Важни съвети за първия месец на захранването

23/03/2021, 10:15:18
Важни съвети за първия месец на захранването

23/03/2021

  Захранването е вълнуващ процес, който предизвиква немалко въпроси и притеснения у повечето родители.

  Кои са подходящите храни с които да започнем? Защо точно с тях? Ами ако бебето не ги хареса? Ами ако се задави? Или направи алергична реакция? Кога да заместим хранене? И т.н и т.н въпросите просто не спират...

  Кои са най-важните неща, които трябва да знаете за началото на захранването?

  Първият месец на захранването има няколко основни цели:

  • Запознаване на бебето с нова консистенция на храната, различна от единствената, която е приемално досега (опити за хранене с лъжица или пръсти)
  • Проучване на нови вкусове
  • Възможност на бебето да се запознае с храната, да я изследва, да играе с нея

  През този първи месец захраването има за цел по-скоро да покаже на бебето, че съществува храна, различна от мляко, с друг вкус и друга консистенция и че може да се храни без да суче/пие от биберон. Хранителните вещества на този етап не са толкова важни, тъй като храната се приема в малки количества, а кърмата или формулата все още са основното, на което разчита организма на бебето. Предлагането на здравословна (за предпочитане домашна) храна обаче е важно за изграждане на вкусовите му предпочитания.

  Полезни съвети за първия месец на захранването:

  1. Уверете се, че бебето е здраво в момента на захранване. Не му предлагайте нова храна ако е болно.

  2. Уверете се, че бебето е готово за захранване:

  • Може да седи седнало
  • Удвоило е теглото си от раждането
  • Хваща предмети и целенасочено ги слага в устата си
  • Проявява интерес към храната
  • Изглежда, че кърмата вече не го засища напълно

  Обикновено тези признаци се появяват около 6-тия месец когато е най-подходящия момент да започнете предлагането на твърда храна.

  3. Предлагайте твърдата храна в момент от деня, в който бебето е спокойно, не е прекалено гладно и не търси отчаяно млякото си. Около час след хранене би бил добър момент.

  4. Ако бебето е раздразнително и плаче, първо го успокоите и тогава предлагайте храна. Гушнете го, изпейте песен, която обича, уверете се, че е в добро настроение, тъй като не бива да свързва храненето с отрицателни емоции. Ако е твърде нервно може да откаже храната.

  5. Хранете се заедно с бебето и му показвайте как да държи лъжицата или да взима храната с пръсти.

  6. Оставете бебето да поиграе с храната – то я разглежда, облизва, слага я в устата си, това е нормален процес на запознаването му с нея.

  7. Не въвеждайте твърде много храни - всяка нова храна трябва да се предлага за 3-5 дни преди да се пристъпи към следваща. Това означава, че през първия месец ще въведете 6-7 храни. Най-подходящи са лесно смилаеми плодове и зеленчуци, които не предизвикват алергии - морков, картоф, тиква, тиквичка, ябълка, круша, банан.

  8. Не се притеснявайте ако бебето отказва храна. Не го насилвайте, а опитайте пак на следващия ден. Това, че веднъж е отказало даден продукт не означава, че трябва да спрете да го предлагате. Може да се наложи да го опита няколко пъти преди да започне да го приема с удоволствие. 

  Тагове:
  Захранването е вълнуващ процес, който предизвиква немалко въпроси и притеснения у повечето родители.

  Имейл бюлетин

  Изпрати