Как влие стресът на бременността?

12/04/2021, 16:20:40
Как влие стресът на бременността?

12/04/2021

  Прекомерния стрес вреди на всички ни и това отдавна е известно на медицината. Доколко той се отразява на бременността и бебето обаче? Оказва се, че влиянието му не е за подценяване. Когато сме под стрес в организма ни протичат биохимични реакции, отделят се т.нар „стресови хормони“ като кортизол, адреналин и др. които достигат до плода. Проучвания показват, че плацентата все пак предпазва бебето до някаква степен и то не получава същото количество стресови хормони колкото организма на майката.

  Силният и хроничен стрес стимулира процеса на съзряване на мозъка на плода. По-бързото узряване на мозъчните структури обаче е за сметка на растежа и клетъчното делене. Оказва се, че пренаталния стрес е рисков фактор за развитие на заболявания в по-късна възраст като хипертония, диабет, сърдечно-съдови болести, депресия, тревожно разстройство.

  Високите нива на стресови хормони в края на бременността могат да направят бебето раздразнително и плачливо в първите месеци след раждането. Проучвания показват, че неовладяната тревожност може да доведе до намаляване на мозъчния обем на бебето, забавяне развитието на фината моторика, закъсняло проговаряне и намалена способност за контрол над емоциите.

  Стресът вреди и на бъдещата майка. Той може да стане причина за развитие на хипертония, сърцебиене, безсъние, спад в имунитета и дори преждевременно раждане.

  Сега добрата новина – за щастие не всеки стрес вреди сериозно на бебето. Леките и умерени нива на стрес, които повечето бременни жени преживяват не са опасни. Хормоналния дисбаланс оказва влияние върху настроението и може да ви направи по-чувствителни и раздразнителни. Това е напълно в реда на нещата и не оказва съществено значние върху развитието на бебето, нито представлява риск за износване на бременността. Повишената тревожност обаче може да е знак за пренатална депресия. Тя се изразява в силен страх за собствения живот или този на бебето, неспособност за концентрация, хронично безсъние, безпричинен плач, загуба на контрол над емоциите и поведението. Може да се съчетава с психосоматични оплаквания като изпотяване, сърцебиене, замайване, главоболие, шум в ушите, учестено уриниране, пресъхване на устата. В редки случаи симптомите може да прогресират до паника, изразяваща се в чувство на задушаване, силен световъртеж, усещане за загуба на контрол, непрекъсно чувство, че нещо лошо предстои да се случи.

  Ако някои от тези симптоми се отнасят до вас, не чакайте тревожността да се увеличи или да изпаднете в пристъп на паника, а потърсете помощ.

  Как да се справим със стреса по време на бременност?

  Поговорете с някой

  Ако чувствате прилив на тревога, опитайте да поговорите с някого. Може и по телефона. Потърсете близък на когото имате доверие.

  Ангажиране на ума

  Опитайте да ангажирате ума си с нещо интересно, което ще ви откъсне от лошите мисли. Това може да бъде работа, ново хоби, рисуване, писане, четене на книга. Гледайте да сте заети през по-голямата част от времето без да се претоварвате.

  Физическа активност

  Ако бременността протича нормално, умерената физическа активност може да бъде много полезна за вас в борбата с тревожността. Редовните физически дейности като разходка, бягане, танцуване, йога или упражнения за бременни, спомагат за освобождане на ендорфини, които успокояват мозъка, нормализират пулса и кръвното налягане и намаляват тревожността.

  Релаксация

  Дълбокото ритмично дишане помага за намаляване на мускулното напрежение, забавя пулса и подобрява съня. Ще ви бъде от полза и по време на раждането. затворете очи и вдишвайте и издишвайте бавно и дълбоко. Може да опитате с приятна музика, ароматерпия, чай от лавандула и мащерка, топъл душ и всичко, което ви успокоява.

  Ако смятате, че изпитвате сериозен стрес по време на бременността и не можете да се справите сама, потърсете помощ от психолог или психотерапевт.

  Прекомерния стрес вреди на всички ни и това отдавна е известно на медицината. Доколко той се отразяв

  Имейл бюлетин

  Изпрати