Съвместен сън с бебето - до кога и как?

07/04/2022, 16:15:57
Съвместен сън с бебето - до кога и как?

07/04/2022

Съвместният сън няма да разглези бебето. Той е заложен в неговите инстинкти. Как да го практикувате безопасно и комфортно и кога вече е време да отделите детето в собствено легло?

  Има бебета, които от новородени спят добре нощем, плачат малко и бързо се успокояват (Да, такива еднорози съществуват :)). Има обаче и бебета, които са неспокойни, плачат много, събуждат се често, имат нужда от повече гушкане и успокояване. Обикновено не оставят цялото семейство да спи нощем. Е, този материал е за втория тип бебета.

  Трябва ли да вземем бебето в нашето легло?

  Ако бебето ви е от първия тип и спи спокойно в креватчето си нощем, няма нужда го взимате във вашето легло. Достатъчно е да бъде във вашата стая през първите 6 месеца от живота си и да откликвате на нуждите му от хранене и успокояване, ако те се проявяват нощем.

  В случай, че бебето ви е силно неспокойно нощем, плаче често и търси вниманието ви, значително ще увеличите шансовете си за по-добър сън, ако го вземете във вашето легло.

  Как съвместния сън помага?

  Новороденото се нуждае от близост

  Замисляли ли сте къде са спели бебета преди хилядолетия когато жилищата и леглата все още не са били част от живота на хората? Сами в единия край на пещерата? Не, разбира се. Вероятно са спели до родителите си, защото това е бил единствения сигурен начин да оцелеят. Представете си бебе, оставено на земята, отдалечено на няколко метра от майка си, спящо спокойно 8 часа? Не си го представяте, нали? Инстинктът за оцеляване кара новороденото да търси близост и топлина от своята майка денонощно. Повече затова може да прочетете в статията Четвъртия триместър или как да разпознаваме сигналите на бебето.

  Нашите инстинкти ни карат да будуваме дълго когато сме на чуждо място, да не можем да заспим или да се будим често когато сме разтревожени или се чувстваме застрашени. И това е напълно нормално. Човек може да се отпусне да спи дълбоко и спокойно само ако се чувства в безопасност. Иначе не би оцелял! Бебето не осъзнава, че вкъщи е в безопасност, ако мама или тати не са на близо.

  Допирът и физическата близост за бебето са много важни, те променят температурата му, сърдечната честота, кръвното налягане, нивата на стрес.

  Родителиte се наспиват по-добре

  Ако трябва да ставате по n на брой пъти на нощ, да кърмите, а след това да гушкате, носите на ръце и правите опити да приспите плачещото бебе или само да се протегнете и да накърмите детето до вас, след което да заспите веднага, кое ще изберете? Ако опитате да практикувате първото за няколко нощи или седмици, скоро вероятно ще установите, че е твърде изтощително и сами ще преминете на вторият вариант дори и да не сте имали такива намерения. Просто нуждата от сън ни е заложена физиологично и няма как да съществуваме иначе.

  Освен това не само малките деца се будят често нощем, търсейки успокоение при мама. Майките също се събуждат за кратко за да установят, че всичко с бебето им е наред. Природа. За цялото семейство, съвместния сън може да бъде решение в този период докато честото нощно будене продължава.

  Продължително кърмене

  Близостта с бебето, контактът „кожа с кожа“ и съвместния сън помагат за по-успешно и продължително кърмене.

  Правила за безопасност

  1. Спете върху широко легло с твърда повърхност. Никога върху диван, фотьойл или друга мебел.

  2. Бебето не бива да спи в едно легло с възрастен, който употребява алкохол, цигари, опиати или медикаменти за сън.

  3. Слагайте бебето да спи по гръб.

  4. Внимавайте с възглавниците и завивките. Уврете се, че те не могат да покрият лицето и главата на бебето. Използвайте спален чувал за детето и не споделяйте с него завивката си.

  5. Връзвайте косата си, ако е дълга.

  6. Леглото трябва да бъде далеч от стената, така че бебето да не може да се заклещи между стената и леглото.

  7. Бебето трябва да спи от външната страна на леглото до майка си. Много удобен вариант са бебешките кошари, които се долепят до спалнята. Така няма да се притеснявате, че може да притиснете бебето през нощта, а ще имате постоянен достъп до него.

  Тук може да прочетете всички правила за безопасен съвместен сън, препоръчани от Академията за медицина на кърменето (Academy for Breastfeeding Medicine).

  До каква възраст да продължи съвместния сън?

