Защо е важно да предлагаме на бебето храни с различни текстури

26/08/2020, 12:40:30
Защо е важно да предлагаме на бебето храни с различни текстури

26/08/2020

  Консистенцията на храната, която предлагаме на бебето по време на захранването е много важна и може да окаже влияние върху бъдещите му предпочитания и навици.

  Много деца ядат само пасирана храна дори и след като вече могат да дъвчат много добре. Това може да доведе до капризи и проблеми в храненето след бебешка възраст.

  Защо е важна консистенцията?

  Захранването с храни с различна по вид текстура е важно за да може децата да се наслаждават на разнообразно хранене и да не са злояди или твърде капризни. Затова е нужно поетапното преминаване през различните консистенции на храната – гладко пюре, гранулирана храна, намачкана храна, храна на парчета, твърда храна.

  Проучвания показват, че колкото по-късно бъде въведена храна с различна текстура, толкова по-малко склонни са бебетата да опитват нови и различни храни. Децата, които получават, различна от пасирана храна преди да навършат 9 месеца, дъвчат по-добре, не отказват храна на парчета или намачкана и като цяло се хранят по-разнообразно от децата, получаващи до късно гладко пюрирана храна.

  Колкото по-голямо става детето толкова по-трудно ще премине към следващите стъпки в захранването – намачкана и твърда храна.

  Как да започнем въвеждането на различни текстури?

  Етапът с гладко пасираните храни трябва да е кратък и да не продължава повече от месец след началото на захранването. Докато първите пюрета наподобяват на крем супа, то следващите трябва да са по-гъсти и не толкова гладко пасирани, а по-скоро гранулирани. След това може да предлагате намачкани, меки храни, например банан или авокадо, както и храни за ядене с пръсти – макарони, сварен картоф, хляб, банан.

  Важно е да не се застоявате твърде дълго на определена текстура за да може бебето да се запознае с различните консистенции и да упражнява дъвченето. След като сте преминали на нов етап от захранването е добре от време на време да се връщате на предишните текстури за да може детето да свикне, че храните имат разнообразна консистенция и това е напълно нормално. Все пак и ние като възрастни можем да дъвчем, но понякога хапваме топла супа или картофено пюре.

  Ако бебето отказва различните текстури?

  Новите и непознати неща карат децата да се чувстват несигурни и те често ги избягват. Проявете търпение, насърчавайте бебето да опита, но не го хранете насила! Дори от начало да опита само две хапки, не се отчайвайте и не настоявайте за повече, а предложете отново на следващото хранене. Ако срещнете сериозна съпротива опитайте пак след 1-2 дни.

  Защо е важно бебето да дъвче дори и да няма зъби?

  На около 8-9 месеца бебето вече умело координира дъвкателния процес и преглъщането и движи езика си между двете страни на зъбите и венците. Когато храната се преработва в устата, част от нея се усвоява, благодарение на слюнчените ензими. Още на този етап, по време на дъвчене, започват рефлекси за отделяне на храносмилателни ензими в стомаха, необходими за смилане на храната. Така когато храната се задържа в устата и се дъвче, а не се гълта директно, се дава възможност на стомаха да се подготви за обработването ѝ и да я смели по-лесно. Така храната се разгражда пълноценно и доставя нужните хранителни вещества в организма.

  Добре е на тази възраст вече на бебето да се предлагат храни за ядене с пръсти. Децата се запознават с храната не само чрез консумацията ѝ, но и чрез допира. Когато бебето пипа храната и добави представа за консистенцията ѝ, се изпращат сигнали към мозъка какъв процес в тялото трябва да се задвижи за да се усвои този вид храна.

  След 9 месечна възраст детето трябва да приема храна на малки парченца (например меки плодове, хляб, обезсолено сирене, бисквити) като по този начин тренира дъвкателните си умения. Храната стига до края на езика, а не просто преминава в гърлото, както се случва с млякото и гладките пюрета. Фината моторика постепенно се усъвършенства и детето придобива по-голям контрол на дъвченето и гълтането като по този начин се намалява вероятността от задавяне.

  От изключителна важност е консистенцията на храната да се съобразява с възрастта на бебето:

  • На 6 месеца – гладки пюрета
  • На 7-8 месеца – гранулирана храна
  • След 9 месеца – намачкана храна и малки, меки парченца

  Разбира се, всяко бебе има свой собствен темп на развитие и нещата не винаги се случват „по книга“, затова водете се според желанията на детето и не насилвайте процеса, тъй като най-голямата грешка, която може да се допусне при захранването е да превърнете храната от удоволствие в неприятно задължение.

  Тагове:
  Консистенцията на храната, която предлагаме на бебето по време на захранването е много важна и може

  Имейл бюлетин

  Изпрати