Бактериална вагиноза - лечение и профилактика

31/07/2020, 16:28:11
Бактериална вагиноза - лечение и профилактика

31/07/2020

  Бактериалната вагиноза е най-често срещаната вагинална инфекция и се дължи на намалено количество на полезните бактерии – лактобацили и повишено количество на анаеробните микроорганизми.

  В 95% от случаите бактериалната вагиноза се дължи на Gardnerella vaginalis. Това са род анаеробни бактерии, които нормално населяват влагалището. При нарушаване на pH на вагината, спадане на имунитета и намаляване на лактобацилите, Gardnerella vaginalis може да се размножи до много високи нива и да предизвика инфекция.

  Добрите бактерии – лактобацили играят съществена роля за поддържане на нормалното равновесие на вагината. Естрогенът контролира натрупването на гликоген, който служи за храна на полезните бактерии. При разграждането на гликогена се образува млечна киселина, която поддържа оптималното pH на влагалището 3,5-4. При тези стойности лактобацилите се размножават успешно и потискат растежа на патогенните микроорганизми.

  По-рядко бактериалната вагиноза може да бъде предизвикана от други микроорганизми като Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealiticum, Peptostreptococcus.

  Причини за развитие на бактериална вагиноза

  Намаляването на лактобацилите и нарушаването на естествената микрофлора на влагалището може да се дължи на редица фактори като:

  • Прием на антибиотици;
  • Честа употреба на вагинални тампони;
  • Посещение на басейни, джакузи, сауна;
  • Често приложение на вагинални душове;
  • Хормонален дисбаланс;
  • Бременност;
  • Непоносимост към някои използвани спермициди и лубриканти;
  • Намален имунитет;
  • Наличие на полово-предавана инфекция;

  Бактериалната вагиноза се счита за ендогенна инфекция т.е. възникването ѝ не е свързано с инфектиране от сексуалния партньор. От друга страна тя прави средата във влагалището податлива на различни патогенни микроорганизми, някои от които се предават по полов път и така увеличава риска от други инфекции.

  Симптоми на бактериална вагиноза

  • Повишено количество белезникаво или сивкаво вагинално течение, което може да има неприятна миризма особено след полов акт или менструация;
  • Сърбеж или парене във влагалището;
  • Дискомфорт по време на секс;
  • Парене при уриниране – наблюдава се рядко;

  Възможно е жената да няма никакви оплаквания и бактериалната вагиноза да се установи при рутинен преглед и изследване на влагалищен секрет.

  Как се поставя диагнозата?

  Диагнозата се поставя след преглед и запознаване с оплакванията на жената както и клинично и микробиологично изследване на вагиналния секрет.

  По време на преглед се наблюдава бял или сивкав флуор във влагалището. Микробиологичните изследвания показват pH над 4.5, намалено количество лактобацили, както и наличие на clue sells. Това са епителни клетки от влагалището, покрити с анаеробни микроорганизми. Наличието им се смята за сигурен признак за бактериална вагиноза.

  Има ли усложнения бактериалната вагиноза и как се отразява на бременността?

  Най-често инфекцията се ограничава във влагалището и не предизвиква усложнения, различни от дискомфорт. Много рядко бактериите може да достигнат матката и маточните тръби и да станат причина за проблеми със забременяването. Нелекуваната, дълго време, бактериална вагиноза увеличава риска от заразяване с други полово-предавани инфекции и вероятността за развитие на тазово-възпалителна болест, която често става причина за безплодие.

  По време на бременност, бактериалната вагиноза задължително се лекува, тъй като, макар и в много редки случаи може да доведе до преждевременно раждане, ако инфекцията засегне околоплодния мехур.

  Лечение на бактериална вагиноза

  Лечението на бактериална вагиноза се назначава от гинеколог след преглед и изследване на влагалищен секрет. Често се налага използването на повече от един продукт, а понякога лечението е продължително. Лекуването на партньора е по преценка на лекаря. Въпреки, че инфекцията не е полово-предавана, партньорът трябва да се лекува ако има оплаквания като парене, сърбеж или друг дискомфорт както и ако се цели забременяване.

  Антибиотици и химиотерапевтици

  Метронидазол

  Препарат с висока активност срещу анаеробни бактерии, което го прави първи избор при бактериална вагиноза. Прилага се вагинално, орално или комбинирано.

  Тинидазол

  Противомикробен агент под формата на таблетки за орално приложение. Обикновено се провежда терапия и при двамата партньори едновременно. Най-често се използва при липса на ефект или противопоказания за приложение на метронидазол. Понякога препратите се изписват комбинирано – тинидазол за орална употреба и метронидазол за вагинално приложение.

  Клиндамицин

  Представлява антибиотик, който често се използва в комбинация с метронидазол, обикновено за вагинално приложение. Изписва се при тежки, рецидивиращи инфекции или при липса на ефект от метронидазола.

  Продукти за възстановяване на вагиналната флора

  След употребата на антибиотици е нужно да се възстанови флората във влагалището и да се осигури добра среда за развитие на лактобацилите с цел да се избегнат бъдещи инфекции.

