Кървене в ранна бременност

27/11/2020, 11:14:12
Кървене в ранна бременност

27/11/2020

  Кървенето по време на бременност се среща често и обикновено не застрашава здравето на бебето и майката. През първия триместър леко прокървяване се наблюдава при около 25% от бременните жени. Макар че в повечето случаи е безобидно то може да е признак на спонтанен аборт или други сериозни състояния, поради което всяко кървене изисква преглед от акушер-гинеколог.

  Кои са най-честите причини за кървене по време на бременност?

  Хормонално кръвотечение

  Липсата на менструация е един от най-сигурните признаци, че е настъпила бременност. Въпреки това в някои случаи може да се появи оскъдно тъмно кафяво кървене около датата на очакваната менструация. То наподобява по-скоро зацапване и може да бъде съчетано с лек дискомфорт в кръста и корема. Причината най-често е дефицит на прогестрон през първите 12 седмици от бременността, след този период плацентата произвежда прогестерон и кървенето изчезва.  След преглед при гинеколог, по преценка може да се предпишат хормонални медикаменти за орална или вагинална употреба.

  Отлепване на плодния сак

  Отлепването на плодния сак от маточната стена също може да доведе до кървене и леки до умерени болки в слабините. Най-често се дължи на повишена активност на матката. Може да се диагностицира чрез ултразвук. Когато отлепването е минимално то се възстановява от самосебе си и не предизвиква риск за протичането на бременността.

  Лекарят ще ви препоръча почивка на легло за няколко дни и може да предпише спазмолитици и хормонални препарати. Важно е да не се натоварвате и да не вдигате тежки предмети.

  В редки случаи може да се наложи кратък престой в болница за наблюдение и венозно вливане на медикаменти.

  Отлепването на голяма част от плодния сак обаче крие сериозен риск от загуба на бременността и изисква прием в болнично заведение и сериозно ограничаване на физическата активност.

  Кървене от ендометриума

  До около 16 гестационна седмица плодния сак заема много малка част от ендометриума. Тази част от лигавицата, в която не се намира ембрионът може да се излющи и да предизвика кървене, съвпадащо с датата на очакваната менструация. Това кървене се нарича "цветна бременност“ и обикновено е оскъдно и не е съпроводено с болка.

  Полип на шийката на матката

  Полипите са доброкачествени образувания, които по време на бременността в следствие на хормоналните промени може да нараснат и да започнат да кървят спонтанно или след полов акт. Обичайно през бременността не се предприема премахването им освен в много редки случаи.

  Клетките на маточната шийка стават много чувствителни през първите месеци на бременността заради промяната в хормоналния фон, което може да доведе до малки ранички по повърхността на цервикса. Тези ранички може да кървят при сексуален акт.

  Извънматочна бременност

  Когато бременността се развива извън маточната кухина може да се наблюдава тъмно кафяво течение, съпроводено с умерена до силна болка. Установяването на извънматочна бременност става чрез преглед с ултразвук и изисква спешно прекратяване на бременност, тъй като има риск за живота и здравето на майката.

  Инфекции

  Възпалителните заболявания на влагалището, причинени от гъбички или бактерии водят до парене, сърбеж, болка и неприятно вагинално течение. В острата си фаза те могат да предизвикат оток на лигавицата, която е свръхчувствителна заради бременността и да се появи оскъдно кървене, наред с другите симптоми. Изисква се преглед и миркобиологично изследване за установяване на причинителя и определяне на терапията. Нелекуваните вагинални инфекции може да станат причина за спонтанен аборт или преждевременно раждане.

  Спонтанен аборт

  Причините за ранен спонтанен аборт най-често са генетични аномалии в развитието на ембриона, „кухо яйце“, хормонален дисбаланс, вирусни и бактериални инфекции и други. Кървенето може да бъде оскъдно или обилно, най-често има и слаба до умерена болка, въпреки че не е задължително.

  Какво да правим при поява на кървене?

  Запазете спокойствие, легнете и се свържете с вашия акушер-гинеколог. Опишете му кървенето и наличието на други симптоми, ако има такива и следвайте указанията му. Ако не успеете да се свържете с лекар помолете някой близък да ви откара в болница с отделение по акушерство и гинекология.

  В случай, че кървенето е обилно, придружено със силни болки или световъртеж повикайте Спешна помощ.

  Прегледите обикновено се състоят в ултразвуково изследване, измерване на кръвното налягане, оглед на влагалището и маточната шийка. В по-късен етап на бременността се прави и проследяване на сърдечните тонове на плода. Може да се наложат изследвания на кръв и урина.

  Лечението зависи от конкретната причина, довела до кървенето, но в повечето случаи са достатъчни няколко дни почивка на легло и медкаментозна терапия в домашни условия. Може да се наложи да се въздържате от физическа активност, работа и секс за известно време.

  Тагове:
  Кървенето по време на бременност се среща често и обикновено не застрашава здравето на бебето и майк

  Имейл бюлетин

  Изпрати