Когато бебето се бави

05/10/2020, 11:00:32
Когато бебето се бави

05/10/2020

По пътя на проблемното забременяване стъпка по стъпка

  Безплодието представлява невъзможност за зачеване при двойка, която прави опити от поне 12 месеца. В днешно време 10 до 15 % от двойките срещат трудности при създаването на дете.

  Кога да се обърнем към репродуктивен специалист

  • Ако сте на възраст под 35 години и правите опити в продължение на 12 месеца като имате редовни полови контакти в овулационния период;
  • Ако сте на възраст над 35 години и правите редовни опити за зачеване за период от 6 месеца;
  • Преживели сте два или повече спонтанни аборта;
  • Имате нередовен менструален цикъл или липса на менструация за повече от 3 месеца;

  Първата консултация

  По време на първата консултация е важно да присъстват и двамата партньори. Снема се пълна анамнеза за тяхното състояние, здравословни проблеми, рискови фактори, предишни изследвания. Изготвя се план за действие, който цели поставяне на правилната диагноза и лечение.

  Прегледи и изследвания

  Изследвания при жената

  Най-често се започва със стандартен гинекологичен преглед при жената и проследяване на овулацията ѝ. Прегледът включва ултразвукова диагностика в определени дни от менструалния цикъл.

  Назначава се и изследване на базови хормони:

  FSH – фолукуло-стимулиращ хормон – изследва се в началото на менструалния цикъл между 2-ри и 5-ти ден. Помага за оценка на яйчниковия резерв и евентуален яйчников отговор при стимулация както и за диагностика на менструалния смущения.

  LH - лутеинизиращ хормон – изследва се между 3-ти и 5-ти ден на менструалния цикъл. Най-високи стойности се наблюдават преди овулацията. Използва се за оценка на яйчниковия резерв.

  Естрадиол – изследва се в началната фаза на менструалния цикъл. Влияе върху млечните жлези, женските полови органи и ендометриума. Изследва се с цел да се установи отговора на яйчниците към стимулацията.

  Прогестерон – изследването се извършва между 19-ти и 23-ти ден на цикъла. Отговорен е за подготовката на маточната лигавица за имплантацията на оплодената яйцеклетката, задържането и износването на бременността.

  Допълнително, по преценка на специалист могат да се изследват пролактин, инхибин Б и антимюлеров хормон. Използват се за оценка на яйчниковия резерв.

  Други изследвания, които е нужно да се направят са микробиология на влагалищен секрет, цитонамазка, тест за хламидия, уреаплазма, микоплазма.

  Особено важно е да се назначи ехографски преглед на щитовидната жлеза както и изследване на хормоните ѝ – TSH, FT3, FT4. Желателно е да се изследват и антитела – MAT и TAT, чиято повишена стойност показва наличието на Тиреоидит на Хашимото.

  Желателно е да се направят и допълнителни изследвания като пълна кръвна картина, кръвна захар, инсулин и други.

  Изследвания при мъжа

  Паралелно с изследванията на жената се извършва и спермограма, която представлява анализ на семенната течност на мъжа. При откриване на отклонения е добре да се назначи консултация с андролог и уролог, както и допълнителни изследвания като микробиология на еякулат, разширена спермограма, хормонални и кръвни изследвания.

  Ако изследванията при жената и мъжа са в норма, стандартно се продължава с проверка на проходимостта на маточните тръби. Това може да стане по два начина:

  Хидротубация – в маточната кухина се вкарва стерилен физиологичен разтвор с катетър, поставен в шийката на матката. Чрез ултразвук се проследява проходимостта на маточните тръби и се оглежда маточната кухина. Изследването не е болезнено, може да изпитвате лек дискомфорт като при менструация.

  Хистеросалпингография – т.нар „цветна снимка“ – представлява рентгеново изследване с цел визуализация на маточните тръби и оценка на тяхната проходимост. В цервикалния отвор се поставя тънък катетър, през който се въвежда контрастното вещество. По време на изследването се усещат спазми, подобни на менструални. Възможно е процедурата да бъде извършена под кратка венозна анестезия.

  Ако не бъде установена причина за безплодие, може да се назначат допълнителни изследвания като лапароскопия при съмнение за ендометриоза или хистероскопия с цел оглед на маточната кухина.

  По преценка на репродуктивния специалист може да се назначат генетични изследвания и при двамата партньори, особено при наличие на спонтанен аборт в миналото.

  Какви са най-честите причини за безплодие?

  Причини от страна на жената:

  1. Проблеми с овулацията

  Най-честата причина за невъзможност за зачеване е липсваща или нередовна овулация. Тя може да се дължи на различни ендокринни проблеми: дисбаланс на половите хормони, Синдром на поликистозни яйчници, проблеми с тиреоидните хормони, стрес, рязко отслабване и други.

  2. Непроходимост на маточните тръби

  Дължи се най-често на нелекувани, хронични инфекции, които може да протичат безсимптомно, както и на оперативни интервенции.

  3. Ендометриоза

  Влошава качеството на яйцеклетките и създава имунологични проблеми, затрудняващи имплантацията на оплодената яйцеклетка. Лечението може да бъде оперативно или консервативно в зависимост от стадия на заболяването, възрастта и общото състояние на жената.

  4. Аномалии на матката

  Могат да бъдат вродени или придобити, например от миома или други образувания на матката.

