32 гестационна седмица

23/05/2022, 16:01:23
32 гестационна седмица

23/05/2022

  Бебето

  Дължина: 42.5 см.

  Тегло: 1600-1800 гр.

  Обиколка на главата: 28.5 см.

  Обиколка на корема: 28 см.

  Бебето продължава активно да трупа подкожна мастна тъкан и да наддава на тегло. Кожата му става все по-гладка и вече прилича на малкото човече, с което ще се срещнете след няколко седмици. Органите на бебето вече са почти напълно развити, с изключение на нервната система и белите дробове. Бебето вече има коса и нокти на ръцете и краката.

  Движенията му от тук нататък ще стават все по-ограничени, тъй като в матката започва да му става тясно. През този период, най-често бебето заема главично предлежание, ако не го е направило досега. Все пак, до раждането има достатъчно време, някои бебета се обръщат надолу с главата, буквало в последните дни.

  Може да усещате по-интензивно хълцане на бебето. Това е нормално, тъй като то става по-голямо, освен това тренира дишане. За да задоволи сукателния си рефлекс, бебето смуче палеца на ръката или крачето си.

  Бъдещата майка

  Нараствайки, бебето притиска коремните ви органи, ребрата и гръдния кош. Поради това може да чувствате задух, киселини, често уриниране, дискомфорт в областта на ребрата.

  Продължават и дори се усилват симптомите от предходните седмици: запек, болки в гърба, кървене от венците, разширени вени, хемороиди, спазми в мускулите на краката, задух, оток около глезените.

  Подготвителните контракции стават по-чести и осезаеми. Това е напълно нормално и не е повод за притеснение, но все пак станат регулярни или са придружени с болка, незабавно информирайте лекарят си.

  През третия триместър е важно да следите редовно кръвното си налягане и да се консултирате с лекар или акушерка в случай на сериозна промяна в него, независимо дали става въпрос за понижаване или повишаване. Също така ако забележите силен, внезапен оток по краката и ръцете си, незабавно потърсете медицинска помощ. Лекия оток е нормален, засилва се вечер и в горещо време. Той не изисква лечение, а за облекчаването му може да повдигнете краката си върху възглавница или да използвате охлаждащ гел. Ако обаче отокът се появи внезапно и то още от сутрешните часове и особено ако е придружен с главоболие, гадене, виене на свят, то незабавно потърсете медицинска помощ, тъй като това може да си симптоми на прееклампсия.

  За да се преборите с киселините и запека, хапвайте повече фибри, плодове (без цитруси), пълнозърнест хляб и млечни продукти. Залагайте на леки храни в малки количества и не яжте късно вечер преди лягане. Избягвайте пържени и много мазни храни, газирани напитки, кофеин, шоколад. Ако диетата не помага, обърнете се към вашия лекар или акушерка. Те може да ви предпишат медикаменти, които облекчават стомашния дискомфорт и са безвредни за бебето.

  Може да забележите капки коластра, изтичащи от гърдите ви. При някои бременни, тя се появява още в първия триместър, а при други отсъства до самия край на бременността. Липсата ѝ обаче не означава, че ще имате проблеми с кърменето. Сега е моментът да прочетете подробна литература по въпроса, особено ако ще ставате майка за първи път и не сте се информирала до сега. Вижте повече: Успешен старт на кърменето.

  Бебето Дължина: 42.5 см. Тегло: 1600-1800 гр. Обиколка на главата: 28.5 см. Обиколка на корема:

  Имейл бюлетин

  Изпрати