  Непосредствено след антибиотичната терапия е добре да се приложат препрати, които намаляват pH на влагалището и осигуряват добра среда за растежа на млечно-киселите бактерии.

  Такива са:

  Феминела Ваги Ц – предлага се под формата на вагинални таблетки, всяка, от които съдържа 250 мг витамин С. превръща вагиналната среда в неблагоприятна за развитие на анаеробните микроорганизми и създава кисела среда, необходима за добрите бактерии. Обикновено се прилага по една таблетка вечер за период от 6 последователни дни. Продуктът е безопасен по време на бременност и кърмене. Странични ефекти се наблюдават рядко и се изразяват в парене или сърбеж.

  Вагизан млечна киселина - предлага се под формата на вагинални свещички, съдържащи млечна киселина. Подпомага растежа на добрите бактерии. Може да се използва по време на бременност или кърмене.

  Интимо хелп – съдържа витамин С, който създава оптимално pH на влагалището и инулин, който служи като храна на полезните бактерии. Съдържа още витамин Е, който овлажнява вагиналната лигавица и успокоява чувството на сърбеж, парене и сухота след антибиотична терапия.

  Една вагинална таблетка се поставя вечер преди лягане в продължение на 7 до 10 дни.

  Пробиотици

  След приключване на антибиотичния курс е нужно да се приложат и пробиотици, които да възстановят естествената микрофлора във влагалището. Добре е преди тях да бъдат приложени продуктите, осигуряващи кисела среда, която  действа благоприятно за развитието на добрите бактерии.

  Най-често предписваните пробиотици са:

  Лактажин – всяка капсула съдържа 4 милиарда живи млечни бактерии. Поставя се по една капсула вечер в продължение на 7 до 10 дни. Нужно е да се съхранява в хладилник!

  Гинофилус – предлага се под формата на вагинални капсули, за период от 7 до 14 дни.

  Иделин белиема – продуктът съдържа лактобацили и млечна киселина, необходима за оцеляването им. Таблетките възстановяват вагиналната флора и спират растежа на патогенни бактерии и гъбички.

  Добре е да включите и орални пробиотици, които да подпомогнат вагиналната флора:

  Феми флора пробиен – съдържа пребиотици, пробиотици, фолиева киселина и витамин Д. Подпомага нормализирането на стомашно-чревната и вагиналната флора след лечение на бактерии и гъбички.

  Био Култ Кандеа – съдържа 1 милиард живи пробиотични бактерии от 7 щама, както и екстракти от чесън и грейпфрут. Балансира чревната и вагинална микрофлора, подобрява имунитета и предотвратява появата на гъбични и бактериални инфекции.

  Мулти пробиотик за жени с червена боровинка на Natural Factor – съдържа 12 милиарда пробиотични бактерии в комбинация с екстракт от червена боровинка, грижещ се за здравето на уринарния тракт. Продуктът е подходящ за жени, страдащи от чести цистити, гъбични инфекции, бактериална вагиноза.

  Биозин пробиотик Фем – съдържа мощен пробиотичен комплекс от 3 милиарда лактобацили, необходими за здравето на уринарния тракт.

  Как да се предпазим от бактериална вагиноза?

  1. Избягвайте сладки и тестени храни. Наблегнете на пресни зеленчуци, плодове, месо, риба, яйца, млечни продукти, ядки и семена;

  2. Приемайте пробиотични храни – кисело мляко, кефир, естествено ферментирали зеленчуци като кисело зеле, хляб с квас;

  3. Приемайте редовно и пребиотични храни, без които пробиотиците не могат да колонизират чревната и вагиналната флора – чесън, ябълка, киви, бадеми, банан, лук, овес. При прием на пробиотици може да приемате допълнително инулин или пектин под формата на хранителна добавка или избирайте симбиотик;

  4. По време на антибиотична терапия приемайте орални пробиотици. Ако често страдате от вагинален дискомфорт е удачно да поставяте и вагинални пробиотици по време на лечението с цел профилактика;

  5. Погрижете се за имунитета си – освен здравословно хранене, си осигурете достатъчно сън, физическа активност и приятни емоции;

  6. Избягвайте вагиналните промивки, освен ако не са назначени от лекар;

  7. Използвайте дамски превръзки от 100% памук без аромат и оцветители и избягайте тампоните;

  8. След посещение на басейн или джакузи може да поставяте профилактично продукти с млечна киселина или лактобацили за период от 5-7 дни;

  9. Носете само памучно бельо, което перете на 60 градуса, за предпочитане без омекотител;

  10. Използвайте подходящ интимен гел – той не трябва да съдържа сулфати, парфюми, алкохоли. Подходящ и безопасен е кокосов дериват Cocamidopropyl betaine както и млечна киселина Lactic Acid. Дори и с добър състав, интимният гел не трябва да се използва повече от веднъж дневно;

  Тагове:
  Бактериалната вагиноза е най-често срещаната вагинална инфекция и се дължи на намалено количество на

  Имейл бюлетин

  Изпрати