Проговарянето закъснява - има ли повод за притеснение?

29/09/2020, 14:22:16
Проговарянето закъснява - има ли повод за притеснение?

29/09/2020

  Всеки родител с трепет очаква да чуе първите думички на детето си. Периодът, в който децата проговарят е различен – при някои това се случва още на 9-10 месеца, а при други чак след 2,5 – 3 годишна възраст.

  Как да разберем дали детето се развива нормално и кога е време да потърсим логопед?

  Детето чува ли добре?

  Първата задача, пред която са изправени родителите на трудно проговарящите деца е да установят дали слуха на детето е нормален. Обикновено проблемите със слуха се откриват на много ранна възраст когато детето не реагира на шумове. Ако го повикате и то се обръща и реагира на името си, ако отчита силни шумове като падане на предмет, лай на куче и други, то значи няма проблем със слуха. Ако се съмнявате, че детето ви не чува добре, консултирайте се с педиатър.

  Детето разбира ли езика?

  Ако сте сигурни, че детето няма проблеми със слуха е важно да се уверите, че разбира когато му говорите. Повечето деца разбират думите ни много преди самите те да проговорят. Например дете на 2 години, което не говори, но реагира на името си, разбира когато му кажете нещо, посочва какво иска и т.н. е дете с нормално развитие, докато малчуган на 2 години, който не разбира езика и не отчита какво му говорите има нужда от диагностика при специалист.

  Ако детето извършва действията, към които го подтиквате „Донеси мечето на мама“, „Покажи на баба тази книжка“ и т.н. както и ако правилно разчита действията по картинка, например „Покажи на коя картинка има котенце“, то значи добре разбира думите ви и вероятно нямате сериозен повод за притеснение относно късното проговаряне.

  Детето дъвче ли добре?

  Ако детето ви е на възраст над 2 години и все още не умее и отказва да дъвче, а предпочита пасирани храни, това може да забави проговарянето. Мускулите в устната кухина може да не са добре развити, а детето да не е усвоило основните орално-моторни умения и да му е трудно да изговаря думите. Консултирайте се с логопед и започнете постепенно да насърчавате детето да дъвче като преминете на храна на парчета.

  Детето има ли нормално социално поведение?

  Има ли добър очен контакт при общуване – на това трябва да обърнете внимание още в най-ранна възраст. Гледа ли ви детето в очите когато му говорите или погледа му винаги блуждае настрани, някъде около вас? Ако забележите, че детето не осъществява очен контакт, това е сериозна индикация за консултация с педиатър и психолог.

  Социално активно ли е детето – търси ли компанията на други хора – родители, баби и дядовци, деца или предпочита да играе самичко? Ако детето предпочита предмети през хора, не търси социален контакт и не говори, е нужна консултация с психолог относно неговото развитие. Разбира се, има интроветрни деца, но ако малчугана избягва общуване дори със семейството си, това е знак за проблем.

  Настоява ли детето всичко да се случва в точно определен ред – децата обичат рутината и това е нормално, но обърнете внимание на следното:

  - ако детето държи винаги да минавате по един и същ маршрут по пътя за детската площадка;
  - държи играчките му да са подредени по точно определен начин;
  - настоява винаги да се храни в конкретна чиния и изпада в истерия ако я смените;

  Подобно поведение изисква консултация с детски психолог. Разбира се, трябва да се уверите, че не става въпрос просто за инат. Всички деца обичат спазването на определени ритуали, това ги успокоява и ги кара да чувстват сигурност и контрол над ситуацията. Ако обаче детето не допуска никаква промяна на установения ред, не говори и избягва общуването, то прегледът е задължителен.

  Изпитва ли детето емпатия, реагира ли на емоциите на другите – ако детето забележи, че някой е тъжен или ядосан, отчита ли това или не му прави впечатление? Ако се шегувате и смеете, то усмихва ли се, смее ли се с вас? Дете над 2 години, което не отразява емоциите на другите, също се нуждае от консултация с психолог.

  Ако всичко по-горе е наред

  В случай, че детето няма никой от описаните проблеми – чува и разбира когато му говорите, дъвче добре, има желание за общуване с хора, изразява нормално емоциите си и реагира на чуждите, осъществява очен контакт и няма ритуални движения или тикове, то значи се развива добре и е въпрос на време да проговори.

