Бебеносене - ползи и правила за безопасност

19/01/2022, 14:35:31
Бебеносене - ползи и правила за безопасност

19/01/2022

Предимства на бебеносенето. Какво да изберем слинг или ергономична раница? За какво да внимаваме

  Бебеносенето е вековна традиция на много места по света и се отразява благоприятно на физическото, психологическото и неврологичното развитие на бебето. Прегръдките на мама действат успокояващо и помагат на бебето да заспи, но всички знаем колко изморително може да бъде носенето на ръце. За да го направим по-приятно и лесно, може да използваме приспособления като слинг или ергономична раница, които оставят ръцете ни свободни.

  Какво е слинг?

  Слингът е средство, направено от плат, пригодено за носене на бебето в здравословна за тялото поза и равномерно разпределение на тежестта върху носещия, така че кръстът, раменете и гърбът да не се натоварват прекомерно.

  Защо слинг, а не кенгуру?

  В кенгуруто бебето е разположено така, че цялата тежест пада върху седалището му, крачетата му висят без опора, а гръбнакът му е неподкрепен. В слингът, цялото тяло на бебето се обляга на носещия, а гръбнакът и крачетата са в оптимална ергономична поза. Това позволява бебето да бъде носено с часове без да се наблюдава вреда за неговото здраве.

  Каква е разликата между кенгуру и ергономична раница?

  При кенгуруто крачетата на бебето висят неконтролируемо надолу и се увеличава риска от луксация на тазобедрените стави. Освен това, центъра на тежестта на бебето е изместен напред и това силно натоварва кръста и гърба на родителя.

  Ергономичната раница е със широка основа, бебето е в поза „жабче“ и има добра опора на бедрата и гръбначния стълб.

  Какво да изберем слинг или ергономична раница?

  След като изяснихме, че кенгуруто не е добър избор за средство за бебеносене, остава въпроса каква здравословна алтернатива да изберем?

  Слингът се смята за най-подходящата носилка за малки бебета до 4-месечна възраст. Слиновете са еластични и осигуряват възможно най-оптималната позиция за новороденото и малкото бебе. След като бебето навърши 4 месеца, държи стабилно главичката си и мускулите му укрепнат, може да замените слинга с ергономична раница. Предимството ѝ е, че не се налага специфично връзване на плата, тъй като раницата има предварително фиксирана структура и е нужно само да поставите детето и да наместите дължината на презрамките. Следователно, раницата е по-лесна за използване от слинга.

  Предимства и недостатъци на слингът

  Предимства:

  • Подходящ за носене на бебето от първия ден на раждането
  • Гарантира оптимално разпределение на теглото на бебето с оглед комфортът на родителя
  • Предлага десетки начини за връзване и носене във всички възрасти
  • Отлична издръжливост

  Недостатъци:

  • Възможни затруднения с връзването, особено в началото докато нямате опит
  • При неправилно връзване има риск детето да се изхлузи и да падне

  Предимства и недостатъци на ергономичната раница

  Предимства:

  • Бързо и лесно поставяне на детето в раницата
  • Лесна регулация на коланите, липсват затрудненията с връзването, които може да срещнете при слингът

  Недостатъци:

  • Не е пригодена за носене на новородени бебета, следователно има по-кратък период от употреба – от 4 месеца до около 2.5 годишна възраст
  • По-малък комфорт на родителя в сравнение със слингът

  Ползи от бебеносенето

  1. Бебето е по-спокойно и плаче по-малко – в утробата, бебето е свикнало да усеща постоянното присъствие на мама. Нека си припомним какво представлява четвъртия триместър – това са първите 3 месеца след раждането когато бебето има нужда да усеща присъствие на родителя, да бъде носено, гушкано, да чува гласа ви.

  2. Засилва връзката с родителя, чувството за принадлежност и привързаност на бебето.

  3. Помага за регулиране на температурата, сърдечната и дихателна честота на новороденото, което превръща бебеносенето е много ценно за недоносените бебета.

  4. Помага за успокояване при поява на колики – ритмичното поклащане в такт с тялото на родителя успокоява детето и намалява плача, причинен от колики.

  5. Намалява епизодите на рефлукс – нормално е бебета да страдат от физиологичен рефлукс в първите месеци от живота си. Това често води до връщане на мляко след хранене. Носенето в изправена позиция за 15-30 минути след нахранване може да намали честотата на повръщането.

  6. Насърчава кърменето – когато носите бебето до гърдите си, вашите тела обменят сигнали и хормони, които стимулират лактацията. Доказано е, че носенето в слинг помага за успешно и продължително кърмене.

  7. Ръцете ви са свободни – носенето в слинг или ергономична раница, ви позволява да водите активен начин на живот, заедно с бебето, тъй като оставя ръцете ви свободни. Може да готвите, пазарувате, четете книга, да изпиете чаша чай, да се разхождате, да рисувате или работите на компютър, докато носите бебето си.

