Как да насърчим децата да ядат зеленчуци?

24/11/2020, 10:34:59
Как да насърчим децата да ядат зеленчуци?

24/11/2020

Зеленчуци, който не яде...

  Хапва ли детето ви зеленчуци с желание и наслада? Ако отговорът е „не“, ще ви предложим няколко изпитани идеи как да промените това.

  Бъдете пример

  По-големите членове на семейството са пример за подражание на най-малките. Ако вие ядете редовно зеленчуци с удоволствие има голям шанс вашия малък имитатор да реши да хапне „за да не остане по-назад“.

  Експериментирайте

  Не предлагайте един и същ продукт, сервиран по един и същ начин безброй пъти. Ако детето ви е отказало няколко пъти сурово зеле, например, може би си струва да промените начина, по който го предлагате.

  Може да опитате да поднасяте зеленчуците с различни видове домашно приготвени сосове (чеснов, сладко-кисел, леко пикантен и т.н.). Нарежете зеленчуците на парченца (сурови, варени или гриловани) и покажете на детето как да си ги топи в соса -  повечето деца обожават това, а и зеленчуците ще станат по-вкусни.

  Ако детето отказва сготвени зеленчукови ястия и супи, може би ще хареса добре овкусена салата?

  Поднесете зеленчуците по атрактивен начин

  Начинът, по който изглежда храната в чинията може да привлече или отблъсне децата в самото начало и да ги откаже дори да я опитат.  Ако ние възрастните сме склонни да пренебрегнем външния вид на храната, то за децата визуалното възприятие е водещо. Опитайте при всяко хранене в чинията на детето да има различни по вид и цвят зеленчуци. Може да приготвите сандвичи в различни форми, например усмихнато лице – настърган морков за коса, грахчета или чери домати за очи, боб за носле и лентичка чушка за уста.

  Децата обичат бургери

  Не толкова заради съдържанието им колкото заради визията, но е факт, че повечето деца хапват бургери с удоволствие. Картофеното кюфте със сирене и спанак спокойно може да изиграе ролята на телешкото, може да добавите и резен домат. Гарнирайте с домашно направен билков сос.

  Скрийте зеленчуците в други ястия

  Добавете настъргани тиквички или моркови към сладки мъфини или питки, направете зеленчуков сос за спагети, настържете цвекло или моркови и ги прибавете към домашната питка или кюфтета, опитайте различни здравословни десерти като торта от моркови. Направете зеленчуково-плодов сок или смути.

  Сервирайте първо зеленчуците

  Предалагайте зеленчуците под формата на свежа салата преди основното ястие когато детето е наистина гладно. Постарайте се винаги да имате пресни зеленчуци на достъпно място. Може да нарежете моркови и краставици на лентички – те са особено подходящи за бърза, лека закуска.

  Пазарувайте заедно

  Много родители предпочитат да пазаруват без децата си, защото няма какво да се лъжем, така е много по-лесно, бързо и удобно. Гоненето на малко дете в магазина и опитите му да опипа всичко по рафтовете несъмнено създават хаос и напрежение, които предпочитаме да си спестим. Огромното разнообразие от зеленчуци на щанда в магазина или на пазара обаче може да събуди любопитството на малкото дете и то да пожелае да ги опита. Позволете му да участва в избора на плодове и зеленчуци по време на пазаруване.

  Гответе заедно

  И тук, както при пазаруването, има известни неудобства за родителите, но включването на децата в приготвянето на храната от най-ранна възраст, има повече ползи, заради които си струва да преглътнем негативите. Децата може да участват в измиването, беленето или настъргването на зеленчуците, оформянето на питки, курабийки, кюфтета и т.н.

  Шансът в процеса на готвене, мъникът да пожелае да опита от зеленчуците е много голям.

  Бъдете търпеливи

  Рядко децата харесват дадена храна от първия път. Всъщност това се отнася и за голяма част от възрастните. Според експерти дадена храна трябва да бъде поднесена на детето поне 20 пъти преди то да я приеме за нещо познато и да реши дали я харесва или не. Периодично предлагайте различни зеленчуци, поднесени по различен начин и насърчавайте детето да опита, без да бъдете твърде настоятелни.

  Включете яденето в играта

  Купете книжки за зеленчуците и плодовете – за техния произход, прибиране на реколтата, съхранение, приготвяне. Потърсете играчки под формата на зеленчуци, с които детето да храни куклите и плюшените мечета за да пораснат здрави и силни. Ако баба и дядо имат зеленчукова градина, заведете децата там за да видят къде растат зеленчуците, да си откъснат сами и да се запознаят отблизо с начина, по който идва нашата храна.

  Хапва ли детето ви зеленчуци с желание и наслада? Ако отговорът е „не“, ще ви предложим

  Имейл бюлетин

  Изпрати