  Какви са причините здраво и нормално развиващо се дете да не говори?

  Причините може да са няколко, но през последните години се откроява една тенденция децата да проговарят все по-късно. Съвременните деца живеят сред множество стимули от дигиталните устройства още от раждането – силни звуци, образи, ярки цветове, бързо сменящи се картини и т.н. Тези стимули изискват от мозъка бърза обработка, тъй като за части от секундата идва следващата порция нова информация. Детския мозък и недоразвита нервна система се затрудняват да обработят толкова много стимули наведнъж. Затова и някои стават приоритетни пред други. Например детското филмче на телевизора привлича по-силно вниманието от думите на мама. А и често се използва именно за да може мама да си почине или да свърши нещо друго. Така детето още от бебешка възраст много често е оставено да „общува“ с телевизора, таблета или телефона.

  Силните звуци и бързо сменящите се образи от екрана често оказват много по-силен стимул върху детския мозък отколкото човешката реч. Така се стига до там, че детето е способно да стои с часове пред екрана и да гледа концентрирано, а да не обръща внимание на родителя, дори когато той крещи с пълно гърло.

  Вижте повече по темата – колко време трябва да прекарват децата пред екрана.

  Ако детето ви е по-малко от 2 години, не използвайте телевизора, компютъра или таблета за да си спечелите лично време. Може да стимулирате детето да си играе само с интересни предмети от бита или да потърсите помощ за някой друг час на ден от член на семейството. Ако детето ви вече е свикнало да прекарва много време пред екрана, прекратете това. Излизайте навън, разхождайте се сред природата, започнете да се храните на изключителен телевизор. Детето със сигурност ще протестира в началото, но това не бива да ви отказва.

  Късното захранване, дългото предлагане на пасирана храна, ранното включване на чужд език при деца в двуезична среда, също може да окажат влияние върху проговарянето.

  Как да стимулираме детето да проговори?

  Говорете с него като с голям човек

  Не говорете на детето „на бебешки“ – „виж едно бу“ или „иска ли Теди ам-ам“. Ако детето прекарва почти цялото си време с възрастен, който говори с него по този начин, това значително ще забави речта му. Говорете му нормално и произнасяйте отчетливо думите.

  Четете му приказки

  Алберт Айнщайн е казал „Ако искате децата ви да бъдат интелигентни, четете им приказки. Ако искате да бъдат по-интелигентни, четете им повече приказки“.

  Редовното слушане на приказки обогатява речника и развива въображението на детето. Също така засилва концентрацията и способността за научване на нови неща.

  Спрете да пасирате храната му

  Много е важно още в периода на захранването детето да получава храни с различни текстури и да се научи да отхапва и дъвче. Важно е да може да пие самостоятелно от чаша и сламка и да се справя добре с храни тип „супа“, при които е необходимо първо да се преглътне течността и после да се сдъвчат парчетата. Колкото по-рано детето усвои тези умения, толкова по-добре. Ако срещате трудности в тази област, консултирайте се с логопед.

  Спрете да го разбирате без думи

  Децата, които още не говорят обикновено са усвоили умения да показват какво искат чрез посочване, определени жестове и движения, плач или издаване на бебешки звуци, кратки срички. Детето сочи към чашата с вода и казва „ъ-ъ“ и вие му подавате водата. Вместо това следващия път му кажете, че не го разбирате и искате да ви каже какво иска. То естествено ще протестира тъй като досега е получавало всичко без да си прави труда да говори.  С повече постоянство и търпение детето ще разбере, че е нужно да използва думи ако иска да има пълноценна комуникация с хората. Важно е всички членове на семейството да използват този подход. Не настоявайте думите да са произнесени правилно, но изисквайте детето да ги използва. След като веднъж започне да си служи редовно с думи ще коригирате и изговарянето им.

  Игра с други деца

  Общуването с деца, особено по-големи, които говорят добре, би било полезно за късно проговарящите деца. По този начин те разбират, че за да участват пълноценно в играта е нужно да си служат с думи. Тръгването на детска градина също много помага в този аспект.

  Тагове:
  Всеки родител с трепет очаква да чуе първите думички на детето си. Периодът, в който децата проговар

  Имейл бюлетин

  Изпрати