Грешките в храненето, които допускаме неволно

05/02/2021, 13:34:44
Грешките в храненето, които допускаме неволно

05/02/2021

И как да ги избегнем

  Живеем във време, в което за първи път в човешката история разполагаме с изобилие от лесно достъпна, разнообразна храна, както и с тонове информация на тема „хранене“. В същото време обаче ежедневно се сблъскваме с придирчиви, „злояди“ деца, които е трудно да бъдат нахранени. Не е ли парадоксално? Всъщност не. Предвидимо е.

  Има няколко основни насоки, които е добре всеки родител да следва за да създаде здравословни хранителни навици на децата си. Важно е да подчертаем, че почти всички деца са положително настроени към храната до навършване на 2 годишна възраст. През този период те с охота опитват нови храни, а след това повечето от тях стават придирчиви към храната си. Това е и времето, което трябва да използваме за да изградим добри хранителни навици. След това познавателните умения стават по-важни за детето, растежът леко се забавя и храната отива на заден план. Именно тогава повечето деца стават капризни, злояди, а менюто им – твърде еднообразно.

  Къде грешим без да го осъзнаваме?

  Даваме пюрирана храна твърде дълго време

  Пюретата са идеални за първите седмици на захранването, но много родители продължават с тях прекалено дълго време. Причините за това са най-различни – липса на опит и информация по темата, страх от задавяне, желание за контрол над храненето (оставяйки детето да яде само, то може да се забавлява с храната, да цапа и да хапне по-малко, отколкото ако ние подаваме лъжицата). След една определена възраст (9-12 месеца) самото дете може да започне да предпочита фино пюрирана храна (тъй като не познава друга) и въвеждане на различна консистенция да стане по-трудно. Това често отказва родителите да опитват за да не „развалят“ храненето на детето. Именно затова е важно да спрем да пасираме гладко пюретата още месец след началото на захранването и да запознаем бебето с различни консистенции на храните още през първата година. Вижте повече – защо е важно бебето да яде храни с различни текстури.

  Храним бебето отделно от останалите

  Има ли място бебето на семейната маса? – Да, разбира се. Бебетата обичат да имитират по-големите деца и възрастните, тъй като това е един от начините, по който опознават света и придобиват нови умения. Да нахраните първо бебето, а после да вечеряте вие, може да е удобно, но не винаги е най-доброто решение относно изграждане на хранителни навици. Слагайки малкото дете на трапезата с вас (разбира се когато вече яде обща храна), то вероятно ще прояви любопитство и ще иска да опита много от нещата, които вие хапвате. Това е чудесно за създаване на разнообразни вкусове и балансирано меню.

  Твърде бързо изместване на млякото от твърдата храна

  Не очаквайте много скоро след захранването общата храна да стане основна за бебето ви. Кърмата или адаптираното мляко са най-важни за него през първата година от живота му, но много деца продължават да предпочитат млякото до 2 или 3 годишна възраст (разбира се вече може да е кисело или прясно мляко). Млякото всъщност е храна, а не напитка и ако детето приема достатъчно от него няма защо да се тревожите. То съдържа полезни мазнини, белтъчини, захари и калории, които задоволяват глада и нуждата от хранителни вещества.

  Предлагаме междинни хранения

  От всички грешки при храненето на деца над 2 години, междинните похапвания са може би най-често срещания и най-голям проблем. Обичайна гледка на детската площадка в 11 часа преди обяд са деца, които хрупат солети или бисквити. Разбира се, напълно естествено е да не пожелаят да обядват после или да хапнат съвсем малко. Освен ако не се състоят от плодове и зеленчуци, междинните закуски често са храна без никаква стойност, която запълва коремчето и създава временно чувство за ситост, което кара детето да откаже основното хранене. Много скоро след това обаче то е отново гладно и пак получава солета или кроасан. Това е рецепта за създаване нездравословни хранителни навици и бъдещи проблеми.

