Висока температура по време на бременност

16/11/2020, 12:51:26
Висока температура по време на бременност

16/11/2020

  Различни заболявания, сред които и най-баналните настинки могат да доведат до повишена температура по време на бременност. Кога тя е опасна и какви мерки да вземем?

  Коя температура се счита за повишена?

  Нормалната телесна температура при възрастни е между 35.9 и 37.3 градуса (средно 36.6 ˚ С). Стойности над 37.4 (измерени под мишницата) се смятат за повишена телесна температура. През първия триместър на бременността температурата може да е леко повишена (до 37.5 ˚ С) без това да е признак за инфекция или друго заболяване. Промяната на хормоналния фон, ускорените обменни и засиленото кръвообращение процеси може да доведат до леко повишаване, което е напълно естествено.

  Каква е причината за повишена температура по време на бременност?

  Физиологично през първите седмици на бременността телесната температура може да се повиши до 37,4-37,5 градуса. Над тези стойности температурата обикновено се дължи на:

  • Остри вирусни инфекции
  • Бактериални инфекции (най-често на дихателните пътища, ушите, бъбреците, пикочния мехур)
  • Базедова болест
  • Дехидратация
  • Заболявания на кръвта
  • Алергични реакции
  • Хранително отравяне

  Ако повишената температура се дължи на вирусни или бактериални инфекции, тя обикновено се съчетава с други симптоми като кашлица, болка в гърлото, хрема и запушен нос, затруднено дишане. Ако са засегнати пикочните пътища се наблюдава болка в ниско в корема и кръста, често уриниране, парене при уриниране, гадене.

  В случай на хранително отравяне налице са болки в корема, гадене, повръщане, разстройство.

  Опасна ли е високата температура по време на бременност?

  Отговорът зависи от срокът на бременността и стойността на температурата.

  Най-опасно е повишаването на температурата над 38 градуса през първия триместър. В първите 4 седмици от зачеването (когато жената още не знае, че е бременна) повишената температура, особено ако се дължи на инфекция, може да доведе до увреждания на ембриона, които са несъвместими с живота и бременността ще бъде прекъсната по естествен път (най-често жената изобщо няма да разбере, че е била бременна).

  Между 5 и 14 гестационна седмица повишената температура би могла да бъде опасна за ембриона, особено е над 38 градуса и ако се задържи за повече от 48 часа. Прегряването на тялото води до изменения в синтеза на белтъчините, нарушава работата на сърцето и кръвоносните съдове, може да доведе до увеличаване тонуса на матката, което да предизвика спонтанен аборт. През първите 14 седмици протича органогенезата и високата температура може да предизвика увреждания в различни органи на бебето.

  Самото заболяване, предизвикало повишената температура също може да бъде опасно за протичането на бременността. Баналните вирусни инфекции, които протичат с лека отпадналост, болка в гърлото, запушен нос, кашлица и температура до 38 градуса не са опасни за бременността, освен ако не се развият усложнения като ларингит, отит, пневмония. В тези случаи температурата може да достигне по-високи стойности, да се задържи по-дълго и общото състояние на жената се влошава.

  Грипът е по-опасен от обикновените настинки. Той може да предизвика тежка интоксикация, да проникне през плацентата и да доведе до нарушения в развитието на плода. Най-голям е риска това да се случи през първите 14 седмици когато бебето все още не е добре защитено, тъй като плацентата не е завършила своето развитие и когато се оформят всички органи и системи на плода.

  Пикочните и чревните инфекции също биха могли да бъдат опасни ако протичат по-тежко, тъй като водят до интоксикация, дехидратация и влошено общо състояние. Инфекцията на бъбреците или пикочния мехур може да засегне околоплодния мехур и ако не се лекува да доведе до спукването му.

  Според някои проучвания повишената температура през първия триместър увеличава риска от раждане на дете с дефект на невралната тръба (спина бифида), но данните все още са неубедителни.

  Според друго изследване за връзката с аутизмът и фебрилитетът по време на бременност, жените, които са имали повишена температура и треска през първия и втория триместър имат леко повишен риск да родят дете, страдащо от заболяване от аутистичния спектър.

  За щастие, подобни усложнения са рядкост. Температура под 38 градуса не би довела до сериозни последствия за бебето или бременната жена, но въпреки това изисква консултация с лекар за уточняване на причината.

  Температура над тези стойности трябва да бъде свалена възможно най-бързо и да се търси лекарска помощ без отлагане.

  Може ли температурата да доведе до спонтанен аборт?

  По-скоро самата инфекция може да стане причина за спонтанен аборт, а не повишената температура. Според специалистите 15 до 30 % от спонтанните аборти се дължат на нелекувани инфекции. В ранните срокове на бременността, инфекцията може да увреди необратимо ембриона, а в по-късните да засегне околоплодния мехур и да доведе до преждевременно раждане. Ето защо всяка температура изисква уточняване на причината за нейната поява и лечение на основното заболяване.

  Какво да правим при висока температура по време на бременността?

  Ако температурата е под 38 градуса:

  • Вземете хладък душ (не студен!)
  • Пийте много течности
  • Не се навличайте с много дрехи
  • Опитайте бабини методи за сваляне на температурата – компреси на челото и китките с хладка вода и оцет
  • Ако температурата не спадне вземете Парацетамол
  • Консултирайте с лекар, особено ако не знаете причината за температурата

  При температура над 38 градуса:

  • Вземете Парацетамол
  • Потърсете веднага лекарска помощ

  Не приемайте Ибупрофен, Аспирин и Аналгин по време на бременност, без консултация с лекар.

  След уточняване на причината за повишената температура може да ви бъдат изписани антивирусни или антибиотични медикаменти, съвместими с бременността.

  Различни заболявания, сред които и най-баналните настинки могат да доведат до повишена температура п

  Имейл бюлетин

  Изпрати