Захранване със зеленчуци - от кога, как, какви?

28/01/2021, 11:09:21
Захранване със зеленчуци - от кога, как, какви?

28/01/2021

  Според съвременните препоръки първата храна, различна от мляко, която опита бебето, трябва да бъде зеленчук.

  Зеленчуците са подходяща първа храна, тъй като повечето от тях не предизвикват алергии, богати са на фибри, витамини и минерали, след термична обработка са лесно усвоими. Те са по-добър избор от плодовете заради ниското съдържание на захар. Опити са показали, че ако бебето опита първо плодове, то е възможно да си изгради предпочитание към сладкия вкус и по-трудно да приема зеленчуците след това.

  Най-добре е зеленчуците да се дават по време на обедното хранене. Започва се с 1 ч.л. като всеки ден количеството се увеличава с още две-три лъжички.

  Ако детето приема храната и няма признаци на непоносимост (диария, обрив, кашлица), след 5-тия ден то вече е захранено с нея и може да се премине към следващата храна.

  Най-добре е да се започне с лесно усвоими зеленчуци със слаб потенциал за предизвикване на алергии.

  • Слаби алергени: тиква, тиквичка, картоф, пащърнак, морков, карфиол
  • Средни алергени: грах, зелена чушка, зелен фасул
  • Силни алергени: домат, цвекло, целина

  Препоръчителен ред на въвеждане на зеленчуците

  6 месеца

  Тиква

  Тиквата е удачен избор за първа храна на бебето. Тя е богата на фибри, витамини и микроелементи. Има приятен вкус и не натоварва храносмилането.

  Съвети и рецепти за захранване с тиква

  Картоф

  Картофът е най-честият избор за първа твърда храна. Той е лесносмилаем и не предизвиква алергии, но може да доведе до запек. Добре е веднага след него да се включват тиква или тиквичка за да се балансира храносмилането.

  Тиквичка

  Също удачен избор за първа храна. Нежна е към чувствителното бебешко стомахче. Лесносмилаема е, не предизвиква алергии.

  Морков

  Морковът е богат на витамини, антиоксиданти и фибри. Регулира храносмилането, а леко сладкия му вкус, много се харесва на бебетата. Подходящ е за първа храна. Много рядко може да предизвика алергия.

  Пащърнак

  Пащърнакът има приятен, леко сладникав вкус, заради който повечето бебета го приемат много добре. Не предизвиква алергии.

  Чушка

  Зелената чушка може да се въведе още сред първите зеленчуци, но за червената е добре да почакате до навършване на поне 8 месеца, тъй като заради пигмента има нисък риск от алергична реакция. Има добър витаминен състав и лесно се комбинира с други зеленчуци.

  7 месеца

  Авокадо

  Авокадото е меко, лесносмислаемо, не дразни стомаха и се приема много добре от бебетата. Богато е на витамини, минерали и полезни мазнини.

  Броколи

  Броколито е слаб алерген, внася важни витамини и минерали, но може леко да раздразни чувствителното стомахче или да предизвика газове. При бебетата със силни и продължителни колики, може да се отложи след 8-ми месец.

  Карфиол

  Слаб алерген, източник на важни витамини и разтворими фибри. Може да предизвика газове, затова при деца с чувствително стомахче е удачно да се изчака до навършване на 9-10 месеца.

  Сладък картоф

  Сладкия картоф е много лесносмилаем, тъй като съдържа по-малко скорбяла от белия. Има приятен вкус и високо съдържане на бета каротин, минерали и микроелементи.

  8-9 месеца

  Грах

  Въвежда се в минимално количество т.е като съставка на зеленчуково или месно-зеленчуково пюре. Има високо съдържание на белтъчини, витамини и минерали, но в голямо количество може да предизвика тежест и подуване на коремчето. Съдържа пектин и целулоза, поради което при чувствително стомахче въвеждането може да се отложи с 2-3 месеца.

  Зелен фасул

  Съдържа доста фибри и има регулиращ ефект върху храносмилането, но може да натовари стомахчето. Богат е на важни витамини, минерали и аминокиселини. Може да се включи като съставка на зеленчукови и месно-зеленчукови пюрета, при които да заема ¼ от пюрето.

  10-11 месеца

  Червено цвекло

  Червеното цвекло е важен източник на витамини, минерали и фибри, средноцелулозен, но е един от най-нитратните зеленчуци, освен това може да предизвика алергична реакция. Действа разхлабващо. Не е желателно да се приема сурово поне до 18 месечна възраст, тъй като варенето унищожава голяма част от нитратите.

  Спанак

  Спанакът е високоцелулозен, среден алерген и един от най-нитратните зеленчуци. Може да предизвика стомашно раздразнение. Затова е най-добре да се въведе след навършване на 10 месеца. Има добър витаминен и минерален състав.

