Зъбобол по време на бременност

20/09/2021, 11:06:40
Зъбобол по време на бременност

20/09/2021

  Зъбоболът винаги е едно от най-неприятните неща, но когато ни споходи по време на бременност притеснението е двойно по-голямо. Често обаче – неоснователно.

  Повечето дентални процедури са безопасни по време на бременността и няма причина да отлагате прегледа при стоматолог.

  Защо денталните проблеми зачестяват през деветте месеца?

  Хормонални промени

  Те водят до намален имунитет, включително и в устната кухина. Това може да стане причина за възпаление на венците, поява на кариеси или влошаване на вече съществуваща инфекция от зъбен произход. Възпалението, заедно с промените в кръвообращението може да доведе до често кървене на венците.

  Неподходяща диета

  През бременността нуждата от калций се повишава. За да се задоволи потребността на развиващото се бебе, трябва приемът му с храната да се увеличи, в противен случай организмът на майката ще страда от недостиг (тъй като умната природата винаги се стреми да задоволи първо нуждите на бебето). Много бременни жени имат потиснат апетит през първите седмици, изпитват отвращение от някои храни (предимно от животински произход) и това става причина за диета, бедна на протеини. От друга страна може да се стигне до прекаляване с въглехидрати и особено храни, богати на захар, което допълнително уврежда зъбите.

  Гадене и повръщане

  Стомашните киселини, които се връщат в устната кухина и честото повръщане също вредят на зъбите и може да доведат до кариеси.

  Какво да правим при зъбобол по време на бременността?

  Консултирайте се с вашия стоматолог. Той ще извърши преглед за да установи причината за болката. Някои процедури не са спешни и могат да бъдат отложени за след раждането. В други случаи обаче проблемът изисква незабавна намеса. Зъболекарят ще прецени подходящото лечение за вас като се съобрази с бременността.

  Може ли да се използва упойка?

  Да, лечението на зъбите на бременната жена може да се извърши с локална упойка, така че тя да не изпитва болка. Нещо повече, доброто обезболяване е важно, тъй като силната болка може да стане причина за поява на контракции, особено в напреднала бременност. Използват се упойки без адреналин, които не крият риск нито за майката нито за плода. Допустимо е и използването на упойка с адреналин ако ситуацията го налага, тъй като количеството, което се отделя в организма на майката е нищожно и не вреди на бебето.

  Опасни ли са рентгеновите снимки?

  Рентгеновите снимки по време на бременност трябва да се избягват, особено през първия триместър. При спешна ситуация обаче снимката може да е наложителна. В такъв случай жената трябва да уведоми рентгеновия лаборант, че е бременна и снимката се извършва със специална оловна престилка. Облъчването е изключително минимално и не бива да ви притеснява.

  Ако се налага изваждане на зъб?

  Препоръчително е да изчакате и да извадите проблемния зъб след раждането. в случай, че инфекцията е сериозна и отлагането е невъзможно, зъбът може да бъде изваден с добро обезболяване.

  Какви лекарства може да се приемат?

  За облекчаване на зъбобола може да приемате Парацетамол. Допустимо е да вземете и аналгин както и нимезулид през първите два семестъра. Винаги се консултирайте с акушер-гинеколог преди да приемате лекарства през бременността.

  Можем ли да облекчим зъбобола в домашни условия?

  Може да опитате някои натурални средства за намаляване на болката докато чакате часа при стоматолога.

  Студен компрес

  Поставете студен компрес (например торбичка с лед) от страната на болящия зъб. Това ще доведе до временно изтръпване и намаляване на болката.

  Сода

  Изплакнете устата с разтвор от лъжичка сода в чаша вода.

  Билки

  Може да се жабурите с отвара от лайка, маточина, мента – имат болкоуспокояващ и противовъзпалителен ефект.

  Сол

  Жабурене с чаша вода с разтворена в нея лъжичка сол води до временно облекчение на дискомфорта.

  Дентални процедури, които трябва да се избягват по време на бременност:

  • Рентгенова снимка (освен ако не е абсолютно необходима)
  • Използване на арсен
  • Поставяне на импланти
  • Избелване на зъбите
  • Почистване на зъбен камък
  • Ортодонтско лечение

  Как да се грижим за зъбите по време на бременността?

  • Спазвайте орална хигиена – мийте зъбите си два пъти на ден по 3 минути с подходяща четка, паста и вода за уста без алкохол или хлорхексидин
  • Използвайте конец за зъби
  • При гадене или повръщане изплаквайте често устата с вода за да избегнете наслагване на стомашни киселини по зъбния емайл
  • Избягвайте сладки храни и газирани напитки
  • Включете в менюто си риба, яйца, зеленчуци, сирене, кисело мляко, тиквени семки.
  Зъбоболът винаги е едно от най-неприятните неща, но когато ни споходи по време на бременност притесн

  Имейл бюлетин

  Изпрати