С деца на море

28/07/2020, 16:22:24
С деца на море

28/07/2020

Кога да заведем бебето на море за първи път и за какво да внимаваме?

  Ако наближава момента за първата ви морска почивка след появата на нов член на семейството, то организирането ѝ може да ви се вижда по-сложна задача отколкото сте очаквали.

  Първият въпрос – на каква възраст можем да заведем детето на море за първи път?

  Мненията на специалистите по този въпрос доста се различават. Има педиатри, които препоръчват морето да се отложи чак до 3 годишна възраст на детето, докато други са доста по-либерални и приветстват морските почивки още на 3-месечна възраст.

  Всъщност няма възраст, която да е неподходяща за море. Бебета се раждат и на морето, все пак :). Не е препоръчително обаче да водите на плаж бебето под 6 месечна възраст или ако го правите трябва да е за много кратко, в сутрешните часове или надвечер.

  Най-добре е почивката да бъде през юни или септември когато горещините не са толкова осезаеми, а и плажът не е пренаселен.

  Колко дълга да бъде почивката?

  "Колкото повече, толкова повече" – както е казал Мечо Пух. Добре е морската почивка да продължава поне 10 дни. Това се дължи на факта, че всеки има нужда от аклиматизация на ново място, особено бебето, което досега не се е срещало с морския климат. Първите 2 дни е желателно да не се ходи на плаж, а да се правят кратки разходки в парк или друго подходящо място за да се адаптира детето към новия климат.

  След втория-третия ден можем да заведем детето на плаж, отначало за малко, като е желателно първият път да не се мокри. След това може да му напълните надуваем басейн с морска вода и да изчакате тя да се затопли леко от слънцето. Чак след няколко такива мокрения, е добре детето да влезе директно в морето, което обикновено може да се случи на трети-четвърти ден. Разбира се, не е задължително да спазите тази плавна адаптация, ако не разполагате с нужното време и средства, но тя гарантира по-успешно приспособяване на бебето към морския климат и се отразява благоприятно на здравето и имунитета.

  На море с деца – къде?

  Изберете дестинация, подходяща за семейна почивка – най-добре е това да бъде по-спокоен курорт, с парк и подходящи, сенчести места за разходки.

  Къде да отседнем?

  На квартира / вила

  Отсядането в къща за гости е добро решение за семейство с малки деца, тъй като нямате контакт с много хора, както е пренаселен хотел, по-спокойно е, често има приятен двор. Недостатък е, че трябва да се храните навън.

  Хотел all inclusive

  В голям хотел, който предлага ол инклузив, ще имате всички удобства на едно място, включително детски кът, аниматори, СПА процедури и възможност да си починете. Доста хотели предлагат басейн, а дори и собствен аква парк, в който има атракции за децата, а някой имат и частен плаж, така много хора изобщо не напускат територията на хотела. Всички тези развлечения обаче са подходящи за деца над 2-3 години.

  Малък, семеен хотел

  Обикновено разполага с ресторант и бар, предлага част от удобствата на големия хотел и спокойствието на частната вила. Добро решение за семейство с бебе.

  Къмпинг

  Къмпингът предлага приключения и е забавно място за деца над 3 години. Може да ловите риба, да правите барбекю, децата да тичат вечер край огъня и дори да спите в палатка на открито. Определено обаче не е от най-комфортните места за бебета и деца под 2 години.

  Не е нужно да изневерявате на досегашните си предпочитания за място за почивка. Разбира се, купоните и нощния живот остават на заден план и режимът на детето е водещ, но не забравяйте, че в крайна сметка то трябва да се адаптира към вашия начин на почивка. Така че ако си падате по каравани, палатки и лагерен огън или пък по 5 звездни хотели, не променяйте драстично навиците си заради появата на дете.

  Основни правила за безопасно плажуване

  Дозирайте морето

  Най-подходящото време за плаж е от 8 до 11 часа сутринта и след 17 часа. Разбира се, всичко зависи от метеорологичните условия. Като за начало заведете детето на плаж за час преди обяд и още толкова – надвечер. След това може да увеличите престоя до общо 2-3 часа на ден.

  Защитата

  Слънчевата защита е от изключителна важност за децата!

  Изберете слънцезащитен лосион/крем със SPF поне 30, а най-добре 50. Слънцезащитата за деца трябва да е с физични филтри (титаниев диоксид и цинков оксид). Продуктът се нанася 20 минути преди излагане на слънце.

  След всяко мокрене кремът трябва да се подновява, както и на всеки 2 часа. Плътно нанасящия се крем е най-добрият избор, тъй като създава добра бариера, но в някой случай може да дразни чувствителната бебешка кожа и в комбинация с изпотяването да предизвика дискомфорт. Спрея или лосиона имат по-лека текстура и не запушват порите.

  Избирайте продукти без алкохол и цитрусови масла. Добре е слънцезащитата да съдържа и хидратиращи съставки  като глицерол.

  Детето трябва да бъде облечено в свободни, изцяло памучни дрехи, в светъл цвят, най-добре бели. Широката, лека шапка ще предпази главата му от претопляне и изгаряне. Не разчитайте само на сянката от чадъра. От време на време махайте за кратко шапката за да се проветрява главата на бебето, като разбира се, е важно да е на сянка! Давайте му често вода.

  Какво да сложим в плажната чанта?

  • Слънцезащитен продукт;
  • Резервни дрехи и шапка – 100% памук;
  • Памперси (има и модели, подходящи за плуване);
  • Резервен бански ако детето носи такъв ( в случай, че детето вече не е с памперс и се мокри в морето или басейн, най-добре е да бъде с бански, а не с гащички, тъй като памучните тъкани съхнат бавно и това може да доведе до дискомфорт, обрив, дори цистит), добре е банския да се сменя след намокряне, а не да изсъхва върху детето;
  • Слънчеви очила с UV защита за по-големите деца;
  • 2 броя хавлии;
  • Малка охладителна чанта за храна и напитки, шише вода;
  • Сухи и мокри кърпички, дезинфектант;
  • Играчки – кофички, лопатка, формички за пясък, надуваема топка;
  • Пояс;

  Какво да сложим в аптечката?

  • Лекарства за сваляне на висока температура (съдържащи парацетамол, ибупрофен);
  • Репелент и препарат, успокояващ сърбежа след ухапване от насекоми;
  • Прахчета/сиропи при повръщане, диария, обезводняване;
  • Лейкопласт, марля, дезинфектант, кръвоспиращ продукт, ножичка;
  • Капки/спрей за нос;
  • Антихистамин;
  • Термометър;
  • Емолиент или друг хидратиращ продукт за кожата на бебето, както и крем против подсичане;

  Играта в пясъка благоприятства физическото и психическото развитие на детето

  Игрите с кофичка и лопатка подобряват двигателните умения на мъника и укрепват мускулите му (каквото и да си говорим, кофичка, пълна с пясък си тежи).

  Подобрява се и координацията на ръцете.

  Според детски психолози, играта в пясъка помага на децата да развият въображението си и да изразят емоциите си.

  Тя също така дава възможност на детето да се запознае с нови, различни текстури – сух пясък, мокър пясък, камъчета, черупки, мидички, водорасли, топъл пясък, вода, вятър, слънце – плажът е истинска „природна лаборатория“ за малкото дете.

  Морският въздух, наситен с минерални и йодни пари повишава защитните сили на организма и влияе добре на дихателната система.

  Тагове:
  Ако наближава момента за първата ви морска почивка след появата на нов член на семейството, то орган

  Имейл бюлетин

  Изпрати