  5. Хормонални или имунни нарушения, водещи до невъзможност за зачеване или задържане на бременността

  6. Хронични инфекции на половите органи

  Причини от страна на мъжа:

  1. Хормонални проблеми, влошаващи качеството на семенната течност, броя и подвижността на сперматозоидите

  2. Задържан тестис (крипторхизъм)

  Понякога тестисите не слизат на обичайното си място в скротума, което може да доведе до нарушаване на техните функции. Състоянието се среща при малък процент от бебета, но е важно да се коригира през първата година от живота, в противен случай може да доведе до усложнения и стерилитет.

  3. Варикоцеле

  Представлява група уголемени кръвоносни съдове около тестисите. Много мъже страдащи от варикоцеле нямат репорудктивни проблеми, но при някои това може да доведе до стерилитет. Лекува се хирургично.

  4. Азооспермия

  Нисък брой, влошено качество или липса на сперматозоиди в семенната течност.

  5. Хронични инфекции на тестисите, уретрата или простата

  И при двата пола до затруднено забременяване могат да доведат общи заболявания, фактори на околната среда и психични проблеми. Значение имат тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол или наркотични вещества. Професионално излагане на вредни и токсични вещества, прием на някои медикаменти, заболявания на хипофизата, бъбреците, щитовидната жлеза, диабет, автоимунни заболявания, провеждане на химиотерапия или лъчетерапия, силен стрес.

  Лечение на безплодие

  Лечението зависи от конкретната диагноза. В много от случаите след коригиране на хормонален дисбаланс или системно заболяване настъпва бременност. Някои състояние могат да бъдат лекувани хирургично и при двата пола и да доведат до увеличаване шансовете за зачеване.

  При нарушения на овулацията лечението е с хормонална терапия.

  При установяване на поликистозни яйчници се прилагат медикаменти за контрол на кръвната захар и инсулина, балансиране на хормоните, промяна в диетата и двигателния режим. Може да се наложи лазерна хирургия ако има многобройни кисти.

  При откриване на инфекции те трябва да бъдат своевременно лекувани.

  Ако е невъзможно забременяването да стане по естествен път се прибягва до асистирана репродуктивна медицина.

  Прилагат се ИКСИ или Инвитро оплождане. Изборът на метод зависи от причината за безплодието, състоянието на партньорите, и се взима от репродуктивния специалист.

  При ин витро методът в лабораторни условия се смесват добитите чрез пункция яйцеклетки със сперматозоиди и се оплождат в условия, близки до естествените. Методът не е подходящ при стерилитет, продиктуван от мъжки фактор, при който липсва оплодителна способност на сперматозоидите. В такъв случай може да се приложи инвитро с донорска сперма.

  При ИКСИ методът ембриолога селектира морфологично избран сперматозоид и го инжектира в яйцеклетката. Процедурата се извършва под микроскоп и е подходяща при мъжки стерилитет.

  Вътрематочна инсеминация е процедура, при която сперматозоидите се инжектират в матката по време на овулация.

  Няма еднозначно мнение коя процедура е по-добра, тъй като това зависи от множество фактори.

  Естествената селекция, която прави яйцеклетката при вътрематочната инсеминация и ин витро оплождането увеличава шансовете за създаване на генетично здраво поколение. При ИКСИ методът оплождането е с по-голям успех, но пък по-често се наблюдават спонтанни аборти или малформации у плода. В следствие на това ин витро оплождането следва да бъде първи избор на асистирано оплождане на яйцеклетките, освен в случаите на тежък мъжки фактор за стерилитет.

  Как да увеличим шансовете за естествено зачеване?

  В не малка част от случаите причината за безплодието остава неоткрита. Понякога то се дължи на стрес или грешки в начина на живот.

  Балансирано хранене

  Храната трябва да осигурява достатъчно енергия за извършване на всички функции в организма. Много често при тежки и продължителни диети, недоимъчно хранене или системни, тежки физически натоварвания, цикълът на жената става нередовен или спира. Хормоните на щитовидната жлеза също може да излязат извън норма. Това се дължи на факта, че изпадайки в ситуация на силен стрес, организма се настройва за оцеляване и изключва всички функции, които не са жизнено необходими. Важно е освен да приемате достатъчно калории, храната да бъде достатъчно богата на протеини и мазнини, които са нужни за производството и правилното използване на хормоните, от тялото. Антиоксидантите в храната предпазват сперматозоидите и яйцеклетките от увреждане от свободните радикали и запазват за по-дълго тяхното качеството.

  Приемайте редовно:

  Риба, зехтин, авокадо, тиквено олио, яйца, черен дроб, зеленолистни зеленчуци.

  Ограничете приема на соя, тъй като потиска синтеза на щитовидните хормони, захар, бяло брашно, консерванти, оцветители, изкуствени подобрители.

  Достатъчно сън

  Сънят играе роля за производството на много хормони. Според изследвания, жените с ниски нива на мелатонин и серотонин имат по-къса лутеална фаза, следователно по-ниска възможност за зачеване. Липсата на достатъчно сън нарушава нивата на адреналин, кортизол и инсулин и води до хормонални, ендокринни и репорудктивни проблеми.

  Намалете стреса

  Стресът често е виновник за хормонален дисбаланс и репродуктивни нарушения, както и за куп хронични болести. Намалете темпото, дайте си почивка, прекарвайте повече време с любимите си хора, разхождайте се сред природата, отделете време за хобитата си, медитирайте – изобщо открийте своя начин да се справя със стреса.

  Тагове:
  Безплодието представлява невъзможност за зачеване при двойка, която прави опити от поне 12 месеца. В

  Имейл бюлетин

  Изпрати