Децата и захарта - къде е здравословния баланс?

20/07/2020, 14:29:24
Децата и захарта - къде е здравословния баланс?

20/07/2020

Замисляме ли се колко захар консумират децата ни?

  В последните години доста усилено се говори за последствията от прекомерната консумация на захар от ранна детска възраст и въпреки това този проблем все още е твърде подценяван от много родители.

  От навлизането на захарта в живота и храненето на хората, нейната консумация непрекъснато се увеличава като само през последното столетие е скочила с огромен темп!

  През 1900 година средната консумация на захар на човек годишно се е равнявала на 40.8 кг. докато през 2000 година тя е 70 кг.

  Проучване за консумацията на захар от децата проведено от английското здравно Министерство през 2016 година установява, че децата на възраст от 4 до 10 години приемат средно 22 кг. захар годишно – това количество в някои случаи надхвърля дори собственото им тегло!

  Какво се случва с тялото ни когато ядем захар?

  Захарта се разгражда в организма до два типа молекули – глюкоза и фруктоза. Глюкозата се просмуква в тънките черва и задейства панкреаса, който започва да произвежда инсулин – хормон, който разгражда захарта и снабдява клетките с енергия.

  Колкото повече захар приемаме толкова повече инсулин произвежда тялото за да може да отвежда глюкозата до клетките и да нормализира нивата на кръвна захар в тялото ни.

  Инсулина блокира производството на лептин – хормон на глада. В резултат на това може да се чувстваме непрекъснато гладни. Това води до приемане на още въглехидрати, още по-висок инсулин и в крайна сметка – инсулинова резистеност. Тъй като клетките ни нямат нужда от още енергия, въглехидратите започват да се трупат в тялото под формата на мазнини.

  Фруктозата се преработва в черния дроб, но когато е в твърде големи количества, той може да не успее да я преработи и тя се превръща в триглицериди и холестерол. Те водят до запушване на артериите и висок риск от сърдечно-съдови болести.

  Захарта съдържа само „празни калории“ т.е. чисти въглехидрати. В растенията няма чисти захари – природата ги е съчетала с витамини и микроелементи, които да осигурят тяхното усвояване. В процеса на преработка обаче нутриентите са извлечени от захарната тръстика и се получава крайният рафиниран продукт – бяла захар – продукт без никаква полезна стойност за организма!

  Какво причинява прекомерното количество захар на децата:

  • Увеличава риска от затлъстяване;
  • Допринася за образуването на зъбни кариеси (източник);
  • Води до хиперактивност и дефицит на вниманието (източник);
  • Увеличава риска от развитие на диабет тип 2;
  • Нарушава концентрацията и влошава образователния процес;
  • Потиска имунната система (източник);
  • Нарушава минералния баланс в организма;
  • Нарушава чревната флора като подхранва патогенните микроорганизми и гъбички (източник) – от своя страна компроментираната чревна флора води до алергии, автоимунни заболявания, метаболитен синдром, нарушения в развитието, отслабен имунитет;
  • Действа пристрастяващо и липсата ѝ води до лошо настроение, нервност, раздразнителност;

  Захарта доказано намалява активността на белите кръвни клетки, а именно те пазят организма от инфекции, включително и от баналните вируси, от които децата в ранна възраст страдат често.

  При разграждането на захарта от тялото се извличат витамини от група В, което също прави организма податлив на различни заболявания.

  Колко захар трябва да приемат децата?

  Според препоръките на СЗО захарта трябва да съставлява не повече от 5-10 % от дневния калориен прием.

  Това ще рече:

  • До 20 гр. за деца на възраст 4-6 години;
  • До 24 гр. за деца на възраст 7-10 години;
  • До 30 гр. за деца на възраст над 11 години;

  Важно е да се внимава със скритата захар в храни като: кетчуп, зърнени закуски, натурални сокове, газирани напитки, дъвки, плодови млека, готови сосове, консерви. Много хора не отчитат съдържанието на захар в тези продукти.

  Захароза се съдържа още в картофи, ориз, жито, мед.

  Имайте предвид, че само с една чаша сок от кутия или газирана напитка детето ще надвиши допустимото количество захар за деня!

