Бременност след 40 години

30/07/2020, 13:36:16
Бременност след 40 години

30/07/2020

  Да родиш след 40 години вече не е табу, особено с напредналата медицина днес. Майчинството все по-често се отлага за след 30, дори за след 35 годишна възраст, а понякога се бави повече от очакваното, по независещи от нас, обстоятелства.

  Раждането след 35-40 годишна възраст има своите предимства – насладили сте се на младостта и свободата си, помъдрели сте, напреднали сте в кариерата. Вероятно знаете какво искате от живота, имате финансова стабилност и се чувствате много по-подготвена да гледате бебе, отколкото когато бяхте на 25. Бременността и раждането подмладяват жената и отлагат менопаузата с няколко години, което е прекрасен ефект на зачеването след 35.

  Всъщност без значение дали късната бременност е ваше желание или стечение на обстоятелствата, трябва да признаем, че освен предимства, тя крие и някои здравословни рискове.

  Какви са шансовете за забременяване след 40 години?

  Шансовете за успешно зачеване след 40 години определено са по-ниски, отколкото през предходните години. Проучвания показват, че една трета от жените, целящи зачеване след 40 годишна възраст, се сблъскват с безплодие. Шансовете за зачеване в рамките на всеки овулаторен цикъл са около 5%. Поради това понякога опитите за забременяване продължават доста дълго.

  С възрастта броя на яйцеклетките намалява, но освен това се влошава и тяхното качество. С напредването на възрастта нараства и рискът от ендометриоза, миома на матката и други заболявания на органите в малкия таз, които влияят на зачеването. Вероятността от хормонални и ендокринни проблеми (например със щитовидната жлеза) също е по-висока, отколкото при по-млади жени.

  Поради тези причини много жени се възползват от методите на асистирана репродукция.

  Въпреки тези рискове по-голямата част от жените са способни да заченат по естествен път след 40 годишна възраст!

  Рискове за бременността

  Спонтанен аборт

  Рискът от спонтанен аборт след 40 годишна възраст скача на 25%, а след 44 годишна възраст е дори малко над 50%. Той е значително по-висок при жени с хормонални проблеми (СПКЯ, инсулинова резистеност и диабет, Тиреоидит на Хашимото), жени с наднормено тегло, при тютюнопушене. Поддържането на добра физическа форма и оптимален хормонален баланс значително намаляват риска. Приемането на хормонални препарати през първия триместър също подпомага нормалното износване на бременността.

  Генетични аномалии

  С напредване на възрастта на майката, нараства рискът от развитие на генетични дефекти на ембриона. Това се дължи главно на влошеното качество на яйцеклетките, както и на някои здравословни състояния при бъдещата майка.

  Най-често срещания генетичен дефект е Синдромът на Даун. Вероятността за раждане на дете със Синдром на Даун е:

  • 1 на 365 на 35 годишна възраст;
  • 1 на 100 на 40 годишна възраст;
  • 1 на 40 на 45 годишна възраст;

  Рискът от сърдечни, бъбречни или мозъчни увреждания също е по-висок при бебета, родени от по-възрастна майка.

  Здравословни проблеми при майката

  Рискът от развитие на гестационен диабет е 5 пъти по-висок отколкото в периода преди навършване на 40 годишна възраст. Хипертонията се наблюдава много по-често, а тя е основен рисков фактор за развитие на прееклампсия. Бременните жени, след 40 годишна възраст са изложени на по-висок риск от плацента превия, която застрашава бременността и усложнява раждането.

  Усложнения при раждането

  При жените след 40 годишна възраст раждането с Цезарово сечение се случва два пъти по-често отколкото при по-млади жени. Това важи главно за първото раждане. Причината обаче много често е, че бременността на тази възраст се води рискова, както и че зачеването в голяма част от случаите е чрез АРТ, което кара лекарите да предпочитат секциото.

  По-висок е риска за преждевременно раждане, кръвоизливи при раждането (особено ако е налице плацента превия), фетален дистрес. Въпреки това ако вече имате поне едно вагинално раждане, бебето е в подходяща позиция и нямате сериозни здравословни проблеми, няма пречка да родите по естествен път след 40 годишна възраст.

  Изброените рискове са хипотетични и засягат една част от късните бременности, но все пак шансовете за износване и раждане на здраво дете след 40 години са напълно реални!

  Подобни усложнения са редки, а с напредването на медицината повечето от тези състояние се контролират много успешно.

  Как да намалим рисковете:

  1. Ако планирате бременност посетете лекар още преди зачеването. Профилактичния преглед може да открие ранни гинекологични, хормонални или инфекциозни заболявания, които при правилно лечение, може да бъдат отстранени. Освен това обсъдете с лекаря прием на хранителни добавки, които може да повишат фертилността, качеството на яйцеклетките, да подобрят хормоналния баланс и общото ви здравословно състояние;

  2. Ако в рамките на 6 месеца опити не настъпва зачеване, постете лекар по репродуктивна медицина;

  3. Спрете тютюнопушенето и намалете приема на алкохол и кофеин;

  4. Хранете се здравословно, избягвайте захарта и рафинираните мазнини. Яжте риба, авокадо, пълнозърнести продукти;

  5. Поддържайте нормално тегло;

  6. Бъдете физически активна;

  7. Ако имате заболявания, уверете се, че са добре контролирани преди зачеването;

  8. Започнете прием на фолиева киселина преди опитите за забременяване;

  9. По време на бременността направете ранен скрининг за генетични аномалии;

  Тагове:
  Да родиш след 40 години вече не е табу, особено с напредналата медицина днес. Майчинството все по-че

  Имейл бюлетин

  Изпрати