Ах, тези колики

15/01/2020, 15:12:09
Ах, тези колики

15/01/2020

Да оцелеем по време на колики

  Какво представляват коликите и кога се появяват?

  Според авторите на книги по ранно детско развитие, коликите започват около 3-тата седмица след раждането, но практиката на педиатрите показва, че бебето може да страда от колики дори в първите няколко дни след раждането си.

  Коликите се характеризират с повтарящи се раздразнителност и силен плач, които могат да се придружават от напъване, зачервяване на лицето, свиване на крачета към тялото, изпускане на газове.

  Около 30 % от бебетата страдат от колики, които продължават от първите седмици след раждането до 3-4-ти месец на бебето, в редки случаи – по-дълго.

  Как да различим кога бебето плаче от колики и кога по друга причина?

  Уверете се, че бебето не е гладно. Ако го храните под час възможно е то да огладнява по-рано от планираното и да плаче за да ви даде знак да го нахраните. Проверете температурата в стаята, сменете пелената, огледайте за наличие на обрив или друг възможен дискомфорт. Ако всичко изглежда наред и бебето е нахранено опитайте да му помогнете да заспи. Бебетата много често плачат заради свръхстимулация и преумора, но понякога не са в състояние да заспят бързо и лесно без помощ и имат нужда от успокояване.

  В случай, че тези мерки не дадат резултат и бебето не е болно, много вероятно е да става дума за колики. Може да ги разпознаете още по следните признаци:

  • Започват горе-долу по едно и също време всеки ден – най-често късния следобед или вечер;
  • Продължават поне 1 час;
  • Повтарят се най-малко 5 дни седмично;
  • Бебето трудно може да бъде успокоено;
  • Лицето на бебето се зачервява, то свива ръчички в юмручета и прибира крачетата си към коремчето;
  • Чува се отделяне на газове;

  Какви са причините за поява на коликите?

  Незряла храносмилателна система

  Мускулите на бебешкия стомах все още не са в състояние да поддържат постоянен ритъм, чрез който да придвижват храната през храносмилателния тракт и това е предпоставка за натрупване на газове в червата, които предизвикват явен дискомфорт – подуване на корема, хълцане, болка, изпускане на газове. Незрялата храносмилателна система не може да разгради и усвои пълноценно млечната захар – лактоза. Причината е физиологична лактазна недостатъчност, характерна за бебета под 3-месечна възраст. Това е нормален етап от развитието на бебето, наречен „временна лактазна непоносимост“, въпреки че причинява дискомфорт на новороденото и притеснява родителите, това състояние не е опасно и преминава от само себе си между 3-ти и 6-ти месец след раждането, след което коликите обикновено отшумяват.

  Поглъщане на въздух по време на хранене

  Лакомите бебета, които бързо изсукват млякото от гърдата или шишето може да поемат повече въздух, който причинява дискомфорт и води до колики и връщане на мляко след хранене, по-известно като бебешки рефлукс. За да се справите с този проблем, опитайте различни пози за кърмене и проверете дали дупката на биберона не е твърде голяма. Също правете често паузи по време на хранене и оригвайте бебето. Дръжте го изправено поне 10 минути след нахранване като му помогнете да се оригне за да излезе натрупания, в коремчето, въздух.

  Гастроезофагеален рефлукс

  Коликите могат да бъдат сбъркани със състоянието „рефлукс“, което се среща най-често при бебета под 6-месечна възраст. Характеризира се с връщане на малко количество мляко след нахранване, придружено с дискомфорт и плач. В повечето случаи рефлуксът при малки бебета е физиологично състояние и не представлява опасност, израства се постепенно към 6-тия месец. Много често коликите и рефлуксът вървят ръка за ръка. Как да облекчите състоянието вижте в статията – рефлукс при бебето.

  Алергия към белтъка на кравето мляко

  Алергията към млечния белтък се проявява още в първите месеци от живота на бебето. Най-често това става при въвеждане на адаптираното мляко, но понякога е възможно изключително кърмено бебе да прояви симптоми на АБКМ когато майката консумира млечни продукти. Освен чрез колики, алергията се проявява с развитие на рефлукс, кожни обриви, слабо наддаване на тегло, разстройство с кървави нишки, повръщане, отказ от храна. Не е задължително всички симптоми да са на лице.

