Ако си изядеш супата ще получиш десерт

09/11/2020, 13:07:40
Ако си изядеш супата ще получиш десерт

09/11/2020

Как правим десерта още по-желан?

  „Ако си изядеш супата ще получиш десерт?“ Казвали сте тази фраза на злоядото си дете, нали? Спокойно, почти всички сме го правили. А замисляли ли сте се, че именно този ултиматум може да е причината детето да не си изяде вечерята?

  „Искам сладкооо“ заявява ясно и високо детето и не изпитва никакъв интерес към другата храна. В този момент родителите решаваме да се възползваме от това детско желание, поставяйки условието да си изяде храната преди да получи така желаната бисквита.

  Детето обаче е обсебено от десерта и отказва всичко друго или яде няколко хапки с явно нежелание. До какво води всичко това? Изнервени и отчаяни родители, злоядо дете, изпитващо отвращение от храната, която го карат да яде насила. А десерта изглежда все по-привлекателен, превръщайки го в забранения плод, в сладката награда, която детето ще получи ако изяде нежеланата храна.

  Не звучи добре, нали?

  Използвайки десерта като награда ние предизвикваме вманиачаване по него. Той става нещо трудно достижимо, което го прави още по-желан. На сготвената вечеря се гледа като на нещо досадно, което трябва да се изяде за да получим сладката награда.

  Вероятно ще си кажете „Разбира се, че децата не бива да ядат десерт преди да са си изяли основната храна.“ И ще сте прави. Но поставяйки подобни условия и използвайки десерта като подкуп, вие го правите още по-желан. Детето иска десерта повече от преди. И не само това…то иска да получава друг вид храна по-малко. Това означава, че ако използвате десерта като ултиматум за да накарате детето да яде зеленчуци, колкото повече прибягвате до този подход, толкова повече детето ще иска десерт и толкова по-малко зеленчуци.

  Десерта бързо бива поставен на пиедестел и никоя друга храна не може да се сравни с него  (все пак не предлагате броколи за награда, нали?). Значи е толкова невероятен, че всичко останало е второстепенно и си струва да се яде само за да получим обещаното сладко изкушение.

  Може да се стигне дори до ситуация, в която детето отказва да яде ако не бъде възнаградено за това. Например, ако му дадете десерта още след закуска, то няма защо да си прави труда да обядва или вечеря ако няма отново да получи сладка награда. Така стигаме до там, че трябва постоянно да увеличаваме подкупите защото на храната се гледа само като на средство, водещо до десерт.

  За да не стигате до такива крайности (или пък вече сте стигнали там и трябва да се измъкнете) просто трябва да прекратите хранителните подкупи. Това означава ако поднасяте десерт да го правите независимо от това колко е изяло детето.

  Да дадем на детето бисквита без да си я изяло вечерята? Да, точно така.

  Рискуваме детето да остане на една бисквита, но много скоро то ще разбере, че десерта не е застрашен от изчезване и не зависи от количеството изядена супа. Той вече няма да бъде „забранения плод“ и няма да е крайната цел на детето. Когато не се чувства притиснато на яде, то ще хапне толкова от храната, колкото желае.

  Сега ще ви предложа нещо още по-трудно за преглъщане – поднесете десерта ЗАЕДНО с основното ястие без да поставяте условия.

  Един лесен начин да свалите десерта от пиедестала е като сервирате малка част от него, заедно с останалата храна без да обяснявате и коментирате. В началото, разбира се, е много вероятно детето да посегне първо към сладкото, но с течение на времето ще започне да яде и от останалата храна. Виждайки десерта на масата и знаейки, че той не подлежи на условия, детето може спокойно да се храни без да се чувства притиснато да изяде точно определено количество.

  Използването на десерта като награда за добро поведение е не по-малко вредно

  „Довърши си домашното и ще ти дам сладко“

  „Подреди си стаята и ще получиш бисквита“

  Подобен подход също крие риск от развитие на пристрастеност към сладкото.

  Как тогава да поощряваме доброто поведение?

  Устна похвала „браво, много добре се справи с домашните задължения“

  Награждаване с преживяване – много по-пълноценно и забавно ще бъде да възнаградите детето с преживяване, а не с вещи или храна. Това може да бъде всичко, което ви харесва – танци, разходка, каране на колело, излет сред природата.

  Използвани източници: https://kidseatincolor.com/child-not-eating-food/

  Тагове:
  „Ако си изядеш супата ще получиш десерт?“ Казвали сте тази фраза на злоядото си дете, на

  Имейл бюлетин

  Изпрати