  Алабаш

  Богат е на витамин С, калций, магнезий, фосфор, фибри и фитонутриенти. Може да се предлага задушен на пара като съставка от месно-зеленчуково пюре.

  Домат

  След термична обработка, доматът може да се включи в менюто на бебето още на 10 месечна възраст, а суров – след навършване на 18 месеца. Има риск от предизвикване на алергия при предразположени деца. Доматът има много добър хранителен състав, повишава апетита и регулира храносмилането. Може да съдържа голямо количество нитрати. Добре е в началото да се дава обелен.

  12-18 месеца

  Патладжан

  Въпреки че сам по себе си патладжанът не е силен алерген, той съдържа хистамин (в обвивката и семките), поради което е добре да се изчака навършването на поне 12 месеца преди да се въведе в менюто на бебето. Трудносмилаем е и трябва да се предлага в малко количество, в комбинация с други зеленчуци.

  Целина

  Целината е богата на фибри и може да предизвика дразнене на чувствителното бебешко стомахче, освен това е сравнително силен алерген. При топлинна обработка растителните влакна се усвояват по-лесно.

  Зеле

  Съдържа неразтворими фибри, което го прави трудносмилаемо. Богато е на витамин С. слаб алерген е, но задържа доста нитрати във външните листа и сърцевината си, поради което е добре да избягвате консумацията на сурово зеле поне до навършване на 24 месеца. След правилна термична обработка се усвоява по-лесно.

  Брюкселско зеле

  Съдържа доста целулоза и затруднява храносмилането, но е богато на витамини, ценни минерали и желязо. За да стане по-лесно смилаемо и да не образува газове, водата, в която е вряло зелето първите 15 мин. се отстранява, зелето се измива и се вари отново до готовност. Задържа нитрати, затова старателното измиване и термична обработка са задължителни.

  Ряпа

  Съдържа много целулоза и предизвиква газове. Има добър витаминен състав. Може да се предложи задушена на пара или сурова фино настъргана в комбинация с морков, пащърнак, ябълка.

  Коприва

  Копривата е много полезна благодарение на високото съдържание на витамини, микроелементи и антиоксиданти. Съдържа умерено количество хистамин и крие риск от алергична реакция, при предразположени деца.

  Зрял фасул

  Препоръките са зрелият фасул да се въведе след 18-месечна възраст, тъй като е доста тежък за храносмилането. Важно е предварителното накисване и правилната термична обработка. В началото се предлага в малки количества. Има добра хранителна стойност, богат е на ценни белтъчини.

  Краставица

  Добре е да се включи след навършване на 1 година, тъй като съдържа нитрати. Желателно е да се предлага обелена. В началото може да се дава настъргана или нарязана на малки парченца поради опасност от задавяне. Когато детето вече дъвче добре може да се предлагат и резенчета краставица, тъй като повечето деца много обичат да чешат венците си с тях. Съдържа над 95 % вода и поддържа тялото добре хидратирано, което я прави много ценен зеленчук през летните жеги.

  Избор и приготвяне на зеленчуците

  Подбирайте пресни, сезонни зеленчуци. В началото е добре да белите всички продукти поради риск съдържание на пестициди и нитрати. Може да приготвяте зеленчуковите пюрета чрез класическо варене в тенджера с вода или в уред за приготвяне на пара. При втория вариант се запазват повечето от витамините. Пасирайте зеленчуците като  използвате част от водата от варенето. Ако има нужда от разреждане може да добавите малко кърма или адаптирано мляко. Приготвеното по този начин пюре може да се замрази в специални контейнери за замразяване, надписани със съдържанието и датата на приготвяне.

  Около месец след началото на захранването може да започнете да добавяте зелени подправки към пюрето – копър, магданоз, босилек, мащерка. Прибавяйте само по една подправка наведнъж и чак след като детето свикне с нея, включете втора.

  Не прибавяйте сол или пикантни подправки към пюрето.

  Още след първите няколко седмици след началото на захранването може да добавяте по 1-2 капки студенопресован зехтин към зеленчуковите пюрета. Най-добре е да го включите след като спрете да прибавяте кърма или адаптирано мляко, тъй като усвояването на витамините и минералите изисква наличието на мазнина.

  Към зеленчуковите пюрета може да добавяте:

  • Жълтък (7 месеца)
  • Месо (8 месеца)
  • Зърнени храни (7-8 месеца)
  • Сирене (10 месеца)
  • Извара (11 месеца)
  Тагове:
  Според съвременните препоръки първата храна, различна от мляко, която опита бебето, трябва да бъде з

  Имейл бюлетин

  Изпрати