  Свръхстимулация на сетивата

  Незрялата нервна система на бебето трудно се справя с емоциите и стимулите. Твърде много хора, превъзбуда, умора може да изнервят бебето, което да доведе до силен и продължителен плач, който ако се повтаря твърде често, родителите тълкуват като колики.

  Преяждане

  Твърде лакомите бебета често преяждат, особено ако се хранят от шише. Необходимо е известно време преди стомаха да подаде сигнал към мозъка, че се е заситил. Ако мъника изпива млякото твърде бързо, възможно е да поема по-големи количества, да нагълтва много въздух, което води до болка и подуване на корема, газове, рефлукс, колики. Може да опитате да храните бебето по-често с по-малки количества или да пробвате други пози за кърмене за да се регулира струята на млякото.

  Как да намалим и предотвратим коликите?

  1. Уверете се, че позата за кърмене е добра. Устата на бебето трябва да обхваща не само зърното, но и по-голямата част от ареолата. В противен случай може да нагълта повече въздух. Ако мъника суче много лакомо, правете паузи от време на време и му помогнете да се оригне;

  2. В случай, че детето се храни от шише, изберете биберон с по-малка дупка и го дръжте винаги изпълнен с мляко. Опитайте да държите бебето във възможно най-изправена позиция по време на хранене, а след това също го подръжте на ръце изправено докато се оригне;

  3. Не чакайте бебето да прегладнее – когато плаче то поема много въздух, освен това ако е много гладно ще суче по-бързо и има вероятност както от прехранване, така и от изпълване на коремчето с въздух;

  4. Винаги приготвяйте адаптираното мляко спрямо инструкциите на опаковката! Не слагайте повече от препоръчителното количество мляко с цел засищане на бебето. Това може да доведе до запек, колики и стомашни разстройства;

  Кога да потърсим лекар?

  Ако се съмнявате, че вашето бебе има колики и най-вече ако те са особено силни, споделете това на педиатъра. Той ще ви разпита обстойно за режима, храненето на детето, наличие на други симптоми освен плач и при нужда ще назначи допълнителни изследвания. Според статистиката само в около 5% от случаите на колики, те са свързани с някакво заболяване. Останалите 95% са физиологичен, временен дискомфорт, който преминава от само себе си.

  Веднага се обадете на лекаря ако:

  • Детето плаче по-различно от обикновено – много мъчително, стене или плаче с по-слаб глас;
  • Отказва да се храни;
  • Има спад в теглото;
  • Наличие на диария с кървави нишки;
  • Повишена сънливост;
  • Има признаци на заболяване – висока температура, повръщане, обрив;

  Добре е да се консултирате с лекар и ако коликите не преминат след 6-тия месец, както и ако са особено интензивни и бебето не се успокоява по никакъв начин.

  Как да успокоим бебето с колики?

  1. Дръжте бебето на ръце в изправена позиция с коремче допряно до тялото ви - топлината на вашето тяло и нежната прегръдка ще повлияят добре на бебето. Разходете се из стаята, гушкайки го и се опитайте да запазите спокойствие, въпреки продължителния плач;

  2. Носете бебето в слинг – повечето бебета се чувства уютно, удобно и в безопасност, гушнати до мама в слинга. Освен това ръцете ви са свободни. Вертикалната позиция на тялото на бебето улеснява перисталтиката и ще помогне за по-бързо справяне с коликите;

  3. Поставете бебето легнало по корем върху скута си – през това време може нежно да галите гръбчето му и да му говорите с успокояващ тон;

  4. Направете масаж на коремчето или сложете топла кърпа;

  5. Полюлейте бебето на ръце, в шезлонг, люлка;

  6. Пуснете бял шум – монотонните звуци, издавани от пералня, сушилня, сешоар действат успокояващо и приспивано на бебета. Съществуват и приложения за телефон с бял шум, както и звуци на ромолене на вода, море, дъжд, птички;

