Ползи от морската вода за здравето на децата

20/07/2021, 12:53:17
Ползи от морската вода за здравето на децата

20/07/2021

  На морето е не само приятно и забавно, но и изключително полезно както за малки така и за големи. Морската вода е източник на незаменими, ценни вещества, важни за човешкото здраве. Тя е богата на над 80 различни елемента като витамини, минерали, аминокиселини и олигоелементи. Почивката край морето влияе положително на дихателната, нервната, сърдечно-съдовата, храносмилателната система и психиката. Въздушните струи от морето съдържат много по-малко алергени отколкото градския въздух.

  Морската вода съдържа минерални соли, йод, калий, магнезий, желязо, хром, сребро, калций и други.

  Какви са ползите от морската вода за децата?

  Профилактика на простудните заболявания

  Къпането в морето както и сутрешните изпарения във въздуха са благоприятни за укрепване здравето на дихателните пътища. Проблеми с бронхите, гърлото и синусите се повлияват чудесно от почивка на морето и най-вече от вдишването на йодни пари рано сутрин.

  Намалява риска от алергии и астма

  Редовната почивка на море, къпането във водата и плуването се отразяват благоприятно на целия организъм и намаляват риска от развитие на алергии и астма. Морският въздух е богат на микроелементи и йодни изпарения и помага за прочистване на дихателните пътища. Освен това съдържа много по-малко алергени като прах и цветен пръшец. Редуването на почивката на море и планина се отразява благоприятно на децата с астма и може да намали пристъпите.

  Повишаване на имунитета

  Слънцето, контактът с пясъка и морската вода повишават защитните сили на организма и намаляват риска от вирусни и бактериални инфекции, кожни заболявания, алергии, ушни инфекции както и болести на пикочните пътища. Водата е основно средство за закаляване на организма от най-ранна възраст. Разбира се, излагането на слънчеви лъчи трябва да бъде умерено и да се избягват най-горещите часове защото в противен случай изтощава тялото и има обратен ефект.

  Укрепва сърдечно-съдовата система

  Къпането в морето подобрява кръвообращението и състоянието на кръвоносните съдове. При влизането във водата сърдечния ритъм се нормализира, тялото се тонизира, а редовното къпане в морето в детска възраст служи като профилактика срещу инфаркт и други сърдечни заболявания по-късно.

  Развитие на мускулатурата и костите

  Плуването в морето напряга всички мускули, което води до физическо укрепване и развитие. Полезно е и като профилактика срещу артрит и остеопороза.

  Действа благоприятно на нервната система

  Морето оказва релаксиращо действие върху децата и възрастните. Затова и толкова го обичаме. Шума на вълните и гледката на безкрайното синьо море, слънчевите лъчи и лекия полъх на морския бриз както и бромовите соли във водата намаляват тревожността и раздразнителността. Морската вода е богата на магнезий, който се усвоява през кожата и води до отпускане на мускулите и ума, подобрява съня. Контактът с водата нормализира пулса и кръвното налягане и успокоява децата.

  Стимулиране на фината моторика

  Морето и брега са източника на безкрайно много съкровища за децата – мидички, рапани, камъчета, пясък, вода, вятър. Всичко това са стимули за всички сетива – зрение, слух, осезание, обоняние. Игрите с кофичка и лопатка, събирането на мидички и опознаването на различни текстури като сух и мокър пясък, камъчета, водорасли, подобряват мускулатурата и координацията на детето, както и въображението, концентрацията и баланса.

  Подобрява състоянието на кожата

  Морската вода има антисептични и антибактериални свойства и се отразява добре на много кожни заболявания като екзема, дерматит, псориазис. Важно е обаче детската кожа да бъде добре защитена от слънцето с продукт с много висок слънцезащитен фактор и да се бъде осигурена сянка под чадър, тъй като претоплянето в комбинация с изпотяването може да доведе до обриви, а изгарянето на кожата от слънчевите лъчи е изключително вредно и опасно.

  Въпреки неоспоримите ползи от морската почивка, тя крие и някои рискове, особено за децата в кърмаческа възраст. Те все още не могат съвършено да контролират телесната си температура и опасността от претопляне и слънчев удар е реална. Освен това кожата им е много уязвима и трябва да бъде защитена от слънцето. За целта използвайте леки и свободни дрехи от 100 % памук и задължително поставете шапка на главата на детето. Ходенето на плаж трябва да става в ранните сутрешни и късните следобедни часове, като избягвате времето между 11 и 17 часа. Използвайте слънцезащитен продукт с SPF 50, подходящ за деца и се уверете, че малчуганът стои повече под сянката на чадъра. След плаж веднага изкъпете детето с хладка (не студена) вода и намажете кожата с подходящ емолиент.

  Вижте още - Кога да заведем бебето на море за първи път?

  Тагове:
  На морето е не само приятно и забавно, но и изключително полезно както за малки така и за големи. Мо

  Имейл бюлетин

  Изпрати