  Няма точен момент, в който да отделите детето в собствено легло. Всичко зависи от вашия и неговия ритъм, нужди и очаквания. На около 7-8 месечна възраст, голяма част от бебетата започват да демонстрират повече самостоятелност (вече са захранени, стоят седнали, пълзят), започват да се интересуват повече от околния свят, а не само от мама. Това е добър момент да отделите бебето в собствено легло. Не всички обаче ще са готови на тази възраст и не при всички процесът ще премине гладко и лесно. Не е нужно да отделяте бебето от вас, ако начинът, по който спите в момента ви помага да се наспивате и се чувствате добре! Не се сравнявайте с други семейства и не се чувствайте притиснати от мнението на хората около вас, че има лимит на времето за съвместно спане! Разбира се, то няма да продължи до тийнейджърска възраст :) дори и някой да ви го намеква. Все пак за правилното психоемоционално развитие на детето е желателно съвместния сън да приключи най-късно на 3 годишна възраст. Причините за това са няколко:

  • С порастването детето има нужда от самостоятелност за да се почувства уверено. Когато „бебешките“ навици продължават твърде дълго, това може да има негативен ефект върху развитието на детето.
  • Децата, които спят усещайки само своите емоции са много по-спокойни. Спейки с възрастни, те неизменно усещат и тяхното емоционално състояние – ако родителите са изнервени поради семейни или работни проблеми, спят лошо, будят се често т.н. това неизбежно се отразява на съня на детето.
  • Родителите също имат нужда от лично пространство. Първите няколко месеца до 1-2 години след раждането на бебето е ясно, че това пространство се „нарушава“ от появата на малкия човек и неговите нужди са с приоритет. Ако обаче детето остане твърде дълго в леглото на родителите или майката се отдели да спи с него в друга стая без бащата (честа практика в някои семейства), то това може да се отрази негативно на семейните отношения и да създаде грешни представи у детето.
  • За да може детето да зачита границите и чуждото лично пространство, то трябва да знае разликата между своята стая и спалнята на родителите. Усещането за автономност и самостоятелност са важни, особено след навършване на 3 години.

  Как да преместим бебето от родителската спалня в собствено легло?

  Тука имате два варианта – да преместите детето в кошара във вашата стая или направо в детската стая, където да спи самостоятелно. Подходът ви зависи от това кой вариант сте избрали. Няма правилен и грешен модел. Ако все още няма обособена стая за бебето или се притеснявате то да спи отделно от вас, опитайте първо да го преместите в детско легло във вашата стая. Ако пък искате директно да го отделите в негова стая, действайте така. По този начин ще си спестите преходът по-нататък.

  Трикове за по-лесно преместване:

  Изберете подходящия момент

  Ако детето е малко (под 1 година) преместването ще е по-лесно, но все пак не е добра идея да го правите в момент, в който бебето е болно или много неспокойно (например при избиване на зъбче). Изчакайте няколко дни докато се почувства по-добре.

  Ако детето е по-голямо е важно да избягвате преместването да бъде съчетано с нови или стресиращи събития като тръгване на ясла/детска градина, раждане на братче или сестриче и т.н. Промените трябва да се случват постепенно една по една.

  Детето трябва да познава добре стаята преди да започне да спи в нея

  Водете го там през деня да играе. Преместете играчките му там, нека то да прекарва повече време в нея за да се чувства сигурно. Все пак и на вас не ви е много комфортно ако трябва да спите на ново място, нали така?

  Нещо познато

  Последните вечери на спалнята, спете върху чаршафът, който после ще постелите на бебешкото легло. Така когато бебето остане за първа вечер в новото си креватче ще има нещо познато и ще усеща същия аромат. Може да въведете и играчка за сън (трябва да се използва само за приспиване за да създава асоциация за сън) няколко дни преди отделянето.

  Бъдете търпеливи и постоянни

  Успокоявайте детето колкото е нужно. Не го оставяйте да плаче само в новата си стая, бъдете до него, говорете му нежно, гушкайте го, люлейте го и изобщо прилагайте всички практики за успокояване и приспиване, които сте използвали до този момент. Но не връщайте детето обратно в спалнята. Това ще направи прехода още по-труден. Ако имате възможност сложете малък диван/канапе/фотьойл/люлеещ се стол в детската стая в близост до бебешкото легло и сядайте там. Кърмете бебето или го хранете от шише, четете приказка и т.н. Но нека тези дейности се случват в неговата стая. Отначало вероятно детето ще има нужда от вашето присъствие за да заспи. Ако и вие и то се чувствате комфортно, няма никакъв проблем да останете там до тогава, след което да се преместите в спалнята. С течение на времето детето ще се почувства достатъчно спокойно и уверено за да заспива само.

  Тагове:
  Има бебета, които от новородени спят добре нощем, плачат малко и бързо се успокояват (Да, такива едн

  Имейл бюлетин

  Изпрати