Фиброаденом - симптоми, развитие по време на бременност, лечение

25/05/2021, 16:45:03
Фиброаденом - симптоми, развитие по време на бременност, лечение

25/05/2021

  Откриването на бучка в гърдата несъмнено води до притеснения и тревожност у всяка жена, а до изясняване на диагнозата през главата ни минават какви ли не мисли и страшни сценарии. За щастие, повечето образувания, които се откриват в млечната жлеза са доброкачествени и не представляват сериозна опасност за здравето ни. Един от най-често срещаните доброкачествени тумори е фиброаденомът.

  Какво е фиброаденом?

  Доброкачествено образувание на гърдата, състоящо се от съединителна и епителна тъкан. Той е плътен, добре ограничен тумор, който се среща най-често при жени между 15 и 50 години. Около 10% от жените страдат от фиброаденом веднъж в живота си. Появата му е много по-честа в юношеска и млада възраст (до 35 години) и много рядко при жени в менопауза.

  Причините за развитие на фиброаденом не са съвсем изяснени, но се смята, че има хормонален характер. Наблюдава се по-често при жени, които приемат орални контрацептиви. Счита се, че повишената чувствителност на тъката на млечната жлеза към естроген, може да стане причина за развитие на фиброаденом.

  Какви са симптомите?

  Фиброаденомът не причинява болка и обикновено се открива случайно при опипване на гърдата. Усеща се като твърда, кръгла, подвижна формация. Най-често е с диаметър 1-3 см. но може да нарастне и повече. Не води до секреция от зърната, нито до промяна на кожата на гърдата.

  Фиброаденом по време на бременност

  Фиброаденомът не пречи на забременяването, но има склонността да нараства по време на бременността. Повишените нива на естроген може да доведат не само до увеличаване размера на образуванието, но и до появата на нови формации. Тяхното наличие не засяга развитието на бебето и не влияе негативно на износването.

  Пролактинът, отделян по време на кърмене обаче може да намали размерите на тумора или поне да възпрепятства нарастването му. Затова препоръките са ако жената има доказан фиброаденом и планира забременяване, той да бъде отстранен преди това. Ако туморът се открие по време на бременността е нужно да се изчака раждането и след спиране на кърменето да се премине към оперативна намеса. През този период фиброаденомът се следи на 3 до 6 месеца за да се види дали нараства прекомерно. В много редки случаи може да се наложи отстранявамето му по време на бременността, след внимателна преценка на ползите и рисковете за майката и бебето. Подобни ситуации са например – размер на образуванието над 5 см. и прогресивното му нарастване, както и съмнение за злокачествени изменения.

  Ако на жената ѝ предстои ин-витро процедура е важно фиброаденомът да бъде отстранен преди това, тъй като може да увеличи размерите си значително под влияние на стимулациите на яйчниците.

  Как се поставя диагнозата и какво е лечението?

  Диагнозата се поставя чрез физикален преглед и ултразвуково изследване. В много редки случаи може да се наложи мамография на гърдата. Обикновено фиброаденомите са лесно разпознаваеми.

  В някои случаи фиброаденомите не изискват лечение, а само проследяване през определен период от време. В други ситуации е нужно оперативно отрастраняване, най-вече ако жената планира бременност или ако образуванието нараства и се променя. От няколко години има нов неинвазивен метод за премахване на фиброаденом посредством високо интензивен фокусиран ултразвук. Предимствата се липсата на разрези и белези, няма кръвозагуба и риск от инфекции и не изисква болничен престой. Другия вариант е стандартна хирургична операция, която обикновено се прави с местна упойка, но може да се приложи и обща по преценка на лекаря. Операцията е кратка и нискорискова, а възстановяването – бързо.

  Тагове:
  Откриването на бучка в гърдата несъмнено води до притеснения и тревожност у всяка жена, а до изясняв

  Имейл бюлетин

  Изпрати