Бебешките зъбки - какво трябва да знаем?

02/09/2020, 14:49:58
Бебешките зъбки - какво трябва да знаем?

02/09/2020

  Пробиването на млечните зъбки може да бъде труден и болезнен процес както за бебето така и за цялото семейство. За да се покаже в устата, млечния зъб трябва да преодолее няколко слоя лигавица (венец), което е свързано с известен дискомфорт.

  Кога поникват млечните зъби

  Зародишните на млечните зъби започват да се формират още в утробата през първия триместър от бременността. Изграждането на зъбните структури е сложен процес, за който са нужни достатъчно количество витамини Д, А, Е, калций, фосфор и флуор. Те трябва да се приемат в достатъчни количества от бременната жена за пълноценното изграждане на зъбките на детето.

  Първото зъбче обикновено се показва около 7-мия месец след раждането, но при някои деца това може да се случи по-рано – още на 3 месечна възраст или по-късно – до 12 месечна възраст.

  Зъбките изникват в следния ред:

  • Долни централни резци – 6-10 месеца
  • Горни централни резци – 6-12 месеца
  • Горни странични резци – 8-13 месеца
  • Долни странични резци – 10-16 месеца
  • Горни първи кътници – 12-18 месеца
  • Долни първи кътници – 12-18 месеца
  • Горни кучешки зъби – 16-22 месеца
  • Долни кучешки зъби – 16 – 22 месеца
  • Долни втори (задни) кътници – 24-30 месеца
  • Горни втори (задни) кътници – 24-33 месеца

  До 3 годишна възраст при повечето деца изникват всички 20 млечни зъби.

  Симптоми на никнене на зъбки

  1. Червени и подути венци

  2. Повишено слюноотделяне – изтичането на слюнката може да раздразни кожата около устата и брадичката

  3. Чесане на венците – някои деца още на 3-4 месечна възраст започват да пъхат всичко в устата и да чешат венците си

  4. Хапане и гризане – дъвченето и хапането на играчки и предмети е опит на бебето да успокои подутия венец

  5. Неспокоен сън, често будене

  6. Отказ от храна

  7. Триене на ухото от страната на растящия зъб

  8. Раздразнителност

  9. Лека кашлица – обилното слюноотделяне може да доведе до леко закашляне при детето

  10. Еднократно вдигане на температура в деня на избиване на зъбчето

  При някои деца никненето на зъби е безболезнено и безсимптомно и родителите един ден просто забелязват излязлото зъбче. При други, този процес е по-мъчителен.

  Може ли детето да вдигне висока температура при зъбоникнене?

  Високата температура не е характерен симптом на никнене на зъбче, но понякога детето може да вдигне еднократно температура до 38 градуса, единствено в деня на поникване на зъбчето. Тя обикновено спада бързо, без лекарствени средства. При преглед не се установява друго освен подут венец и повишено слюноотделяне.

  Температура по-висока от 38 градуса, продължаваща повече от 24 часа или съчетана с хрема, кашлица, диария и други симптоми на инфекция, не се дължи на зъбоникнене.

  Това означава, че детето ви най-вероятно има вирусна инфекция.

  От къде идва мита за повишената температура при изникване на млечните зъби?

  По време на зъбоникненето имунитетът на детето леко спада, най-вече заради стреса от болката, недостатъчния сън и липсата на апетит. Така то става по-податливо на вирусни инфекции т.нар настинки. В повечето случаи те са леки и отминават за 3-5 дни без специфично лечение. Понякога дори може да се изразяват само в повишена температура за ден-два, без други симптоми. Тъй като това съвпада с избиването на зъбчето родителите често решават, че то е причина за неразположението.

  Бебетата, също така, не могат да регулират прецизно телесната си температура и са много по-податливи на претопляне. Ако бебето е неспокойно и плаче дълго, дори само това може да стане причина за кратко повишаване на температурата до към 37,8 градуса, особено ако в помещението е топло.

  Как да облекчим дискомфорта при никнене на зъбки

  Масаж на венците

  Натискът разсейва сетивата от усещането за болка. Масаж на подутия венец може да помогне в такъв случай. Правете го само ако детето ви позволява.

  Гризалки за дъвчене

  Дъвкалките имат специален релеф, който масажира венците и облекчава болката. Ефектът е още по-добър ако изстудите гризалката в хладилника, тъй като студа намалява отока. Имайте предвид, че подобни играчки не трябва да се слагат във фризер защото ще се вледенят и ще станат много твърди, а това може да нарани венците на бебето.

  Кърмене

  Кърменето и гушкането успокояват бебето в почти всяка ситуация. Ако бебето е нервно, раздразнително и иска да суче по-често, това е напълно нормално.

  Отпускаща вана

  Понякога промяната в обстановката може да разсее детето от дискомфорта, който изпитва и да намали плача и раздразнението. Направете му топла вана с гумени играчки, пуснете музика или излезте на разходка.

  Гелове за венци

  В аптеките се предлагат гелове, които облекчават дискомфорта във венеца при пробиването на зъбчето. Повечето от тях съдържат лидокаинов хидрохлорид, който приложен локално успокоява болката. Някои от продуктите са на растителна основа и съдържат – лайка, мента, градински чай, прополис, но тяхното действие е значително по-слабо. Като цяло не очаквайте чудеса от подобни продукти защото те бързо се отмиват от слюнката.

  Обезболяващи медикаменти

  Става дума за традиционните болкоуспокояващи със съдържание на Парацетамол или Ибупрофен. Избягвайте да давате подобни медикаменти, освен ако случаят не е наистина тежък.

  Как да се грижим за млечните зъбки?

  Много хора смятат, че млечните зъби нямат нужда от грижа защото така или иначе ще паднат. Това обаче е много погрешно. Млечните зъби заемат и подсигуряват място за постоянните зъби. Ранната загуба на бебешките зъбки може да доведе до изкривяване на постоянните зъби.

  Млечните зъби също така са важни за правилното дъвчене и хранене, както и за говора. Грижите за тях започват още с появата на първия зъб.

  1. Почиствайте венците и зъбите на бебето с влажна марля, увита около пръста ви.

  2. След като поникнат първите кътници започнете да миете зъбите с четка и бебешка паста без съдържание на флуор. Миенето на зъбите трябва да се извършва два пъти дневно (сутрин и вечер) и да продължава най-малко две минути. След 3 годишна възраст изберете паста за зъби със съдържание на флуор, като се уверите, че детето не я гълта.

  3. Сменяйте четката за зъби на всеки два-три месеца.

  4. Не позволявайте на детето да заспива с мляко или друга подсладена течност в леглото. След измиване на зъбите може да се пие само вода.

  5. Не предлагайте на детето биберон, потопен в мед.

  6. Желателно е първата консултация със стоматолог да се случи в първите 12 месеца след раждането.

  7. Млечните продукти, яйцата, зеленолистните и кореноплодните зеленчуци както и рибата са много важни храни за здрави зъби.

  8. Ограничете сладките храни и напитки до минимум – освен на зъбите, те вредят и на целия организъм.

  Тагове:
  Пробиването на млечните зъбки може да бъде труден и болезнен процес както за бебето така и за цялото

  Имейл бюлетин

  Изпрати