Синдром на поликистозни яйчници и забременяване - възможно ли е

29/11/2019, 13:17:17
Синдром на поликистозни яйчници и забременяване - възможно ли е

29/11/2019

  Синдромът на поликистозни яйчници представлява хормонално разстройство, свързващо се с нарушения на менструацията, овулацията и зачеването. Засяга немалко жени в репродуктивна възраст. При близо 30 % от жените с трудности при зачеването се открива синдром на поликистозни яйчници (СПКЯ).

  Какво е СПКЯ?

  Заболяването представлява наличие на дефект в биосинтеза на стероидните хормони. В яйчниците синтеза на естрогени (женски полови хормони) намалява, а синтеза на андрогени (мъжки полови хормони) се увеличава.

  Така се натрупват голямо количество мъжки полови хормони - андростендион, оксипрогестерон и тестостерон, които водят до нарушения в овулацията и цикъла, повишено окосмяване, акне и други неприятни последствия.

  При около 1/3 от засегнатите жени се наблюдава и повишено ниво на пролактина, което още повече обърква хормоналния баланс и влияе негативно върху регулацията на менструалния цикъл.

  Каква е причината за развитие на поликистоза?

  Точната причина за развитие на СПКЯ все още не е напълно изяснена. Предполага се, че синдрома се отключва под въздействието на генетични, възпалителни, имунни, метаболитни фактори. Рисков фактор е затлъстяването, въпреки че не може да бъде посочено като причина. Други ендокринни нарушения като Тиреодит на Хашимото, инсулинова резситентност и диабет също се свързват с повишена честота на поликистозни яйчници.

  Какви са симптомите на СПКЯ?

  • Менструални нарушения – закъсняващ, оскъден или дори липсващ менструален цикъл. В някои случаи е възможно твърде обилната менструация също да бъде симптом на СПКЯ;
  • Повишено окосмяване;
  • Акне след пубертета;
  • Повишаване на теглото;
  • Нарушения в либидото;
  • Раздразнителност, емоционална лабилност;
  • Невъзможност за забременяване;

  При поликистозни яйчници се наблюдава разстройство на овулацията, дори при редовен и нормален цикъл. Това води до трудности, свързани със забременяването, което обикновено е причина за откриване на синдрома.

  СПКЯ много често е съчетана с нарушен въглехидратен толеранс или още инсулинова резистентност. Това се среща по-често при жени с наднормено тегло, но може да засегне и слаби жени. Наблюдават се и отклонения в липидния профил. Признаците на хиперинсулинемия са: повишен глад, най-вече за въглехидрати, хипогликемия с разтреперване, световъртеж, сърцебиене, изпотяване, напълняване в областта на корема, косопад, акне.

  Как се поставя диагнозата?

  Диагнозата се поставя чрез щателен гинекологичен преглед, включващ трансвагинална ехография, ехография на малкия таз, анамнеза за съпътстващи или наследствени заболявания, биохимични и хормонални кръвни изследвания. При наличие на нарушен въглехидратен толеранс на гладно може да се направи и Орален глюкозо-толерантен тест.

  Като цяло при наличие на ясна изразена клинична картина с характерни симптоми и наличие на уголемени кистозни яйчници, диагнозата се поставя лесно, а лабораторните тестове само я потвърждават. Понякога обаче при ехография може да не се наблюдават находки на яйчиниците, а менструалния цикъл да бъде без отклонения, а жената да страда от СПКЯ. Затова при наличие на повече от два, от описаните, симптоми е желателно да се направи пълен преглед при гинеколог и хормонални изследвания.

  Какви са усложненията на СПКЯ?

  Хормоналния дисбаланс предизвиква опасност от от хиперплазия на маточната лигавица и рак на еднометриума и на гърдата. Повишените нива на пролактин могат да повлияят върху функцията на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези. Повишеният инсулин води до резистетност на клетките и нарушения в обмяната на веществата. Ако не се лекува, многократно увеличава риска от развитие на диабет тип 2.

