Рефлукс при бебето

14/01/2020, 10:10:05
Рефлукс при бебето

14/01/2020

Рефлуксът при бебето представлява преминаване на стомашно съдържимо в хранопровода и устната кухина, което може да бъде придружено с оригване, повръщане, дискомфорт. Засяга около 30-40 % от бебетата под 6 месечна възраст.

  На какво се дължи рефлуксът?

  Устната кухина е свързана със стомаха посредством хранопровода, в края на който има мускулен пръстен, наречен сфинктер. При преглъщане този пръстен се отваря за да пропусне храната и течностите към стомаха, след което се затваря. При бебета обаче този механизъм не е напълно развит и може да не проработва всеки път в точния момент, в следствие на което сфинктерът не се затваря напълно и млякото се връща обратно по хранопровода към гърлото.

  Това е физиологичен процес, който се среща при здрави деца и бебета и в повечето случаи протича без остри, неприятни симптоми и отминава без усложнения. Физиологичното връщане на част от стомашното съдържимо към хранопровода се среща и при възрастни и не винаги е признак на заболяване. Наблюдава се най-често след обилно нахранване или прекалено бързо хранене като епизодите са кратки и предизвикват леки, незначителни оплаквания.

  Когато става дума за гастроезофагеалната рефлуксна болест обаче връщането на стомашно съдържимо е често и свързано със сериозен дискомфорт.

  Какви са симптомите на рефлукса?

  • Изтичане на мляко от устата след нахранване и при оригване;
  • Повръщане, особено след хранене и в легнало положение;
  • Често оригване и хълцане;
  • Раздразнителност и внезапен плач;
  • Неспокоен сън с често събуждане;
  • Извиване на врата и гърба по време или непосредствено след хранене;

  Тъй като стомашното съдържание е с висока киселинност, то силно дразни лигавицата на хранопровода и гърлото, което предизвиква болезненост у кърмачето и води до плач и неспокоен сън.

  Родителите често бъркат рефлукса с колики, тъй като и при двете бебето е нервно, плаче, не успява да заспи или се буди често, извива тялото си сякаш изпитва силно болезнени усещания. От интензивния плаче бебето нагълтва още въздух, който предизвиква газове и оригване и влошава симптоматиката и на коликите и на рефлукса.

  Може да различите двете състояния по това, че при рефлукса има изтичане на мляко от устата, появява се веднага след хранене и се засилва в легнало положение. Когато бебето е изправено то се чувства много по-добре затова всички опити да го сложите в креватчето може да завършват със силен плач.

  А много често рефлуксът и коликите вървят ръка за ръка.

  Понякога е възможно млякото да не изтича извън устата и тогава за родителите е много трудно да разберат какво мъчи бебето. Може да се наблюдава пресипване на гласа или чести дихателни инфекции, тъй като малка част от стомашното съдържимо, попаднала във фаринкса може да се аспирира към дихателните пътища. Състоянието се нарича „тих рефлукс“.

  Лечение и прогноза

  • Хранете бебето, в поза, при която горната част на тялото му е леко повдигната;
  • Дръжте бебето изправено в продължение на поне 10-20 минути след нахранване и му помогнете да се оригне;
  • Хранете го с по-малки количества, но по-често;
  • Ако бебето се храни от шише, уверете се, че дупката на биберона не е твърде голяма защото бързия поток на млякото провокира рефлуксът. Биберонът трябва да е изцяло запълнен с мляко по време на хранене.
  • Има специални биберони против поглъщане на въздух, които помагат за намаляване епизодите на рефлукс и колики.
  • Съществуват и антирефлуксни адаптирани млека, които са сгъстени най-често с клей от рожков, който не позволява връщането на млякото по хранопровода, но преди употребата на такова се консултирайте с педиатър;
  • Повдигнете леко матрака в единия край, така че горната част на тялото бебето да бъде под лек наклон;
  • Избягвайте силното люлеене на бебето след хранене;
  • Не хранете бебето когато плаче много силно – първо го успокоите и тогава предложете гърдата или биберон;

  Ако рефлуксът продължи след 6-тия месец на детето, консултирайте се с педиатър за направа на допълнителни изследвания. Той може да е провокиран от алергия към белтъка на кравето мляко, аномалия на храносмилателния тракт и др. дълго продължилият и нелекуван ГЕР (гастроезофагеален рефлукс) може да доведе до хронични инфекции на ларингса, фарингса и средното ухо.

