Менструални болки в ранна бременност

11/02/2021, 13:35:02
Менструални болки в ранна бременност

11/02/2021

  Болката ниско в корема и кръста е типичен симптом на предменструален синдром и измъчва много жени по време на първите ден-два от менструалния цикъл. Тя обаче може да бъде симптом и на ранна бременност.

  Маточните крампи са нормално явление през цялата бременност и в повечето случаи не са причина за безпокойство. Най-често се дължат на физиологични промени, които настъпват в организма на бъдещата майка.

  Всъщност голяма част от симптомите на ПМС може да се наблюдават и в първите седмици на бременността:

  • Болка ниско в корема и кръста
  • Повишена чувствителност на гърдите
  • Често уриниране
  • Променливо настроение
  • Повишен апетит за сладки или солени храни

  Какви са причините за болки, подобни на менструалните по време на бременността?

  Имплантиране на оплодената яйцеклетка

  Появата на маточни спазми няколко дни преди очаквания менструален цикъл може да се дължи на имплантирането на яйцеклетката в стената на матката. Освен леки болки може да се наблюдава и оскъдно кървене. Това е нормален процес, който не изисква лекарска намеса, а жената все още не знае, че е бременна.

  Кървене от ендометриума

  В първите седмици на бременността, плодния сак не изпълва цялата кухина на матката, в резултат, на което лигавицата, незаета от бременността може да се излющи и да предизвика леко кървене, съчетано с коремни спазми около датата на очакваната менструация. В миналото това явление се е наричало „цветна бременност“. Кръвотечението обаче е по-оскъдно и кратко от това при нормален цикъл, а болките, ако изобщо ги има, също са по-леки.

  Разтягането на матката

  Още в началото на бременността тялото ви започва да се подготвя за износването на бебето. Разхлабват се връзките и сухожилията, матката се разтяга, което може да доведе до лека болезненост.

  Стомашни проблеми

  Запекът е често срещано явление през целия период на бременността. Той може да предизвика сериозен дискомфорт в корема и кръста още през първите седмици на зачеването.

  Подготвителни контракции

  Известни още като „Бракстън Хикс“ това са нередовни контракции, които помагат на тялото да се подготви за раждането. Могат да присъстват още от началото на бременността, но обикновено стават осезаеми след 20 г.с. с увеличаване размера на матката. В повечето случаи са безболезнени, но понякога може да предизвикат лек дискомфорт.

  Секс

  Сексът може да доведе до леки спазми на матката във всеки период от бременността и особено в третия триместър. Ако контракциите са нерегулярни и отшумяват от самосебе си, нямате повод за притеснение.

  Кога болките са опасни?

  Извънматочна бременност

  Настъпва тогава когато оплодената яйцеклетка не се имплантира в матката, а във фалопиевата тръба. Може да доведе до тежки, едностранни спазми и кървене. Изисква спешна лекарска намеса.

  Спонтанен аборт

  Повечето спонтанни аборти се случват през първото тримесечие и се характеризират със силни спазми в тазовата област и обилно кървене. Може да се наблюдават гадене и обща отпадналост.

  Отлепяне на плацентата

  Ако плацентата се отлепи цялостно или частично може да предизвика тежки болки в корема и гърба, както и кървене. Състоянието изисква спешна медицинска помощ, тъй като крие риск за здравето и живота на майката и бебето.

  Преждевременно раждане

  Ако контракциите са болезнени, на равни интервали, не отминават, а се засилват това може да е знак за започващо раждане. Преждевременно е раждане, което се случва преди 37 г.с.

  Инфекция на пикочните пътища

  Инфекции като цистит и пиелонефрит водят до болки в долната част на корема и гърба. Може да се наблюдават още гадене, повръщане, парене при уриниране, чувство за непълно изпразване на пикочния мехур, повишена телесна температура.

  Кога да потърсим лекарска помощ?

  • Ако болката е толкова силна, че се налага прием на обезболяващ препарат, независимо от срока на бременността;
  • В случай, че болката не спира и не намалява при почивка и промяна на позицията на тялото;
  • При наличие на кървене или необичайно вагинално течение;
  • Поява на болка или парене при уриниране;
  • В случай, че коремната болка се съчетава с главоболие, гадене, повръщане, световъртеж;
  • Повишена телесна температура;
  Тагове:
  Болката ниско в корема и кръста е типичен симптом на предменструален синдром и измъчва много жени по

  Имейл бюлетин

  Изпрати