Закаляване на бебето - кога и как

15/01/2021, 10:38:27
Закаляване на бебето - кога и как

15/01/2021

  Започва се още в началото „Облечи го, ще се разболее“, „Крачетата му са боси, от там най-лесно се изстива“, „Защо няма шапка“ и т.н. Звучи добронамерено и безобидно, но всъщност прекалената загриженост и страхът детето „да не настине“ често водят до изнежване и имат обратен ефект.

  Сигурно повечето от вас са гледали онези шокиращи клипове, в които 3 годишни деца от руска детска градина излизат по бански навън в студа за да поиграят или децата във Финландия на ледената пързалка при минус 26 градуса…Всъщност, макар и нас това да ни скандализира, за северните страни, където студът е почти постоянен природен фактор и температурите падат значително, тази гледка е нещо напълно нормално. Децата трябва отрано да се запознаят с климатичните особености, при които ще живеят и да свикнат с тях.

  Закаляването повишава съпротивителните сили и осигурява адекватен отговор на организма към неблагоприятни фактори на околната среда. То подпомага развитието на мускулите, активира процеса на обмяна на веществата, укрепва кръвоносните съдове и нервната система и подобрява функцията на почти всички органи.

  Основните закаляващи средства са въздухът, слънцето и водата, но целия начин на живот оказва влияние върху нашия организъм. Към колкото по-стерилна среда се стремим, толкова повече увеличаваме рискът от слаб имунитет, болести, алергии.

  Кога и как да започнем?

  При здраво, доносено бебе закаляването може да започне две седмици след раждането. Процедурите трябва да се правят целогодишно, редовно, без прекъсване. Правят се постепенно като от по-слабите дразнения се преминава към по-силните. Не бива да се допуска прегряване или преохлаждане през първите седмици, тъй като терморегулацията на новороденото е несъвършена.

  Въздушни процедури

  Въздушните процедури може да се правят вкъщи и навън. Още преди да изведете детето навън за първи път може да го облечете подходящо и да отворите широко прозореца. Извеждането на балкона също е добър вариант, особено през есенно-зимния период. Започнете с 10 минути и всеки ден увеличавайте времето с 5 минути.

  За бебета, родени през лятото първата разходка може да бъде веднага след изписване от родилния дом, а за такива, родени през останалите сезони – когато навършат две седмици. Разбира се, нужно е да се съобразите с атмосферните условия. Бебе, по-малко от 2 месеца е желателно да не се извежда при температури под минус 5 градуса.

  Проветряването на стаята е задължително, независимо от сезона. Добре е то да се извършва от 3 до 5 пъти на ден, стига да няма мъгла и смог.

  Полезни са и въздушните бани при смяна на пелените. Оставяйте бебето голо като започнете с 2-3 минути и постепенно увеличавате времето, така че на 6 месеца въздушната баня може да продължи до 30 минути. Съчетайте я с масаж и гимнастика.

  Разходките трябва да бъдат ежедневни, освен в случаите на екстремно ниски температури, мъгла, дъжд.

  Слънчеви бани

  Слънчевите лъчи ни зареждат с витамин Д, енергия и добро настроение. Те повишават защитните сили на организма и тонизират тялото. Разбира се, не бива да се забравя, че малките деца са много чувствителни към слънчевите лъчи затова трябва да се подхожда внимателно. През лятото бебета трябва да се разхождат на слънце до 10 часа преди обяд и след 16 часа следобед. Желателно е температурата да не е над 30 градуса. Шарената сянка е за предпочитане. Детето трябва да има лека, памучна шапка на главата и да приема достатъчно течности. Ако водите детето на плаж, слънчевата защита е особено важна. Изберете продукт с физични филтри и го подновявайте редовно.

  Съчетаването на слънчевите бани с водни и въздушни процедури има оптимален ефект за закаляване на организма, затова морето и планината са чудесен вариант за полезна почивка.

  Водни бани

  След третия месец може да обтривате ръчичките и крачетата на детето с помощта на кърпа или ръкавица, потопена във вода. Първоначално температурата на водата трябва да е около телесната – 37 градуса като постепенно се намалява с един-два градуса на седмица докато достигне 26 градуса. Може да използвате термометър за баня за да следите стойностите. Продължителността на обтриването е около 2 минути.

  След навършване на 9 месеца може да прилагате и контрастни душове. След къпане с температура на водата 37-38 градуса, накрая облейте детето с по-хладка вода около 30 градуса. Редуването на гореща и хладка вода повишава тонуса на кръвоносните съдове и стимулира кръвообращението, поради което е чудесен метод за малки и  големи.

  Плуването и играта във вода са отлично средство за закаляване, забавление и подпомагане растежа и развитието на детето.

  Тагове:
  Започва се още в началото „Облечи го, ще се разболее“, „Крачетата му са боси, от т

  Имейл бюлетин

  Изпрати