Как да отгледаме здраво дете

21/01/2021, 10:56:34
Как да отгледаме здраво дете

21/01/2021

8 съвета за отглеждане на здраво дете

  В темата за закаляване на бебето ви дадохме практични съвети кога и как да започнете да тренирате имунната система на вашето дете за да я направите по-устойчива към неблагоприятни фактори и патогени от околната среда. Разбира се, доброто здраве далеч не се изчерпва със закаляването, макар че то е съществен фактор. Затова решихме да обобщим в отделна тема най-важните съвети за отглеждане на здраво дете.

  Храненето е в основата

  Няма как да не започнем с храната, тъй като 80% от всички имунни клетки се намират в червата. Там се образуват и повечето от антителата, които ни защитават от външни патогени като бактерии и вируси.

  Кърменето е важно. Кърмата е незаменим източник на биоактивни вещества – цитокини, растежни фактори, хормони, клетъчни елементи, пребиотици, антитела. Кърмата буквално има бактерициден ефект и предпазва бебето от инфекции. Кърменето модулира имунната система и прави организмът по-устойчив към болести.

  Плавното и информиране захранване е следващата важна стъпка. Приемът на разнообразна и балансирана храна е от съществено значение за нашето здраве през целия ни живот.

  Ограничете захарта. Да, всички обичаме шоколад и сладолед, но за съжаление редовната консумация на захар води до множество здравословни проблеми, включително и потискане на имунитета, тъй като намалява продукцията на бели кръвни клетки.

  Излезте навън

  Педиатрите са категорични – колкото повече време прекарва детето на открито, толкова по-здраво ще бъде. Редовните разходки трябва да започнат още в първите седмици след раждането. Ако живеете в град с доста замърсен въздух, избягвайте излизането при наличие на смог и използвайте всеки свободен ден за да изведете детето извън града – на село, в гората, в планината. Дори двучасова разходка на свеж въздух е безценен подарък за вас и вашето дете. В градска среда обикновено най-чист е въздуха в парковете и в близост до тях. Разходки по крайбрежието също са особено полезни.

  Оставете детето да ходи босо

  Босото ходене през лятото е безкрайно полезно за здравето. Най-добре е детето да ходи босо по пръстта, тревата или пясъка. Това може да се случи на плажа, в парка, в къщата на село или на вилата. Ако няма подходящо място навън където да пуснете детето босо, оставете го да ходи така вкъщи, поне през летния сезон, макар че ефектът ще е по-слаб. Босото ходене е естествено, то ни доближава до природата, подобрява баланса на тялото, намалява стреса, укрепва имунната система и подобрява съня.

  Оставете детето да играе в калта

  Може да ви звучи странно, но всъщност играта в калта, локвите, тревата и пясъчника е чудесна тренировка за имунната система. Доказано е, че контактът с калта и ходенето бос по нея повишава нивата на серотонин в организма (все пак калните бани са вид балнеолечебно средство). Серотонинът представлява нервотрансмитер, който помага за контролиране на телесната температура, апетита, кръвообращението, подобрява съня и настроението и намалява агресивността.

  По време на играта в калта и пясъчника децата влизат в контакт с много естествени бактерии от околната среда, което е чудесно за укрепване на имунитета и намаляване риска от развитие на алергии и астма.

  Негово Величество Сополът

  Разбира се, няма как да пишем статия за детското здраве и да не засегнем Сополът. В майчинските среди той дори е разделен на подвидове „ясленски сопол“, „градински сопол“, „алергичен сопол“ и т.н. Негово Величество Сополът е основна причина за дискриминация сред децата и разправии между родителите. Последните обикновено се делят на два типа – такива, според които детето с хрема трябва да бъде оставено вкъщи под пълна изолация и такива, които казват „е, потекъл му е малко носът, какво толкова“. Това е вражда стара колкото света. 

  Сега сериозно – не обръщайте толкова внимание на детския сопол. Той неизбежно се появява когато детето започне да посещава детско заведение, но вашето поведение при болест е важно не само за изхода от нея, но и за общото здраве на детето. Нали знаете приказката че хремата минава за 7 дни с лекарства и за една седмица без лекарства? Вирусните инфекции са самоограничаващи се и даването на излишни лекарства и хранителни добавки, в дългосрочен план може да навреди. На сваляйте температура под 38.5 градуса тъй като тя е нормален, физиологичен и необходим процес при възпалителна реакция (изключения, разбира се има, например деца, преживели фебрилен гърч, което изисква лекарска консултация). Опитайте първо лечение с естествени средства – морска сол, топъл чай, супа или зеленчуков бульон, топла вана или душ, повече почивка, мед. Ако настинката не минава или се влошава е време да се консултирате с лекар.

  Повече движение

  Движението е здраве. Да, всички го знаем, но не винаги го прилагаме. Обездвижването е една от основните причини за появата на много заболявания като метаболитен синдром, хормонални и ендокринни проблеми, затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови болести, спад в имунитета. За да пораснат децата здрави те трябва да се движат. Най-добре е това да става навън чрез игра, бягане, каране на колело и т.н. Чудесна идея е да запишете детето на танци или някакъв спорт, като особено полезно е плуването. Лека гимнастика сутрин вкъщи на фона на любима музика също е вариант.

  Избягвайте стреса

  Силния стрес и негативните емоции директно потискат имунната система. Това е една от основните причини за честото боледуване на децата след тръгване на детска ясла или градина. Ограничете употребата на електронни устройства и прекарвайте повече време сред природата или в игри у дома. Уверете се, че детето ви има пълноценен сън с адекватна продължителност според възрастта.

  Вземете си домашен любимец

  Множество изследвания са доказали, че децата, които растат с домашен любимец са по-малко податливи към алергии и астма. Ранния контакт с животни укрепва имунната система на децата и благоприятства тяхното развитие. Домашния любимец носи радост и спокойствие, дава възможност на детето да общува по един по-различен и пълноценен начин, учи на грижа и отговорност. Съвместния живот с домашен любимец отдавна се използва като част от терапия при деца с различни заболявания и проблеми в развитието. Според психолози общуването с животните подобрява социализацията и когнитивни способности на децата, намалява стреса при деца, страдащи от тревожност.

  Тагове:
  В темата за закаляване на бебето ви дадохме практични съвети кога и как да започнете да тренира

  Имейл бюлетин

  Изпрати