Храненето през първата година от живота

08/06/2020, 10:29:07
Храненето през първата година от живота

08/06/2020

Когато започва всичко...

  Правилното хранене е в основата на развитието и здравето на малкото дете. Научните изследвания от последните години доказват безспорно връзката между здравословния хранителен режим и избягването на т.нар болести на цивилизацията (наднормено тегло, захарен диабет, метаболитен синдром, алергии, сърдечно-съдови заболявания и автоимунни нарушения) в по-късна възраст.

  Какво трябва да знаем за детската храносмилателна система:

  • Лигавицата на устната кухина е лесно ранима и податлива на инфекции;
  • Около четвъртия месец бебето започва да произвежда по-голямо количество слюнка, богата на храносмилателни ензими, които ще му помогнат да разгражда и усвоява твърдата храна в периода на захранването. Малко след това се появяват и първите зъбчета;
  • През първите месеци след раждането, хранопроводът не е добре развит, мускулният пръстен между него и стомаха не е достатъчно силен за да задържа храната и това позволява връщането ѝ по хранопровода към гърлото. При притискане на коремчето, поглъщане на въздух при бързо хранене или поставяне в легнало положение скоро след нахранване, бебето може да връща част от млякото;
  • Стомахчето на новороденото побира едва 10 мл. което е по-малко от супена лъжица. Към десетия ден неговия капацитет достига до около 90 мл. Затова няма място за притеснение, че коластрата няма да е достатъчна за бебето през първите дни. Тя е концентрирана и хранителна точно колкото трябва за да задоволи напълно всичките му нужди;
  • Червата на бебето са със слаба мускулатура и недоразвити жлези, което понякога може да затрудни изхождането;
  • През първите 2 години чревната лигавица има повишена пропускливост на белтъчни молекули, което създава предпоставка за алергии и автоимунни заболявания. Ранното предлагане на неподходящи храни може да окаже сериозно негативно влияние върху здравето на детето в дългосрочен план.

  Основни насоки за детското хранене през първата година:

  1-ви месец:

  Това е период на опознаване и адаптация. Кърменето е едно от първите предизвикателства, с които се сблъсква всяка жена след раждането. При някои то протича гладко и лесно, при други обаче изисква усилия, търпение и период на напасване.

  Трудно е да се посочи точно определена честота на сукане тъй като тя зависи от много фактори. Може да има периоди, в които бебето иска да суче през 1-1,5 часа както и такива, в които не търси храна по 4 или повече часа. Честотата на сукане на денонощие варира от 7 до 12-14 пъти. Средно бебето се кърми през 2-3 часа.

  Бебе, което е родено по-рано, с по-ниско тегло, има продължителна жълтеница, твърде сънливо еи прави паузи по-дълги от 4 часа е добре да бъде прегледано от педиатър.

  2-ри месец:

  През този период бебето може да започне постепенно да увеличава интервалите между кърменията, но това може и да не се случи. Следвайте желанията му. Около 30-40-тия ден след раждането настъпва т.нар „скок в растежа“, което може да доведе до по-голям апетит и нужда от по-чести кърмения. Слагайте бебето на гърда винаги когато пожелае и кърмата ще се регулира сама.

  Ако бебето се храни с адаптирано мляко също е нужно да следвате знаците, които ви дава. Обикновено храненето се случва на около 3-3,5 часа. Бебето може да огладнее по-рано ако предния път е изяло по-малко количество мляко или през периодите на бърз растеж. На тази възраст някои бебета вече правят по-дъга нощна пауза от около 5-7 часа без храна. Средния брой хранения с формула, които има бебето през втория месец са 6. Количеството мляко на едно хранене е от 100 до 130 мл.

  Внимавайте дупката на биберона да не е твърде голяма, тъй като бебето ще изпива млякото прекалено бързо и ще гълта много въздух. Това, освен, че ще доведе до засилен рефлукс и колики, ще забави усещането за засищане и известно време след хранене, детето може да изглежда все още гладно. Същото важи и за храненето с изцедена кърма от шише.

  3-ти месец:

  Светът става все по-интересен и бебето може да отвлича вниманието си със странични неща по време на кърмене. Това не означава, че се отказва да суче. Опитайте да го храните на тихо и спокойно място без много разсейващи фактори. Интервалите между отделните хранения постепенно се увеличават.