  Една газирана напитка може да съдържа 10 суп.л захар или 35 гр.!

  Как да намалим захарта в менюто на детето и да го насърчим да я избягва?

  Захарта има пристрастяващ ефект върху нашия организъм и за много родители борбата с нея е трудна. При малките деца чувството за мярка и самоконтрола не са добре развити и се налага, ние като родители, да им съставим балансирано меню и да следим за умерената консумация на захар.

  Това не означава да лишим децата напълно от сладки удоволствия. Първо, да хапнеш вкусен десерт от време на време не е нещо толкова вредно, стига да не е огромно количество и да не го правиш всеки ден. Разбира се, важно е и какво има в него и е от голямо значение да бъде приготвен с качествени продукти. Сладкото трябва да бъде точно това – малко удоволствие от време на време, а не храна за всеки ден!

  Освен това, човек, който не консумира огромни количества захар ежедневно има изострени рецептори по отношение на сладкото и би се насладил на десет с много по-малко захар (или с нейни заместители) отколкото пристрастен човек, поглъщаш големи количества сладки изкушения редовно.

  Второ, има достатъчно здравословни алтернативи на десерти като не е нужно да приемаме големи количества бяла захар или бяло брашно за да ни е вкусно.

  Практични съвети:

  1. Опитайте се да създадете режим на хранене от най-ранна възраст – първо 5, след това 4 основни хранения без междинни похапвания. Именно навикът постоянно да хрупаме нещо, много често ни кара да посягаме към сладкото, освен това постоянното ядене държи нивата на инсулин високи, от което още повече огладняваме и то за въглехидрати;

  2. Не добавяйте захар в менюто на детето поне до навършване на 12 месеца. Четете етикетите на готовите пюрета и каши, които купувате и избирайте само такива без никаква добавена захар! – привикването към сладкия вкус се случва още в най-ранна възраст и потиска апетита за полезни храни;

  3. Не дръжте сладко вкъщи – дайте личен пример на детето си. Малчуганите обикновено се хранят така както техните родители и както свикнат от малки. Ако у вас често консумирате газирани напитки, чипсове и десерти, разбира се и те ще търсят тези „храни“. Вместо това наблегнете на пресните плодове и домашно приготвен десерт, веднъж седмично;

  4. Не купувайте готови зърнени закуски от типа „мюсли“ защото повечето са добавена захар, трансмазнини и други вредни съставки. Направете домашно мюсли от овесени, ръжени, ечемичени ядки, кисело мляко, канела, кокосови стърготини и шепа сезонни плодове;

  5. Вместо бисквити, кроасани и други готови десерти, предложете печена тиква с мед, цедено кисело мляко с горски плодове, бананови палачинки с тахан, сурови бонбони, подсладени само с фурми и т.н.

  6. Пригответе си домашен сладолед без захар. Най-лесно става със замразени банани, но може да откриете и много други рецепти;

  7. Не подслаждайте кисело и прясно мляко, чай. Много деца с удоволствие хапват кисело мляко или пият прясно мляко, както и чай без никакво подслаждане стига от малки да не са свикнали със сладкия вкус. На прясното мляко може да добавите лъжичка какао или канела, а на чаят – резен лимон. Избирайте плодов чай, който има естествено сладък вкус.

  8. Когато приготвяте домашни десерти, слагайте по-малко количество захар от указаното – обикновено е твърде завишено, тъй като рецепторите на повечето хора за сладко, са притъпени;

  9. Предлагайте на детето прясно изцеден фреш вместо сок от кутия;

  10. Не забранявайте напълно захарните изделия, но обяснявайте, че те са вредни и не бива да се ядат често. Опитайте се да създадете навик да се хапва сладко веднъж седмично – примерно през уикенда;

  11. Не позволявайте роднини да черпят детето със сладки лакомства още от най-ранна възраст. Помолете бабите да носят плодове или домашно направен десерт с малко съдържание на захар;

  Тагове:
  В последните години доста усилено се говори за последствията от прекомерната консумация на захар от

  Имейл бюлетин

  Изпрати