  Безплодието е най-честото усложнение на СПКЯ.

  Акнето, окосмяването и наднорменото тегло водят до емоционални смущения.

  Лечение и прогноза

  Терапевтичния план се концентрира върху нормализиране на хормоналния фон и постигане на здравословно тегло с помощта на диетичен, двигателен и медикаментозен режим. Естетичните последици като акне, повишено окосмяване, мазна кожа и коса, себорея се третират с помощта на подходящи медикаменти, козметични продукти, епилация.

  Регулацията на менструалния цикъл се постига с помощта на хормонална терапия. Обикновено се прилагат комбинирани препарати, съдържащи естроген и прогестин, които водят до понижаване нивата на ендрогените.

  Ако се правят опити за забременяване трябва да се установи наличието на овулация. Това може да стане чрез преглед, измерване на базалната температура или домашни тестове за овулация. Тестовете отчитат секрецията на лутеинизиращия хормон, но при жени със СПКЯ, използването им не винаги води до точен резултат. Най-добрия метод за засичане на овулацията е фоликулометрия. Това представлява установяване и измерване на фоликулите чрез ехографски способ. При жени, които целят забременяване се правят опити за стимулиране на овулацията.

  Може да се приложат и медикаменти с антиандрогенен ефект. Такива са например:

  Спиронолактон – представлява калий-съхраняващ диуретик, който увеличава производството на урина. По този начин помага за извличане на натрупаните течности в тъканите, нормализиране на кръвното налягане. При продължителен прием повлиява благоприятно повишеното окосмяване. Може да се комбинира с орални контрацептиви за нормализиране на менструацията;

  Флутамид – Флуцином – антиандрогенен препарат, който блокира ефектите на тестостерона.

  За подобряване на фертилността се прилагат следните лекарства:

  Кломифен – синтетично средство за стимулиране на овулацията.

  Летрозол – прилага се прерорално за стимулиране на овулация.

  Метформин – представлява антидиабетно лекарство и се прилага в случаите когато има налице инсулинова резистеност или диабети тип2. Медикаментът намалява кръвната захар, без да предизвиква хипогликемия, увеличава инсулиновата чувствителност и по този начин регулира производството на инсулин, което от своя страна намалява риска от развитие на диабет тип 2 и подобрява метаболизма. Също така помага за намалява на телесното тегло и повлиява благоприятно овулацията.

  Гонадотропини – хормони, произвеждани от хипофизата. Прилагат се инжекционно за стимулиране на овулацията.

  При провеждане на правилно лечение, съчетано с промяна в начина на живот, подобряване на състоянието, увеличаване на шансовете за забременяване и раждане на здраво бебе са изключително високи!

  Промяна в начина на живот

  Правилно хранене

  Здравословното хранене в основата на нашето здраве и не е изненада за никого, че именно то дава сериозно отражение върху СПКЯ. Поддържането на нормално тегло и стабилни граници на инсулина помага за контролиране на състоянието и подобряване на овулацията, менструалния цикъл и качеството на живот.

  Необходимо е да се спрат всички преработени храна и бързи захари като тестени продукти от бяло брашно, захар, газирани напитки, плодови сокове, пакетирани храни, богати на трансмазнини. Набляга се на пресни зеленчуци (картофите се ограничават), месо, яйца, млечни продукти, бобови култури, полезни зърнени като овес, ръж, лимец, киноа, просо, елда, плодове. Зърнените храни се консумират ограничено. При наличие на инсулинова резистентност временно се намаляват и плодовете, особено такива с висок гликемичен индекс като грозде, диня, банан. При силно изразено акне може временно да се спрат и млечните продукти, след което се въвеждат постепенно като се следи за реакция.

  Добре е да се включат умерено количество полезни мазнини като зехтин, авокадо, гхи. Не прекалявайте с алкохола и кафето. Ако срещате затруднения с изграждането на режим, консултирайте се с диетолог или нутриционист.