  8. Улеснява ежедневието – няма какво да се лъжем, градската инфраструктура в нашата страна не е особено удобна за бебешка количка. Липсващите или разбити на места тротоари, дупките по улиците, паркиралите неправилно коли, подлези и стълби, понякога много затрудняват придвижването. Бебеносенето ви спестява всички тези главоболия. Освен това може да е много удобно, ако имате и по-голямо дете, което се налага да държите за ръка. Със слинга може без проблем да се придвижвате по всякакви терени – из града, на пикник сред природата, на планина, на плажа.

  9. Оказва благоприятно влияние върху интелектуалното развитие на детето – в слинга бебето става част от активния живот на възрастните. То има възможност да наблюдава от близо, това което родителя прави, да се среща с хора, виждайки ги от високо, а не да гледа тавана или небето, както се случва когато лежи в креватчето си или в количката. Смята се, че това допринася за социалните му умения и му помага да се адаптира по-лесно в живота, който му предстои след бебешкия период.

  10. По-лесно приспиване – със сигурност сте чували млади родители да се оплакват, че „бебето заспива само на ръце“. Ами, изморително е , определено. На много от нас ни се налага да измисляме какви ли не начини за приспиване на уморено и изнервено бебе – люлеене, пеене, возене в количка или дори в колата, носене на ръце. В този ред на мисли, слингът може да ви бъде много полезен за приспиване през първите месеци за да не натоварвате прекалено ръцете и гърба си.

  11. Стимулира всички сетива на бебето – сгушено в слинга, бебето чува гласа на майка си, усеща ритъма на сърцето ѝ, вижда от близо лицето ѝ, усеща ароматът ѝ.

  Не се ли разглезват бебетата, носени в слинг?

  В статията Разглезва ли се бебето от носене на ръце, сме дали подробно описание на това защо носенето и гушкането не разглезват бебето и не влияят зле на неговото поведение, а напротив – имат много позитивен ефект. Бебето, действа водено от инстинктите си. А те го насърчават да търси контакт с родителите си, защото така се чувства сигурно и в безопасност. Не се тревожете, че бебето ще привикне да бъде носено и ще иска това да се случва постоянно. Вие сте го носила девет месеца в тялото си и това вече е свикнало да бъде носено. Именно опитите да го откажете от този „навик“ (по-правилно е да го наречем нужда), може да доведат до излишно напрежение, плач и безпокойство през първите месеци.

  Когато бебето започне да пълзи, а в последствие и да ходи, само ще поиска да се придвижва самостоятелно. Ако се притеснявате, че бебето ще иска да прекарва много време в слинга, а вие намирате удобство в използването на бебешка количка, може да опитате и двата начина за придвижване. Използвайте количката навън, а слингът вкъщи когато искате ръцете ви да са свободни. Редувайте бебеносенето с поставяне на бебето на пода (на безопасно място), в люлка, бебешки шезлонг, носене на ръце и т.н.

  Основни правила за безопасност

  За да бъде удобно, приятно и най-вече безопасно бебеносенето, е добре да знаете за какво да внимавате:

  Свободни дихателни пътища

  Най-важното нещо е да сме сигурни, че бебето диша свободно. През първите месеци то не може да контролира добре мускулите на врата си и да държи главата си изправена. Затова трябва винаги да има два пръста разстояние между брадичката на бебето и гърдичките му, за да се избегне риск от задушаване.

  Нослето на бебето не трябва да е забито в тялото ви, нито да е покрито с плат.

  Оптимална позиция на тялото

  Специалистите препоръчват бебето да се носи във вертикална позиция, а гърдите и коремчето му да бъдат плътно до гърдите на носещия. Докато не може да държи главичката си стабилно, носилката трябва да осигурява адекватна подкрепа на вратлето. Крачетата на бебето трябва да са в ергономична позиция, а именно поза „жабче“. Колената трябва да са на нивото или по-високо от дупето му, под ъгъл от 40 градуса и да образуват буквата М.

  Гръбчето на бебето трябва да има естествена С-образна извивка. През цялото време бебето трябва да бъде достатъчно близо до лицето ви, така че да можете да го целунете и не трябва да се свлича надолу.

  Комфорт

  По време на бебеносенето е важно и вие и детето да се чувствате комфортно. Ако тежестта е разпределена правилно, гърбът, кръстът и раменете ви няма да се натоварват прекомерно. Дупето на бебето трябва да се намира най-ниско на талията или пъпа на родителя. Ако е по-ниско, центъра на тежестта ще се измести и това може да доведе до проблеми с кръста на носещия. Незабавно извадете бебето от носилката:

  • Ако чуете хриптящи, свистящи звуци, свиркащо или затруднено дишане;
  • Ако цветът на лицето му се промени и стане червен, син, лилав;
  • Слингът се свлича надолу;
  • Бебето е неспокойно, плаче, прави опити да смени позицията си;
  Тагове:
  Бебеносенето е вековна традиция на много места по света и се отразява благоприятно на физическото, п

  Имейл бюлетин

  Изпрати