  Губим контрол над претенциите

  Както казахме към 2 годишна възраст повечето деца стават капризни към храната си, започват да отказват храни, които до скоро са обичали, пропускат хранения, хапват по-малко и не опитват нови храни. Много родители не са наясно, че това е нормален процес и започват да се тревожат относно храненето, настояват детето да си изяжда всичко, подкупват го с обещания за десерт, предлагат само храни, които знаят, че детето ще яде и готвят отделно за него. Този подход понякога работи, друг път не. Едно е сигурно обаче – храненето се превръща в битка, от която никой не печели. Препоръчваме ви, ако изпаднете в подобна ситуация да проявите търпение и да следвате принципа:

  Родителите решават какво и кога ще предложат за хранене, а детето решава дали и колко ще яде.

  Това означава ако закуската днес е овесена каша, това да бъде ЕДИНСТВЕНАТА закуска. Да не предлагате алтернатива. На детето се сервира, това което ядат останалите. Не го молим, подканваме, заплашваме и подкупваме за да хапне. Не се притеснявайте – дете, което има достъп до храна няма да гладува!

  Използваме храненето като награда или наказание

  Често обещаваме на детето торта ако си изяде супата или си подреди стаята, както и го лишаваме от нея, ако не слуша. Това в повечето случаи дава резултат, особено при деца, силно пристрастени към сладкото, но всъщност е вреден подход. По този начин изкривяваме представата на детето за храната и нейната роля в живота ни. Храната не е награда, не е утеха, не е наказание. Ако детето си изяде насила броколите за да получи бисквита, то научава две неща:

  „Трябва да ям храни, които не харесвам за да получа такива, които харесвам“

  „Сладкото е толкова важно, че си струва да се боря за него и да го получи като награда“

  Използвайки десерта като стимул, ние го издигаме на пиадестал и го правим още по-желан.

  Вижте повече по темата - Ако си изядеш супата ще получиш десерт

  Никакви вредни храни до училищна възраст

  Повечето родители искат децата им да се хранят здравословно и точно така трябва да бъде. През първите години ние имаме контрол над вредните храни и можем да ги ограничаваме или дори да ги изключим напълно. Този подход обаче често ни изиграва лоша шега. Не само, че като забраняваме нещо го правим още по-неустоимо в очите на детето, а и лишавайки го напълно от „лоши“ храни рискуваме когато тръгне на училище да си навакса пропуснатото. В момента, в който децата излязат от нашия обсег те ще искат да опитат от всичко и най-вероятно дори ще наблягат на вредните храни. Умереното предлагане на сладкиши и други лакомства без особена хранителна стойност е по-добрия вариант отколкото пълното им ограничаване.

  Разбира се, сладкото трябва да се яде в разумни количества, преценени от възрастен. Има много рецепти за вкусни десерти без захар и вредни съставки, които може да приготвите у дома.

  Залитане по модерни храни и диети

  В последните години излязоха тонове книги, статии, информация по форуми и социални мрежи, които ни убеждават, че много от храните, които консумираме от древни времена са вредни за нас и трябва да ги спрем. В същото време за полезни се примат някои техни алтернативи, които са твърде нетрадиционни за нас като чиа, киноа, амарант, спирулина, рожков, ленено семе и т.н. Много автори, представящи се за специалисти по хранене, ни убеждават, че млечните продукти са опасни защото „образуват слуз в организма“, и защото „не можем да разграждаме лактозата или имаме алергия към казеина“. Глутенът пък е набеден за враг номер 1 и обвиняван за всички заболявания от алергия до рак. „Модерни“ са техните алтернативи като соево мляко, кокосов масло, киноа, елда, амарант и т.н. Истината е, че има хора, които са с глутенова непоносимост, както и такива с алергия към белтъка на кравето мляко, но това са болести, които се доказват с изследвания и само в тези случаи спирането на тези храни е оправдано.

  Учените са категорични: трябва да се придържаме към балансирано меню, съдържащо всички хранителни групи, съставено от традиционни храни, тъй като нашата храносимлателна система е „програмирана“ да усвоява най-добре храните, които са консумирали нашите предци, живели по нашите земи.

  Тагове:
  Живеем във време, в което за първи път в човешката история разполагаме с изобилие от лесно достъпна,

  Имейл бюлетин

  Изпрати