Нисковъглехидратна и кето диета при бременност и кърмене

09/06/2020, 15:54:13
Нисковъглехидратна и кето диета при бременност и кърмене

09/06/2020

Какви рискове крият диетите, бедни на въглехидрати

  Диетата с високо съдържание на мазнини и бедна на въглехидрати (НВ-ВМ) и кето диетата са много популярни в последните години. Привържениците им твърдят, че те се борят с множество здравословни проблеми като висока кръвна захар, инсулинова резистентност, диабет, метаболитен синдром, високо кръвно налягане, високи нива на лошия холестерол и водят до лесно и трайно отслабване. 

  НВ-ВМ диета свежда до минимум въглехидратите в менюто и основния калориен прием е съставен от мазнини (около и над 60% от дневните калории). Набляга се на месо, риба, яйца, свинска мас, зехтин, авокадо, краве масло, млечни продукти, зеленчуци без скорбяла. Избягват се зърнени и бобови култури, картофи, захар. Плодове се консумират ограничено и не всички видове. Има хора, които спазват т.нар. либерално НВ-ВМ хранене, които си позволяват например картофи и ориз веднъж месечно и повече плодове. Както и друга група хора, които спазват много стриктно нисковъглехидратно хранене, което наподобява повече на кето диетата.

  Кетогенната диета поддържа нивата на кръвна захар в организма ниски, което води до образуването на кетони. Черния дроб произвежда кетони, които служат за гориво на тялото и по-специално на мозъка. Причината затова, че при липса на глюкоза, повечето клетки в нашето тяло могат да се хранят с мазнини. Мозъка обаче не може. Той се храни единствено с глюкоза и когато не приемаме достатъчно въглехидрати с храна се налага тялото да произвежда кетони.

  При кетогенната диета въглехидратите са сведени до минимум и обикновено са не повече от 20-30 гр. дневно. 75-80% от калорийния прием е съставен от мазнини.

  Безопасна ли е нисковъглехидратната диета?

  Екстремното намаляване на въглехидратите води до множество странични ефекти при напълно здрави хора:

  • Умора и липса на енергия;
  • Мускулни крампи;
  • Гадене и отпадналост;
  • Световъртеж;
  • Нарушения в настроението – раздразнителност, апатия, депресия;
  • Главоболие;
  • Запек;
  • Лош дъх;
  • Стомашен рефлукс;
  • Влошаване функцията на бъбреците;

  В редки случаи сериозното ограничаване на въглехидратите може да доведе до нарушения в менструалния цикъл. Ниските нива на въглехидрати са опасни и за хората, страдащи от проблеми със щитовидната жлеза. Специалистите по хранене и ендокринолозите препоръчват те да приемат поне 150-200 гр. въглехидрати дневно.

  Според различни източници ниския прием на въглехидрати води до намаляване производството на слуз, която е много важна за процеса на храносмилане. Липсата на слуз може да бъде усетена и по чувството за сухота в устата и очите. Недостатъчното количество слуз води и до запек, който често бива обясняван с недостатъчния прием на фибри или вода.

  Недостигът на глюкоза нарушава образуването на слуз, което възпрепятства нормалното храносмилане и усвояване на веществата и се свързва с повишен риск от рак. Експерименти с мишки са доказали, че недостатъчното количество слуз в стомаха води до развитие на злокачествени процеси.

  Системно ниските нива на глюкоза и инсулин могат да доведат до дефицит на витамин С, дори такъв да бъде приеман достатъчно с храната.

  Рискове при НВ-ВМ и кето диета по време на бременност

  Бременността е период, през който храненето трябва да е балансирано и да осигурява всички необходими нутриенти за майката и бебето. Нисковъглехидратната диета е еднообразна и може да доведе до дефицит на хранителни вещества. Често този хранителен режим не осигурява достатъчно количество фолиева киселина, което може да доведе до дефект на невралната тръба при плода. Въпреки че това може да бъде компенсирано с хранителни добавки, дефицитът на фолиева киселина е най-опасен в първите 4 седмици когато повечето жени още не подозират, че са бременни.

  Все още не са правени задълбочени изследвания върху бременни жени, които да потвърдят или отхвърлят хипотетични рискове при спазване на нисковъглехидратна-високо мазнинна диета.

  Проучване с бременни мишки обаче показва, че кетогенната диета при тях е довела до различни проблеми с плода – уголемено сърце, по-малък мозък, хипоталамус и тимус, също и по-бавен растеж на ембриона. Извода на следователите е, че подобни нарушения могат да доведат до дисфункция на органите след раждането. Глюкозата е основния енергиен източник за растежа и развитието на бебето и липсата й може да стане причина за различни проблеми.

  Кето диета и кърмене

  В темата отслабване по време на кърмене, споменахме, че не е желателно майката да губи повече от 2-3 кг. от теглото си на месец докато кърми, тъй като това води до засилено отделяне на токсини, част от които попадат в кърмата. Много жени, хранещи са НВ-ВМ отслабват по-бързо отколкото е здравословното темпо за кърмеща майка.

  Дори да се храните с по-ниско съдържание на въглехидрати, не допускайте продължително състояние на кетоза докато кърмите, тъй като съществува макар и малък риск от развитие на животозастрашаващо състояние – кетоацедоза.

  Млада майка едва не умира от кетоацедоза след спазване на НВ-ВМ диета

  Кетоацедозата е характерна за болни от диабет, но в последните години са докладвани все повече случаи на кърмещи майки, които изпадат в опасното състояние при спазване на диета с много нисък прием на въглехидрати. Смята се, че причината е повишената нужда от хранителни вещества, необходими за лактацията. Кърменето е енергоемък процес, при които нуждите от калории и течности нарастват. Липсата им може бързо да доведе до различни дефицити и обезводняване. Самата кетоза също може да доведе до дехидратация заради честото уриниране, чрез което тялото се опитва да изхвърли кетоните.

  Недостатъчния калориен прием, еднообразното хранене, съчетани с кърмене и недоспиване могат сериозно да влошат здравето на жената.

  Диетите с ниско съдържание на въглехидрати са бедни антиоксиданти, фолиева киселина, магнезий, фосфор, фибри, витамин Ц.

  Заключение

  Строгите диети, изключващи цели групи храни (зърнени, бобови) не се препоръчват по време на бременност и кърмене. Балансирания, здравословен режим е най-подходящ за бъдещите майки и кърмещите жени (а и за всички здрави хора, всъщност!).

  Според повечето диетолози и нутриционисти, въглехидратите трябва да съставляват 50-60 % от дневния калориен прием. Това в никакъв случай не означава да си ги набавяте от тесто, бисквити и хамбургери! Наблягайте на здравословните източници на въглехидрати: овес, ръж, бобови, пълнозърнест ориз, киноа, просо, плодове и зеленчуци. Не забравяйте да си набавяте и ценни протеини и мазнини: зехтин, авокадо, риба, месо, яйца, млечни продукти.

  Тагове:
  Диетата с високо съдържание на мазнини и бедна на въглехидрати (НВ-ВМ) и кето диетата са много попул

  Имейл бюлетин

  Изпрати