Синдромът "Кухо яйце"

19/02/2021, 14:35:19
Синдромът "Кухо яйце"

19/02/2021

Когато тестът показва две чертички, но на видеозона не се вижда ембрион

  Какво е кухо яйце?

  Синдромът „кухо яйце“ е една от най-честите причини за спонтанен аборт през първия триместър. Наблюдава се когато яйцеклетката е оплодена и успешно се е закрепила за стената на матката, но в нея не се развива ембрион.

  При нормално протичаща бременност, до 6-тата седмица след последния менструален цикъл би трябвало да се е оформил ембрион със сърдечна дейност. Вместо това обаче той или изобщо не се формира или спира да се развива прекалено рано.

  Причините за развитие на „кухо яйце“ са хромозомни аномалии, проблеми при оплождането, довели до развитие на генетични дефекти и по-рядко хормонален дисбаланс.

  Какви са симптомите на „кухо яйце“ и как се диагностицира?

  Имплантирането на оплодената яйцеклетка в матката влияе на хормоналния фон и може да са налице стандартните признаци на ранна бременност като липса на менструация, гадене, напрежение в гърдите, умора. Симптоми обаче може и да липсват и да се отчита единствено закъснение на месечния цикъл.

  В повечето случаи организмът сам изхвърля яйцеклетката, така че голяма част от жените дори не разбират, че са били бременни.

  По време на преглед с ултразвук се вижда оформен плоден сак, но не се отчита сърдечна дейност на ембриона. Възможно е да се появи червеникаво-кафяво влагалищно зацапване, придружено от коремни спазми.

  Кога и как се прекъсва бременността с кухо яйце?

  Обикновено още в 7-8-ма гестационна седмица ембрионът може да се визуализира на ултразвук и да се чуе сърдечен ритъм. Понякога обаче това се случва по-късно – 10 –та гестационна седмица. Ако до този срок не се вижда ембрион, лекарят поставя диагноза „кухо яйце“. Обикновено симптомите на бременност като сутрешно гадене, умора, напрежение в гърдите, сънливост, вече са намалели или отшумели.

  В повечето случаи организмът сам изхвърля оплодената яйцеклетка и не се налага медицинска намеса, но доколко е удачно да се изчака е преценка на лекаря. Спонтанният аборт настъпва с кървене, което може да бъде от съвсем леко зацапване до обилно кръвотечение и болки в корема и кръста, които също могат да бъдат както едва доловими, така и по-силни.

  Вторият вариант е да се извърши кюртаж. Много лекари направо прибягват до него защото макар да е инвазивна процедура може да предотврати някои усложнения на спонтанния аборт като прекомерна кръвозагуба.

  В някои случаи е удачно да се извърши и медикаментозен аборт, но това се случва по преценка на акушер-гинеколога, съобразно срока на бременността и състоянието на жената.

  Забременяване след „кухо яйце“?

  Ако сте преживели синдрома на „кухо яйце“ е нормално да сте разочаровани и наранени, но не бива да се отчайвате. В повечето случаи много скоро след това настъпва нормална и успешна бременност. Ако състоянието се повтори е небходима консултация с репродуктивен специалист за да се изключат възможни здравословни проблеми при някой от партньорите.

  При настъпил спонтанен аборт по естествен път, лекарите препоръчват да изчакате поне 1 до 3 цикъла преди да подновите опитите за зачеване. Ако бременността е прекъсната чрез абразио, то тогава ще бъде необходимо да изчакате около 6 месеца за пълно възстановяване на лигавицата на матката преди следваща бременност.

  Тагове:
  Какво е кухо яйце? Синдромът „кухо яйце“ е една от най-честите причини за спонтанен або

  Имейл бюлетин

  Изпрати