Токофобия - патологичният страх от забременяване и раждане

30/07/2020, 15:41:17
Токофобия - патологичният страх от забременяване и раждане

30/07/2020

Една от десет жени изпитва фобия от раждането

  Почти всяка жена изпитва известни притеснения, свързани с бременността и раждането и това е напълно нормално. Съществуват обаче състояния, при които страхът от бременността и предстоящото раждане са толкова силни, че нарушават нормалния живот на жената и тя се чувства изправена пред непосилна задача. Патологичният страх може да кара жената да избягва забременяване на всяка цена (първо или следващо), а ако вече е бременна, да изпадне в депресия и да има усещането, че няма да се справи с раждането.

  Състоянието е тежка форма на родилна тревожност (CA – childbirth anxiety), известна още като „токофобия“.

  Токофобията се среща при около 10% от бременните жени и може сериозно да наруши личния живот на жената и да повлияе на желанието и готовността ѝ да стане майка.

  Причините за повишената тревожност са различни

  • Негативни разкази за бременността, раждането и женското тяло, чути в детството;
  • Сексуална травма;
  • Свръхинформираност – множество разкази и статии за проблемна бременност, ужасно, трудно, болезнено раждане, мъртвородени бебета и т.н. са буквално на един клик разстояние от бъдещите майки. Възможността на жената да се информира по многобройни медицински въпроси, свързани с бременността и раждането, ѝ помага да избере екип и начин на раждане, обезболяване и да се грижи по-добре за своето здраве, но от друга страна може да отключи „хипохондрия“ – страх от болести и усложнения, които дотогава не сме предполагали, че може да ни се случат;
  • Предишна рискова бременност или трудно, болезнено раждане с бавно и проблемно възстановяване;
  • Преживян спонтанен аборт или мъртвораждане;
  • Генерализирана тревожност – някои жени са по-емоционални и предразположени към различни страхове и тревожни разстройства;
  • Пренатална депресия;

  Признаци за токофобия

  • Отлагане или отказ от забременяване, въпреки желанието за деца;
  • Панически страх при мисълта за раждане;
  • Постоянна тревожност;
  • Безсъние или кошмари;
  • Постоянно мислене за силната болка, която се изпитва по време на раждането;
  • Предродилна депресия, която се засилва с наближаване на термина;
  • Нежелание за полагане на грижи за себе си през бременността, както и за бебето;
  • Липса на апетит, апатия, безпричинна тъга;
  • Чувство за безполезност;
  • С наближаване на раждането симптомите се засилват – чувствате се като в капан, съжалявате за зачеването, изпитвате паника при мисълта, че предстои раждане;

  Ако родилната тревожност остане неразпозната и нелекувана това може да доведе до:

  • Нарушаване на връзката майка-бебе
  • Следродилна депресия;
  • Трудна комуникация с медицинския екип по време на раждането;
  • Отказ от следваща бременност;
  • Влошаване на семейните отношения;

  Голяма част от жените, страдащи от токофобия, настояват за раждане с Цезарово сечение без никаква медицинска причина за такова. Повечето бременни с повишена тревожност обаче, се страхуват и от секциото също толкова колкото от вагиналното раждане.

  Оправдано ли е Цезаровото сечение при състояние на токофобия?

  Всяка жена, която иска да роди със секцио без физиологична причина за такова би следвало да обсъди това с лекаря си, който трябва да потърси причините за това нейно желание. След това той би трябвало да информира жената за рисковете и предимствата при двата типа раждане и заедно да обсъдят възможностите. Голяма част от лекарите обаче веднага се съгласяват с желанието на бременната за оперативно раждане без да я запознаят достатъчно добре с механизмите на двата типа родоразрешение.

  От здравословна гледна точка естественото раждане е най-безопасно и най-добро както за майката така и за бебето. Освен физиката ни обаче, в раждането участва и психиката. Ако жената изпитва панически страх от вагиналното раждане и не успее да го преодолее до края на бременността, то Цезаровото сечение трябва да се разглежда като алтернатива.

  Как да се справим с токофобията?

  Както всяко друго тревожно разстройство, патологичният страх от бременност и раждане, следва да се лекува при психолог.

  Важно е състоянието да бъде прието и третирано като реален проблем, а не като „глезотия“. Очаквайки то да отмине от самосебе си, жената може да отлага зачеването твърде дълго, а ако все пак забременее, тревожността може да се засили още повече и да наруши нормалния ѝ живот.

  Посетете училище за родители

  Подготовката за родилния процес ще ви даде самочувствие, че владеете положението и може да се справите с раждането. Там ще научите различни техники за релаксация, дишане, обезболяване и избягване на усложнения. Също така ще може да зададете въпросите на компетентни специалисти.

  Говорете с акушер-гинеколог

  Намерете лекар, на който имате доверие и, при който се чувствате спокойно да задавате всякакви въпроси. Бременна сте, предстои ви раждане, няма срамен или глупав въпрос! Ако лекарят е припрян, бърза или не му се говори – сменете го. Обяснете страховете си и обсъдете възможностите за обезболяване, максимално естествено протичане на раждането и т.н.

  Раждане с дула

  Обмислете възможността за раждане с дула. Тя оказва емоционална и физическа подкрепа по време на раждането. Ще ви помогне с техники, които облекчават болката, ще имате доверен човек до вас, а ще избегнете притеснението от близките си, в случай, че не желаете да ви виждат по време на раждането.

  Не се поддавайте на чуждите страхове

  Избягвайте разговори за бременността и раждането с жени, които са имали травмиращи такива, както и с прекалено страхливи хора, които винаги мислят негативно. Страхът е заразен. Много от хората имат склонност да преувеличават и доукрасяват историите си, за да се получи разказът им е по-ефектен, а и за да създадат чувство за героизъм у себе си. Всяко раждане е различно! Да, при някои е продължило по-дълго или са се наложили допълнително медицински интервенции. Други почти раждат на път за болницата. Няма правила. Усложненията са редки, повечето раждания в днешно време протичат нормално със здрава майка и бебе накрая.

  Не мислете за евентуалните усложнения

  Да, знам, че е много трудно. Но фокусирането върху хипотетични ситуации, в които може никога да не изпаднете, всъщност ви вреди, а не помага с нищо. Множество лоши неща могат да ни се случат във всеки един момент, не само по време на раждане, но не сме спрели да живеем и да излизаме. Фокусирането върху това колко страшно е раждането, е излишно. Жените с тежка форма на токофобия обаче може да не успеят сами да преодолеят тези страхове, затова консултацията с психолог е задължителна.

  Тагове:
  Почти всяка жена изпитва известни притеснения, свързани с бременността и раждането и това е напълно

  Имейл бюлетин

  Изпрати