Инсулинова резистеност - зачеване и бременност

23/06/2020, 17:01:42
Инсулинова резистеност - зачеване и бременност

23/06/2020

  Инсулиновата резистентност е състояние, при което клетките не реагират адекватно на хормона инсулин. Това води до понижаване усвояването на глюкозата в мускулните клетки. Активира се освобождаването на глюкоза от складирания, в черния дроб, гликоген. Хидролизират се триглицедиридите от мастната тъкан и в кръвта се отделят свободни мастни киселини. Следва покачване на глюкозата в кръвта, която организма се опитва да понижи като произвежда още повече инсулин. Така се стига до хиперинсулинемия.
  В началните стадии на инсулинова резистеност, увеличеното производство на инсулин успява да компенсира намалената чувствителност на тъканите и да поддържа кръвната захар в норма.

  С течение на времето обаче панкреаса се изтощават от постоянното свръхпроизводство на инсулин, функцията му отслабва и като краен резултат се развива захарен диабет тип 2.

  Хиперинсулинемията води до увеличаване на свободния тестостерон в кръвта и до свръхпродукция на естроген. Развива се хормонален дисбаланс, който става причина за Синдром на поликистозни яйчници, менструални и овулаторни нарушения, наднормено тегло, повишено окосмяване, задържане на течности, акне, депресия, умора, понижено сексуално желание.

  Как влияе инсулиновата резистентност върху зачеването?

  Много често именно невъзможността за зачеване или спонтанната загуба на бременност в ранна фаза са причината за откриване на инсулиновата резистеност.

  Проучвания показват, че честотата на спонтанните аборти при жени с инсулинова резистеност е многократно по-висока отколкото при здрави жени.

  В интервю за Credoweb проф. Петър Петров, специалист по акушерство и гинекология, разказва за проучване, направено сред 78 жени с инсулинова резистеност и контролна група от 100 здрави жени. Почти две трети от всички бременности при жени с инсулинова резистеност са завършили със спонтанен аборт.

  Той споделя още, че според друго изследване, високите нива на глюкоза и гликиран хемоглобин по време на бременност увеличават риска от раждане на дете с малформации.

  Още едно подобно проучване за репродуктивните способности на жените с хиперинсулинемия показва подобни стряскащи резултати – почти две трети от бременностите са завършили със спонтанен аборт.

  Завишените нива на инсулин оказват негативно влияние върху функцията на яйчниците и потискат овулацията.

  Доказана е връзката между СПКЯ и влошената инсулинова чувствителност. И двете състояния увеличават многократно риска от развитие на диабет.

  Инсулинът стимулира производството на тестостерон, който в последствие се трансформира в естроген от излишните мастни клетки. По този начин съотношението между естроген и прогестерон се променя и се развива хормонален дисбаланс. Естрогена доминира в тялото, което може да доведе до ендометриоза – състояние, което също се свързва с репродуктивни проблеми.

  Високите нива на инсулин намаляват продукцията на растежния хормон соматотропин, от което често се наблюдава намалено сексуално желание.

  Как влияе инсулиновата резистеност върху бременността?

  Наличието на инсулинова резистеност, особено в съчетание с поликистоза се свързва с повишен риск от развитие на прееклампсия. Основните рискове затова са:

  • Възраст над 35 години;
  • Наднормено тегло;
  • Високо кръвно налягане;
  • Тиреоидит на Хашимото;
  • Синдром на поликистозни яйчници;
  • Гестационен диабет;
  • Инсулинова резистеност;

  Прееклампсията е опасна за майката и бебето и може да завърши фатално ако не бъде открита навреме.

  Неконтролираната инсулинова резистеност през бременността крие риск от развитие на гестационен диабет. Той от своя страна носи реди рискове ако не бъде открит и лекуван навреме:

  • По-висок риск от вродени аномалии при плода;
  • Забавено развитие на плода при недостатъчност на плацентата, която може да настъпи поради увреждане на кръвоносните съдове;
  • Повишено количество околоплодна течност;
  • Повишено тегло на бебето – панкреасът на плода произвежда повече инсулин за да може да усвои допълнителното количество глюкоза, идващи от кръвта на майката, което води до раждане на бебе с по-голямо тегло от нормалното;
  • Риск от хипогликемия на новороденото;
  • Предразположение на бебето за развитие на диабет в по-късна възраст;
  • Повишен риск за прееклампсия;
  • Повишен риск от спонтанен аборт;
  • По-голяма вероятност за преждевременно раждане;
  • Увеличение на холестерола и триглицеридите на майката – това може да доведе до артериална хипертония, затлъстяване, сърдечни проблеми;

  Заключение

  Не забравяйте, че инсулиновата резистеност е обратимо състояние!

