Хранителните навици в семейството определят бъдещото меню на детето

01/03/2021, 15:49:29
Хранителните навици в семейството определят бъдещото меню на детето

01/03/2021

  Много често се замисляме какви са семейните ни хранителни навици чак когато имаме дете. Преди това като че ли не обръщаме достатъчно внимание на това какво, колко и кога ядем, особено ако нямаме заболявания или проблеми с теглото. Когато започнем да захранваме бебето обикновено търсим повече информация относно здравословните храни, начина им на приготвяне и консумация, хранителните вещества, алергиите и други заболявания, и често си даваме сметка, че години наред сме се хранили нездравословно.

  Според редица експерти, хранителните навици в семейството определят бъдещите вкусови предпочитания на детето и това не е изненада. Семейният модел ни оформя като личности в много отношения, храната няма как да прави изключение.

  Кои са вредните хранителни навици?

  • Ограничено меню – консумация на малък брой храни
  • Изключване на цели групи храни от менюто (например месо)
  • Честа консумация на храни, бедни на хранителни вещества като бързи закуски, чипс, сладкиши
  • Преяждане

  Кои са полезните хранителни навици?

  По-малко захар

  Децата се раждат с предпочитание към сладкия вкус. Майчиното мляко както и бебешката формула са сладки. По време на захранването обаче ние ги запознаваме с други вкусове и е важно да го направим максимално добре, така че децата ни да възприемат лесно нови вкусове и консистенции. Ако и след захранването, сладките храни останат водещи в менюто, то е възможно те да бъдат на почит още години наред. Това е и една от причините специалистите да съветват захраването да започва със зеленчуци, а плодовете да се хапат ограничено между храненията или като част от закуска, съчетани с друга храна.

  Желателно е поне до 12 месеца детето да не приема храни с добавена захар, а единствените сладки храни да бъдат именно плодовете. След това също трябва да следите за количеството захар, което приемат, тъй като в днешно време, голяма част от хората прекаляват със сладкото.

  Повече зеленчуци

  За да насърчите детето да приема зеленчуци на първо място е важно да бъдете добър пример в това отношение т.е да ги хапвате самите вие. Добра традиция е салатата да бъде задължително ястие на масата. Може да опитате да предлагате зеленчуците по различни начини докато установите как ги харесва детето, например с домашно приготвен сос или нарязани по интересен начин.

  Не преяждайте

  Не карайте детето да си изяжда всичко защото спроед вас порцията му е била точно по мярка. Забравете и приказките от типа „една лъжичка за мама, една за тате...“Оставете детето само да изгради чувството си за ситост и му дайте възможност да слуша тялото си и да преценява кога не се нуждае от повече храна.

  Високовъглехидратите храни, тези с много подправки, както и храненето пред телевизора най-често водят до преяждане.

  Не бързайте

  Бързото хранене както и честото хапване на крак са вреден навик, който не е добре да предаваме на децата си. Правилното дъвчене и бавното хранене са от голямо значчени за усвояването на храната. Освен това колкото по-бързо ядем, толкова по-голяма е вероятността да изядем много по-голямо количество храна, отколкото всъщност имаме нужда.

  Избягвайте безразборното хранене по всяко време

  Междинните похапвания обикновено водят до намален апетит на детето по време на основните хранения и ограничаване не ползената храна, за сметка на храни с ниска стойност. Например, детето не е харесало закуската сутринта и е хапнало малко. След 2 часа вече е гладно и вие му давате бисквита/кроасан/сандвич/солета. След още 2 часа идва време за обяд, но то разбира се, отказва да яде или хапва съвсем малко. По-късно през деня ситуацията се повтаря. Разбира се, не става дума затова, че трябва да следваме строг режим и никога да не хапваме нещо „непредвидено“, но постоянното хрупане на „нещо“ с ниска хранителна стойност е много вреден навик. Най-добре е междинните закуски да се състоят само от пресни плодове.

  Достатъчно протеини и мазнини

  Здравословното меню трябва да е балансирано т.е да осигурява достатъчно въглехидрати, протеини и мазнини. Почти няма деца, които да не приемат достатъчно въглехидрати, тъй като повечето храни, които обичат малчуганите са съставени основно от тях – хляб и тестени изделия, паста, сладкиши, плодове, картофи, ориз. Важно е обаче да се погрижим децата да приемат и достатъчно безлтъчини, полезни мазнини и есенциални мастни киселини, които са особено важни за развитието на мозъка, нервната система, очите, хормоналния баланс. Уверете се, че в менюто на детето присъстват достатъчно месо, риба, яйца, бобови храни.

  Лесни стъпки към правилното хранене

  1. Ядките и пресните плодове са отличен вариант за междинна закуска.

  2. Не дръжте вкъщи подсладени напитки като натурални сокове, газирани напитки и други. Предлагайте на детето вода, айрян, билков чай. Ако поиска сок изцедете му пресен такъв от сезонни плодове и не създавайте навика всеки ден да се пият сокове, особено по време на хранене.

  3. Сурови бонбони от ядки, сушени плодове, мед и какао спокойно могат да замеят вафла или бонбон от магазина. Потърсете рецепти за десерти, подсладени с пресни или сушени плодове. Ще откриете такива за ледени близалки, сладолед, палачинки и много други.

  4. Чудесен десерт е киселото мляко с пресни или замразени плодове.

  5. Шкафът, пълен със сладкиши е изкушение за малчуганите, така че най-добре го избягвайте. Колкото по-малко пакетирани храни държите вкъщи, толкова по-добре.

  6. Включете детето в планирането и приготвянето на ястията.

  7. Хранете се всички заедно поне веднъж на ден.

  Много често се замисляме какви са семейните ни хранителни навици чак когато имаме дете. Преди това к

  Имейл бюлетин

  Изпрати