Кога е най-подходящото време за забременяване?

22/12/2021, 14:57:27
Кога е най-подходящото време за забременяване?

22/12/2021

  Кога е най-подходящото време за зачеване?

  Колко време ще отнеме забременяването?

  Това са два от най-често срещаните въпроси, които си задават много двойки, планиращи бременност.

  Има ли най-подходящ период за зачеване?

  Да, има около 7 дни в месеца, в които жената може да зачене. Това са 5 дни преди овулацията, в деня на самата овулация и 1 ден след нея. Сперматозоидите могат да останат жизнеспособни 3 до 5 дни в женската репродуктивна система. Яйцеклетката живее около 24 часа след като е отделена. Това означава, че тя може да бъде оплодена през това време.

  Така например, ако жената има редовен цикъл на 28 дни и овулацията настъпи на 14-ти ден, тя може да зачене между 9-ти и 15-ти ден от първи ден на последния месечен цикъл.

  Това е медицинското обяснение на теория. На практика обаче нещата не винаги са толкова точни:

  1. Овулацията не винаги настъпва точно в средата на цикъла или на 14-ти ден. Смята се, че това може да бъде между 8-ми и 20-ти ден и да се измества в различните месеци по различни причини, най-вече промени в хормоналния фон, стрес, боледувания и т.н.

  2. При някои жени цикълът е по-къс (21-24 дни), а при други по-дълъг (около 35 дни).

  3. Сперматозоидите могат да живеят около 5 дни при идеални условия т.е. да са здрави и качествени и да е осигурена перфектна среда от цервикалната слуз. Това не винаги е възможно, затова ако целите бременност, не разчитайте на дълга жизнеспособност, а наблегнете на последните 2-3 дни преди овулацията.

  Попадайки в женския организъм, спермата не може веднага да оплоди яйцеклетката. Необходимо е да се извършат серия от промени, да се отделят определени ензими, за да може сперматозоид да проникне в яйцеклетката. Този процес може да отнеме от 8 до 12 часа. В момента, в който настъпи овулацията има много малък времеви прозорец за да се случи оплождането. Затова има малък шанс това да стане в същия ден или в деня след нея, но реално вероятността за зачеване е най-голяма, ако сперматозоидите вече чакат яйцеклетката в момента на отделянето ѝ.

  Имайки предвид горните факти, може да заключим, че в зависимост от възрастта, здравословното състояние на двамата партньори и продължителността на цикъла на жената, забременяването може да се случи между 7-ми и 20-ти ден на менструалния цикъл, като най-големи са шансовете, то да настъпи при полов акт 2-3 дни преди очакваната овулация – 10-ти-15-ти ден (при повечето жени).

  Как да разбера кога съм в овулация?

  Най-сигурният начин за установяване на овулацията е ултразвуково наблюдение. Има обаче определени критерии и признаци, които може да следите:

  1. Определяне на базалната температура – това е телесната температура, измерена сутрин, в покой, веднага след събуждане. Тя се повишава с около 0,5 градуса по Целзий при отделяне на яйцеклетката от яйчника. Методът не е достатъчен за да сте сигурни, че сте в овулация, тъй като температурата може да се повиши и по други причини.

  2. Календарен метод – за да го приложите, от средната продължителност на цикъла (например 30 дни), извадете 14 дни, това означава, че овулацията настъпва средно на 16-ти ден от първия ден на последната менструация. Разбира се, това е условно защото цикълът не винаги идва след точния брой дни, но може да бъде добър ориентир за фертилния прозорец.

  3. Тестове за овулация – отчитат хормоналните промени в организма на жената по време на овулаторната фаза от цикъла. През този период хипофизата отделя фоликулостимулиращ хормон (FSH) и лутеинизиращ хормон (LH), които увеличават производството на прогетерон и естроген. Тестовете за овулация отчитат повишаването на нивата на LH, а самата овулация настъпва 12-48 часа след установяване на неговия пик. Най-добре е тестването да започне на 8-10 –ти ден от началото на последната менструация. Правете тест всеки ден, горе-долу по едно и също време. Тестът се прави с урина като следвате инструкциите на производителя. Наличието на една черта показва, че нивата на LH все още не са се покачили. Ако има две черти означава, че овулацията ще настъпи в следващите 48 часа.