  Следвайки някои общи стъпки може да контролирате състоянието си, да заченете успешно и да намалите рисковете през бременността:

  1. Препоръчително е всички здрави жени във фертилна възраст да следя редовно нивата на глюкоза в кръвта. При планиране на бременност е нужно да се изследва инсулин и хормон ТСХ. Ако стойностите на инсулина и глюкозата са по-високи от нормалното, по преценка на лекаря, може да се направи тест т.нар „обременяване с глюкоза“, което да потвърди или отхвърли диагнозите хиперинсулинемия/диабет.

  2. Жените, които вече са диагностицирани с инсулинова резистеност е нужно да постигнат нормални нива на инсулина, кръвна захар и гликиран хемоглобин преди да правят опити за забременяване.

  3. При доказана инсулинова резистеност е задължително да се изследват тиреоидни и полови хормони, както и тиреоидни антитела (ТАТ и МАТ) преди да се започнат опити за зачеване.

  Как да се справим с инсулиновата резистеност и да заченем и износим успешно?

  Мерките за справяне с инсулиновата резистеност са много и за тях ще подготвим отделен материал. Все пак има някои основни неща, на които да наблегнем:

  1. Отслабване - свалете излишните килограми, в случай, че имате такива или не допускайте натрупването им;

  2. Диета – храненето е в основата на метаболитните и хормонални проблеми. Изключете от менюто си бързите въглехидрати като бяло брашно, захар, бял ориз. Хапвайте умерено (не повече от 50-55% от дневния прием) въглехидрати като овес, киноа, кафяв ориз, плодове и зеленчуци. Наблегнете на зеленчуци без скорбяла (без картофи), месо, яйца, риба, ядки, семена. Млечните могат да се консумират умерено ако нямате непоносимост към тях, но не бива да се прекалява тъй като вдигат инсулина и съдържат ксеноестрогени, които водят до хормонален дисбаланс. Намалете или спрете алкохола, забравете за газираните напитки и плодови сокове. Кофеина също влияе зле на инсулина и естрогена така че намалете го максимално. Пийте достатъчно вода;

  3. Движение – физическата активност увеличава значително инсулиновата чувствителност, подобрява метаболизма и имунната система. Изберете си подходящ спорт или просто практикувайте бързо ходене или домашна гимнастика всеки ден поне по 30-40 минути;

  4. Хранителни добавки – има някои хранителни добавки, които спомагат за контрола на кръвната захар и подобрява на инсулиновата чувствителност, но не очаквайте огромен ефект от тях. Те в никакъв случай не замества диетата и физическата активност, нито лекарствата, изписани от лекар. Добавките, които се препоръчват при инсулинова резистеност са:

  • Алфалипоева киселина;
  • Омега 3;
  • Инозитол;
  • Магнезий;
  • Хром;
  • Канела;

  5. Лекарства – в случай, че нивата на кръвната захар и/или на инсулина не се повлияят от диета, спорт и хранителни добавки в рамките на 3 месеца, както и при наличие на съпътстващи заболявания като Тиреоидит на Хашимото или СПКЯ, както и в случай, че планирате скорошна бременност, лекарят може да предпише лекарства, с които да контролирате инсулиновите нива.

  Най-често се използва метформин. Той намалява кръвната захар и в същото време повишава чувствителността на клетките към инсулина. Употребата му обаче има и някои странични ефекти, най-вече от страна на храносмилателната система. Приема на лекарството в никакъв случай не отменя здравословното хранене или физическата активност, а само ги допълва!

  Тагове:
  Инсулиновата резистентност е състояние, при което клетките не реагират адекватно на хормона инсулин.

  Имейл бюлетин

  Изпрати