Какви храни да даваме на бебето да яде с ръка и кога да започнем

22/07/2020, 15:05:06
Какви храни да даваме на бебето да яде с ръка и кога да започнем

22/07/2020

  Захранването е процес на запознаване на бебето не само с различни вкусове и хранителни вещества, но и с различни текстури и нов начин на хранене, а не познатото досега сукане.

  Освен да се научи да дъвче и да усвои яденето с лъжица бебето трябва да придобие цялостни добри орално-моторни умения – да държи храна в ръчичка, да я поднесе към устата, да отхапва, да я движи в устата си, да дъвче и гълта.

  Това се постига много по-успешно когато бебето опитва различни по вид храни в различни текстури, а не само пасирана храна за ядене с лъжица като пюре и каша.

  Кога да започнем да даваме на детето да яде с пръсти?

  След като бебето усвои храненето с лъжица, рефлексът за избутване е отшумял и може да седи седнало стабилно, може да му предлагате храни за ядене с пръсти. Обикновено това се случва след навършване на 8-9 месеца.

  Признаци, че детето е готово да опита самостоятелно хранене:

  • Хваща лъжицата, с която го храните или директно взима храната от чинията;
  • Стиска храната в юмрук, размачква я и я поднася към устата си;
  • Може да се седи стабилно седнало;

  Наличието и броят на зъбите не са от голямо значение, тъй като бебето ползва венците си за дъвчене.

  Страх от задавяне

  Нормално е да се притеснявате, че има риск бебето да се задави. Добре е да правите разлика обаче между рефлексът за гадене и същинското задаване.

  Рефлексът за гадене се предизвиква когато храната достигне задната част на езика или гърлото. Ако храната не е готова все още да бъде преглътната, тя се връща обратното в устата, като може да изглежда, че детето се дави и издава характерен звук, все едно ще повърне. Това стряска родителите, но на практика не е опасно.

  Ако бебето отхапе по-голямо парче храна и не успее веднага да го преглътне, то може да започне да кашля, видимо да полага усилие да преглътне, да се зачерви, дори да повърне.

  Същинското задавяне се случва много по-рядко, но е опасно. Тогава храната попада в трахеята и възпрепятства дишането. Това е съпроводено от кашлица. Ако парчето е малко бебето може да успее да го изкашля без последствия. Когато храната блокира напълно дихателните пътища бебето спира да издава звуци и може да започне да посинява от недостиг на въздух. В този момент то има нужда от спешна помощ!

  Добре е да изкарате курс за спешна помощ за родители, за да сте подготвени в такава ситуация. В интернет има много видеа, статии и други полезни материали за това как да реагираме когато бебето се задави.

  Кои храни да предлагаме за ядене с пръсти:

  Банан – нарежете го по дължина на ивици за да бъде удобен за хващане. В началото бебето ще го мачка, но постепенно ще започне да го слага директно в устата си. Бананът е достатъчно мек и е много малко вероятно да се задържи в гърлото на бебето;

  Макарони – добре сварените макарони също са меки и вероятността от задяване с тях е минимална. Освен това са удобни за хващане;

  Киви – отново мек плод, който не крие риск от попадане в гърлото;

  Сварени картофи – разтапят се в устата и няма риск от задавяне;

  Броколи – добре сварените броколи са отличен вариант, тъй като са лесни за хващане, благодарение на стъблото си. Освен това няма толкова големи парчета, които да се откъснат и да заседнат в гърлото на детето;

  Хляб – предлагайте хляб без кората отначало. Той бързо се разтапя в устата е чудесен вариант за практикуване на безопасно дъвкане;

  Авокадо – размеква се в устата и риска от задавяне е минимален. Нареже го на ивици. Бебето може да изпита трудности с хващането обаче, заради характерното хлъзгане;

  Добре узряла праскова – узрялата праскова е мека и лесна за дъвчене;

  Парче кашкавал или сирене – след захранването с тях, сиренето и кашкавалът са много удобни за ядене с пръсти;

  Кои храни са опасни?

  Не давайте на детето храни с повишен риск от задавянето като: пуканки, ядки, твърди сурови плодове и зеленчуци (ябълка, морков), грозде, череши, желирани бонбони, сушени плодове, месо (бебетата трудно дъвчат месото, особено когато още нямат зъби и има риск поглъщането на недобре сдъвкана храна да доведе до задавяне).

  Захранването е процес на запознаване на бебето не само с различни вкусове и хранителни вещества, но

  Имейл бюлетин

  Изпрати