  4-ти месец:

  Храненията обикновено са 6-7 пъти за денонощие. Възможно е да бебето вече да изпитва дискомфорт от пробиващите зъбки, да стане нервно и да зачестят нощните събуждания. Ако в тези моменти то иска да суче, не се притеснявайте да му предложите гърдата. Временното увеличение на честото на кърмене е напълно нормално за възрастта. Тялото ви ще произведе толкова мляко, колкото е нужно на бебето.

  При хранене с адаптирано мляко, количеството за едно шише е от 130 до 160 мл. Не бързайте да захранвате.

  5-ти месец:

  Количеството адаптирано мляко, което бебето приема е около 150-180 мл. на едно хранене. Приблизително такова е и количеството ако бебето се храни с изцедена кърма. Броя хранения на денонощие е 5-6 пъти. В случай, че бебето е изключително кърмено може да има нужда от повече хранения, тъй като кърмата се усвоява по-бързо, а и не може да се проследи количеството, което бебето поема.

  6-ти месец:

  Броят хранения продължава да е приблизително 6 пъти на денонощие. Заради пробиването на зъбките, а и поради големия интерес на детето към заобикалящия свят, то може да се превъзбужда и нощните будения да зачестят. Детето се разсейва бързо по време на хранене през деня и е възможно нощем да си наваксва.

  7-ми месец:

  Това е най-подходящия момент да запознаете бебето с храна, различна от майчиното мляко (навършени 6 месеца). Такива са и препоръките на УНИЦЕФ и СЗО. Все пак следете, знаците, които детето дава – растат ли зъбки, стои ли седнало, проявява ли интерес към вашата храна?

  Започнете захранване в момент, в който детето е напълно здраво. Ако му никне зъбче и то е раздразнително, плаче повече от обикновено и се буди по-често, отложете захранването с няколко дни.

  Продължете активно да кърмите или да давате адаптирано мляко с досегашния ритъм.

  8-ми месец:

  Към този момент детето вероятно вече е опитало 2-4 нови храни. Ако всичко върви гладко, продължете със захранването и въвеждайте по една нова храна на всеки 4 дни. Кърмата или адаптираното мляко продължават да са основна храна за бебето. Броя хранения е 5-6 за денонощие. Повечето бебето вече имат дълга нощна пауза от 6-10 часа.

  9-ти месец:

  Детето вече свободно сменя позата си по време на кърмене. Възможно е да хапе. Ако това се случи го отдръпнете от гърдата и със спокоен, но твърд тон му кажете, че ви причинява болка. Правете го всеки път докато хапането не престане. Продължавайте да го запознавате с нови храни. Най-вероятно вече едното млечно хранене е заместено с твърда храна, но дори това да не се е случило, не се тревожете, дайте му още време.

  10-ти месец:

  Детето вече е опитало много нови храни и дори може да има предпочитания към някои от тях, а други да отказва. Ако има едно успешно заместено хранене, опитайте се да заместите и още едно. Броя хранения за денонощие обикновено е 5. Кърмата или млечната формула са основната храна за бебето, а твърдите храни са за опитване, запознаване с нови консистенции и следене за реакции. Не забравяйте това. Вече може да дадете на детето да яде самичко с пръсти, ако до този момент не сте го правили.

  11-ти месец:

  Общия брой хранения за деня, най-често е 5. Две от тях могат да бъдат заместени с твърда храна (пюре, супа, каша), а останалите 3 трябва да са млечни. Кърмата или адаптираното мляко съставляват около 80% от дневното меню на детето. Продължавайте да го запознавате с нови вкусове.

  12-ти месец:

  Моментът е подходящ да заместите 3-то хранене с твърда храна, но бебето трябва да продължи да има 2 изцяло млечни хранения. Постепенно едното от тях ще отпадне и най-често млякото остава само преди сън. Изчакайте момента, в който детето е готово за това. Ако имате възможност и желание продължете да кърмите. Ако решите да отбиете бебето, то заменете кърмата с адаптирано мляко. Хранете се заедно с бебето и му давайте да опитва от вашата храна, насърчавайте го да се храни само.

  Тагове:
  Правилното хранене е в основата на развитието и здравето на малкото дете. Научните изследвания от по

  Имейл бюлетин

  Изпрати