  Около 90% от случаите на рефлукс при кърмачета се израстват в периода между 6 и 12 месечна възраст. Причината е основно физиологичното развитие на сфинктера на стомаха, както и факта, че бебето започва да стои седнало и да прекарва много време изправено и започва да консумира твърда храна.

  Потърсете специалист ако:

  • Рефлуксът е много силно изразен и дискомфортът не позволява на бебето да спи за дълги периоди от време;
  • Рефлуксът не се повлиява от стандартните методи за успокояването му – промяна в начина на хранене, повдигане на матрака, оригване;
  • Бебето наддава слабо;
  • Бебето боледува често от инфекции на дихателните пътища или повръщане;
  • Рефлуксът не намалява след 6-тия месец когато детето е захранено;

  Фактори, които увеличават риска от поява на рефлукс:

  • Бебето прекарва повечето време в легнало положение;
  • Преяждане;
  • Твърде бързо хранене;
  • Твърде голяма дупка на биберона или неправилна поза при хранене, поради което кърмачето поема много въздух;

  Кърмене на бебе с рефлукс

  Ако струята кърма е твърде силна бебето може да се дави, кашля и да поема много въздух по време сукане. В такъв случай може да помогне да изцедите малко мляко преди да предложите гърдата на бебето или да пробвате различни пози за кърмене. Правете често паузи и оригвайте бебето. Дръжте го полуизправено по време на кърмене, а след нахранване не го слагайте веднага в креватчето – дръжте го известно време на ръце или го оставете в шезлонг така че да не е в напълно легнало положение. Ако има свръхпроизводство на кърма и бебето преяжда, опитайте да кърмите само от едната гърда на хранене. Някои бебета са твърде лакоми, сучат бързо и е възможно да не усещат кога са се заситили. По този начин може да поемат твърде много мляко, което обостря рефлукса им.

  В редките случай рефлуксът може да се дължи на алергия към белтъка на кравето мляко. За да елиминирате тази вероятност, ако кърмите, е добре да се минете на диета без млечни продукти за известен период от време. Изключете краве мляко (кисело и прясно), сирене, кашкавал. Цитруси, ядки, кафе също е добре да елиминирате за известно време.

  Да добавяме ли каша към млякото или кърмата?

  Остаряла практика е добавянето на оризова каша с цел сгъстяване на млякото и предотвратяване на рефлукса. Съществуват съвременни адаптирани млека, които са сгъстени с други съставки (като клей от рожков), които са по-подходящи в борбата с ГЕР. Оризовата каша ще добави празни калории към менюто на детето, за сметка на полезните вещества от млякото. Освен това ако прекалите с количеството може да доведе до запек.

  Кърмата не може да бъде сгъстена с каша, тъй като ензимите, съдържащи се в нея разграждат въглехидратите и бързо втечняват кашата.

  Ранното захранване помага ли за по-бързото израстване на бебешкия рефлукс?

  Действително когато бебето започне да приема по-големи количества твърда храна, рефлукса обикновено намалява. Това обаче се дължи главно на физиологичното развитие на стомаха и хранопровода.

  Ранното включване на твърди храни е вредно за незрялата храносмилателна система на детето, те не могат да се обработят пълноценно и може да има лоши последствия. Ако все пак обмисляте започване на малко по-ранно от обичайното захранване, задължително се консултирайте с детски гастроентеролог, който да ви препоръча кога да започнете и с какви храни.

  Тагове:
  На какво се дължи рефлуксът? Устната кухина е свързана със стомаха посредством хранопровода, в края

  Имейл бюлетин

  Изпрати