  Двигателна активност

  Спортът подобрява инсулиновата чувствителност, помага за намаляване на теглото и за елиминиране на стреса. От друга страна прекалено интензивните тренировки изтощават надбъбречните жлези. Ако имате проблем със щитовидната жлеза също не е желателно да прекалявате с натоварването, особено с кардиото.

  Започнете с леки тренировки по 15-20 минути дневно и постепенно увеличете до 30 минути на ден или 40 минути 3-4 пъти седмично. Добра идея е да се консултирате с фитнес треньор, относно това какви упражнения са подходящи за вас.

  Може да опитате бързо ходене 30-40 минути дневно, пилатес, танци и други форми на двигателна активност, които няма да натоварят тялото ви много, но ще подобрят метаболизма.

  Хранителни добавки

  Витамин Д – при много жени със СПКЯ, инсулинова резистеност, Тиреодит на Хашимото е установен дефицит на витамин Д. нарушения глюкозен толеранс, болестите на щитовидната жлеза, отслабения имунитет, хормоналния дисбаланс, алергиите се свързват с недостига на витамин Д, който всъщност не е просто витамин, а изпълнява ролята на стероиден хормон.

  Витамин К2 – необходим е когато се приемат високи дози витамин Д, участва в преработването на калция и подобрява инсулиновата чувствителност.

  Инозитол – помага за подобряване на хормоналните нива и спонтанното настъпване на овулацията. Нормализира нивата на серумния инсулин, участва в процеса на разграждане на мазнини. Подобрява фоликулярната течност, намалява хиперандрогенизма. Често се приема в комбинация с холин или фолиева киселина. Популярни продукти, изпписвани на жени със СПКЯ, съдържащи инозитол са: Инофолик, Иногинол. Добре е да се приемат поне 6 месеца.

  Витекс – билка, която спомага за нормализиране на хормоналния фон при жените. Облекчава симптомите на ПМС, помага при акне и мазна кожа. Осъществява контрол на синтезираните от хипоталамуса и хипофизата хормони.

  Омега-3 – контролирани медицински проучвания са установили намаляване нивото на мъжки хормони и нормализиране на менструацията при жени, приемали омега-3 мастни киселини в продължение на 8 седмици. Наблюдавано е също така подобряване на инсулиновата чувствителност.

  Цинк – ниски нива на цинк се откриват при жени със СПКЯ, инсулинова резистентност, акне, косопад. Приложението на 30 мг. цинк дневно в продължение на 8 седмици е показало подобряване нивата на инсулин и кръвна захар, намаляване на акне, косопад и нежелано окосмяване при жени с поликистоза.

  Хром – повишава усвояването на глюкозата и намалява серумния инсулин. Стимулира изгарянето на мазнини, понижава лошия холестерол, намалява апетита за сладки храни, стимулира имунитета, помага за намаляване на акнето и нежеланото окосмяване.

  Селен – подобрява инсулиновата чувствителност, помага за намаляване на anti-TPO антителата, атакуващи щитовидната жлеза, която често не функционира нормално при жени със СПКЯ. Освен това селена е мощен антиоксидант, укрепва организма, повишава имунитета, подобрява състоянието на кожата.

  Наред с медикаментозното лечение не пренебрегвайте диетата, спорта и приема на хранителни добавки, особено ако имате съмнение, че не си доставяте достатъчно нутриенти с храната.

  Сънят също е от огромно значение. Недоспиването води до хронична умора, хормонален дисбаланс, дори преддиабет.

  Намерете начини за справяне със стреса – медитация, йога, спорт, почивка, разходки сред природата, любими занимания.

  И не забравяйте – с подходящите мерки, забременяването и износването на здраво дете от жена със синдром на поликистозни яйчници е напълно възможно!

  Тагове:
  Синдромът на поликистозни яйчници представлява хормонално разстройство, свързващо се с нарушения на

  Имейл бюлетин

  Изпрати