведението и развитието още на 5 годишна възраст. Те са 7 пъти по-склонни да развият Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивността от връстниците си, които полазват електронни устройства за 1 час или по-малко на ден.

  Учените откриват също така, че децата, които се застояват по-дълго пред телевизора или компютъра по-често страдат от наднормено тегло, лош сън, нервност и агресивно поведение.

  Друго проучване в Тайланд установява, че децата започнали да гледат телевизия под една година, много по-често имат проблеми с проговарянето и речта.

  Детския мозък е много по-чувствителен към различни стимулации от нашия. Честотата, с която говорим е много различна от честота на филмите и рекламите по телевизията. Бързосменящите се кадри и липсата на пауза между тях ги прави трудни за преработване от детския мозък. Това често може да стане причина детето да страда от дефицит на внимание в детската градина или училище и да не може да се съсредоточи върху игрите в ежедневието, разговорите и уроците, но да е способно с часове да гледа с интерес екрана.

  Когато общуваме помежду си не е така – при разговор ние правим паузи, поемаме си въздух, спираме да помислим. Децата, които още от най-ранна възраст (под 1 година) са оставени да „общуват“ основно с телевизора или смартфона свикват с тази честота на стимулация и после им е трудно да превключат на „нормалната“ честота на човешката реч.

  Друг проблем е застояването за дълго време на едно място. Децата са родени да се движат и да бъдат физически активни поне няколко часа на ден. Липсата на двигателна активност може да доведе до затлъстяване, диабет, сърдечни проблеми, понижен имунитет.

  До 4-тата година се развива остротата на зрението, а в първите 10 години фината моторика, управляваща очната мускулатура. Когато детето се взира в екрана зрението му е ограничено 5 пъти повече отколкото ако гледа книжка. Активността на очните мускули се понижава до 80%. Това може да доведе до очни проблеми. Колкото по-малък е екрана толкова по-ограничена е мускулатурата и по-голяма вероятността за очни нарушения. По-добре е детето да гледа екрана на телевизор или лаптоп (от безопасно разстояние!) отколкото на смартфон или таблет.

  Когато дете гледа твърде много телевизия, това потиска способността му да си създава вътрешни образи за неща и събития, които не са предоставени на сензорната му система от заобикалящата среда. Или по-просто казано, потиска въображението му. Когато четем приказка на децата те си представят образите, героите и случките в нея, тъй като липсва визуализация. Това е полезно за развиването на тяхното въображение. Когато детето гледа филмче обаче, всички образи му се предоставят на готово и то просто „изключва“ мисловните си процеси и се взира в екрана.
  При гледане на телевизия лявото полукълбо на мозъка се изключва, а именно то отговаря за аналитичните мисловни процеси. Ако имате малко дете, най-вероятно сте забелязали, че то е способно напълно да се откъсне от заобикалящия свят докато гледа клипчета на таблета или докато вървят рекламите по телевизията. Децата изглеждат буквално като хипнотизирани в този момент. И това не е съвсем далеч от истината. Изследване, проведено още през 1979 год. твърди, че когато човек гледа телевизия, в мозъка му настъпват промени водещи до т.нар. алфа състояние, което се доближава до транса. И ако за нас, възрастните е сравнително лесно да се абстрахираме от телевизията и бързо да превключим на друга вълна, то за недоразвития детски мозък това е доста по-трудно.

  Колкото по-силни са стимулите – бързо сменящи се сцени, ярки цветове, резки движения, толкова по-раздразнително става детето.

  Електронните устройства заменят времето, прекарано със семейството или връстниците

  Това е един от най-големите проблеми при дългото заседяване пред монитора. Времето, което може да бъде прекарано в образователни занимания, игри, разходки или разговори, често бива заменено с време пред екрана. Всъщност това далеч не е проблем само на децата, а и на повечето възрастни. Новите технологии все повече изместват живото общуване. Децата, прекарващи много време пред монитора са по-склонни да изпадат в изолация, депресия, самота. Забелязва се спад в общуването с родителите, склонност към самонараняване, агресивно поведение, асоциалност.

  Липсата на естествена светлина и движение, както и заседналия начин на живот, прекарването дълго време в затворено помещение, намаляват производството на серотонин, което води до депресия, враждебност, тревожност.

  Децата от аутистичния спектър са много по-склонни да използват дигитални устройства от връстниците си и да се пристрастяват към тях, затова е особено важно да бъдат ограничавани.

  Липсата на общуване със себеподобни, липсата на движение, разходки сред природата и игри, води до нарушения във фината моторика, мускулатурата и сетивната система. Затова децата, прекарващи повече време пред екрана, отколкото в игри навън, често имат проблеми с писането, ченето, концентрацията и запаметяването.

  Заключение

  В днешно време не можем, а и не е нужно напълно да лишаваме детето си от дигиталните устройства. Ако се използват умерено и не твърде рано, те не вредят сериозно на децата.

  1. Не позволявайте на дете под 2 годишна възраст да използва електронни устройства – всички бебета и прохождащи проявяват интерес към смартфона, таблета и рекламите по телевизията, но не се изкушавайте да си подарите малко свободно време като връчите на детето телефона. Потърсете други алтернативи за самостоятелни игри, подходящи за възрастта (чанта с многобройни джобове, пълна с всевъзможни безопасни неща от бита ще свърши подобна работа) или организирайте гледане на детето от някой друг за няколко часа;

  2. Не оставяйте децата между 2 и 6 годишна възраст пред екрана за повече от 30-60 минути на ден и подбирайте внимателно какво точно гледат; Образователни клипчета, приказки и детски песнички са добър вариант;

  3. Откажете се от навика да седите вкъщи на постоянно включен телевизор дори когато не го гледате;

  4. Дайте личен пример на детето като си наложите да ограничите използването на електронни устройства вкъщи – не си гледайте постоянно телефона и не проверявайте мейла вечер след работа. Ако искате да го правите, изчакайте детето да заспи. Преди това осигурете поне 2 часа време за семейството без дигитални устройства;

  5. Уверете се, че детето ви има поне няколко часа физическа игра на ден, по възможност навън. Заменете времето, прекарано пред екрана с четене на приказки, рисуване, моделиране, разходки на открито;

  Ако забележите, че детето ви:

  • често е превъзбудено;
  • раздразнително;
  • има пристъпи на ярост без явна причина;
  • избягва зрителния контакт след продължително ползване на електронно устройство;
  • трудно се концентрира;
  • не изпитва радост от игрите, които са му харесвали преди;
  • заспива трудно или се буди често;

  Запитайте се дали не прекарва твърде много време пред екрана и опитайте да намалите или спрете употребата на дигитални устройства за няколко дни.

  Дигиталните устройства заемат голяма част от времето и вниманието на съвременния човек. Децата сякаш

  Имейл бюлетин

  Изпрати