  7. Повийте бебето в пелена или одеялце – много бебета се успокояват когато са повити. Гледайте ръцете да са прибрани до тялото. Ако забележите обратен ефект – още по-силна раздразнителност прекратете повиването;

  8. Направете топла вана на бебето;

  Медикаменти за лечение на колики:

  Медикаменти с лактаза

  Предлагат се капки, съдържащи ензима лактаза, който отговаря за разграждане на млечната захар. С тяхна помощ лактозата се усвоява по-пълноценно от организма и се намаляват неприятните симптоми като подуване и газове.

  Медикаменти против метеоризъм

  Друг, често използван вид капки са тези против метеоризъм. Най-често съдържат симетикон. Той намалява газовете и съкращава времето, за което те преминават в червата. Продуктите нямат сериозни странични ефекти и се понасят добре от бебетата.

  Пробиотици

  През последните години излезе информация, че пробиотиците имат положителен ефект в лечението на колики. Майчината кърма съдържа както пробиотици, така и пребиотици, необходими за правилното функциониране на храносмилателната система на новороденото и изграждане на здрава чревна флора. Също така по време на естественото раждане, при преминаване на бебето през влагалището то получава своята първа доза полезни бактерии. В таз връзка, от пробиотици е по-вероятно да имат нужда децата, родени със секцио и/или хранени с адаптирано мляко. Дори и децата на смесено хранене е възможно да се нуждаят от пробиотик защото чревната им флора е различна от тази на изключително кърмените бебета. Продуктите, съдържащи полезни бактерии, са важни и ако детето е приемало антибиотик.

  Популярни медикаменти против колики:

  Абоколикен

  Съдържа лактаза, масло от копър и масло от колоцинт. Капките се добавят към млякото на бебето. Могат да се използват до 4-месечна възраст или до затихване на коликите.

  Био баланс бейби

  Капки Био Баланс бейби съдържа пробиотик, пребиотик, витамин Д3. Оказва благоприятно влияние върху чревната флора и имунитета на бебето. Помага за намаляване на стомашния дискомфорт и минимизира риска от алергии. Консултирайте се с лекар преди да използвате продукта относно дозата на витамин Д3.

  Биоамника

  Съдържа ензима лактаза. Може да се дава директно в устата на бебето или да се добавя към кърма и адаптирано мляко.

  Инфакол

  Продукта съдържа симетикон. Дава се директно в устата на бебето, подходящ е още от първия ден на раждането.

  Педиакид бебе газ

  Билков продукт под формата на сашета, съдържащ екстракти от копър, маточина, лайка и мента. Намалява чревния дискомфорт и има успокояващо действие. Разтваря се във вода или в шише с мляко.

  Биогайа протектис

  Пробиотик във вид на капки, съдържащ щама Lactobacillus reuteri Protectisсе, изолиран от майчината кърма. Подходящ е за новородени бебета. Намалява чревния дискомфорт и подпомага защитните сили.

  Билки

  От билките се препоръчват мента, копър, лайка, маточина, кимион. Има готови сиропи, капки и чайове за бебета, съдържащи билките. Те намаляват стомашния дискомфорт, подобряват перисталтиката.

  Консултирайте се с лекар преди да дадете какъвто и да е медикамент на бебето!

  Не забравяйте, че коликите рано или късно ще свършат! Ако усетите, че сте изтощени или на ръба да избухнете, оставете бебето на безопасно място (най-добре в леглото), излезте от стаята, отворете прозореца, подишайте въздух, бройте до 10 (или до 100 ако трябва) и тогава се върнете при детето. Не се притеснявайте, нищо няма да му стане ако поплаче три минути. Коликите могат да бъдат много стресиращи и изтощителни за родителите затова от време на време помолете някой да ви помага с бебето.

  Тагове:
  Какво представляват коликите и кога се появяват? Според авторите на книги по ранно детско развитие,

  Имейл бюлетин

  Изпрати