  4. Наблюдавайте тялото си – много жени усещат наближаването на овулацията и самата нея по редица симптоми:

  • Повишено количество цервикална слуз, която придобива консистенция на яйчен белтък;
  • Повишена чувствителност или болезненост на гърдите;
  • Повишено либидо;
  • Промени в настроението, повишена раздразнителност;
  • Болка ниско в таза и кръста от страната на овулиращия яйчник;

  Колко често трябва да правим секс за да заченем?

  Специалистите препоръчват да правите секс през ден или всеки ден във фертилния прозорец т.е от 7-ми ден на цикъла до преминаване на овулацията. Имайте предвид, че честите полови контакти намаляват качеството на спермата. Не се фокусирайте само върху забременяването, тъй като половите контакти по задължение, често водят до напрежение в двойката. Не се насилвайте да правите секс всеки ден, ако сте уморени и нямате такова желание. Интимност в рамките на 3-4 пъти седмично в точния период е напълно достатъчна за забременяване.

  Може ли да се забременее по време на цикъл?

  Да, ако цикълът е много кратък и овулацията настъпи на 8-10-ти ден, а кървенето продължава 5-6 дни, е възможно зачеване да се случи, ако правите секс в последните дни на менструацията.

  Има ли значение позата и нужно ли е жената да лежи след сексуален акт за да зачене?

  Позата по време на секс няма отношение към забременяването. Още един мит гласи, че ако жената лежи в продължение на няколко минути след полов акт, това ще улесни зачеването. Истината е, че на сперматозоидите са им необходими от 2 до 10 минути да се придвижат по маточната шийка към фалопиевите тръби и това придвижване се случва независимо дали жената е в хоризонтална или вертикална позиция.

  Разбира се, за ваше спокойствие може да полежите 10 минути, но далеч не е задължително.

  Колко време отнема забременяването?

  Повечето двойки се чудят колко опити са необходими за зачеване. Много хора очакват, че още след първия месец ще имат резултат и се разочароват, ако не настъпи бременност. Истината е, че само една четвърт от двойките (около 25%) успяват да постигнат бременност в рамките на един месечен цикъл. Около 60% забременяват в рамките на 3 месеца опити. При 80% бременност настъпва след 6 месеца, при 90% в рамките на 12 месеца, а при 95% в рамките на 36 месеца.

  Дали ще настъпи бременност зависи от много фактори – възраст и здравословно състояние на двамата партньори, както и моментно състояние по време на опитите. Не винаги когато яйцеклетката бъде оплодена от сперматозоид настъпва бременност. Различни причини може да попречат на имплантацията ѝ или на развитието на ембриона. От 5 оплождания само 1 води до бременност.

  Специалистите съветват да се обърнете към лекар по репродуктивна медицина ако опитвате без резултат:

  От 12 месеца и сте на възраст под 35 години;

  От 6 месеца ако сте на възраст над 35 години;

  Ако имате заболявания на щитовидната жлеза, поликистозни яйчници, ендометриоза, автоимунни заболявания, инсулинова резистеност или друг хормонален дисбаланс, може да се обърнете към специалист и по-рано.

  Колко от двойките се нуждаят от репродуктивен специалист?

  Около 90% от двойките успяват да заченат по естествен начин, а останалите 10% може да се нуждаят от асистирана репродукция. Понякога е възможно зачеването да се случи по естествен път и при тях, ако се установи здравословен проблем, който е пречел до този момент и бъде премахнат.

  Тагове:
  Кога е най-подходящото време за зачеване? Колко време ще отнеме забременяването? Това са два от на

  Имейл бюлетин

  Изпрати