Присъствие на таткото по време на раждането - за и против

19/01/2021, 13:35:10
Присъствие на таткото по време на раждането - за и против

19/01/2021

  Темата за присъствието на бащата по време на раждането е много дискутирана и винаги поражда въпроси и противоречиви мнения. Всъщност, това е личен избор, който всяка двойка трябва да направи сама. В последните години все по-често се случва таткото да присъства на раждането на детето си, но това все още не е норма у нас.

  Предимствата са много

  Емоционална подкрепа

  Раждането е стресово преживяване, а повечето от нас имат нужда от близък човек в труден момент. Не случайно брачния обет гласи „в добро и лошо, в здраве и болест, в радост и мъка…“е, раждането е един от най-щастливите и вълнуващи моменти, но и свързан с болка и немалко притеснения, така че е логично партньорите да го изживеят заедно. Повечето жени биха се чувствали по-спокойни и уверени, ако в болницата е най-близкият им човек, на когото имат доверие. Едно от най-важните условия за леко и безпроблемно раждане е спокойната обстановка и способността на жената да се отпусне и да слуша тялото си.

  Физическа помощ

  Мъжът може да помага на жена си чисто физически – да я придържа, да ѝ помогне да смени позата, да я държи за ръката, да ѝ подаде възглавница, да донесе вода, да прави топли компреси на кръста и т.н.

  Комуникация с медицинския персонал

  Дългото и изтощително раждане и хормоналната буря в женския организъм може да са пречка за критично мислене и вземане на адекватни решения от страна на бъдещата майка. Именно затова трезвомислещ, близък човек в такъв момент би бил много полезен като задава нужните въпроси на медицинските лица, отстоява предпочитанията на майката, повика лекарят или акушерката при нужда. В никакъв случай това не бива да предизвиква объркване, че таткото е този, който ще реши как да протече раждането. Лекарят е компетентното лице, което носи отговорност за здравето и живота на майката и бебето и той прави преценката за нужните действия. Все пак е добре да имаме доверен човек, който следи затова дали правата ни са спазвани.

  Правото на таткото да бъде родител от самото начало

  Посрещането на бебето на бял свят е емоционален момент не само за майката, а и за бащата. На подсъзнателно ниво това може да му помогне да изгради по-силна връзка с бебето и да събуди по-бързо бащинския му инстинкт.

  Изолираният баща често остава някак в страни, а това е малко нечестно. Виждайки какво преживява жена му за да дари живот, той може да бъде по-силно привързан, подкрепящ и разбиращ и към нея.

  Аргументи против

  Притеснения от страна на жената

  В началото на статията подчертахме нещо важно, а именно, че ПОВЕЧЕТО от нас се чувстват по-спокойни когато са с близък човек в труден момент. Е, това не значи, че всички сме така. Има и хора, които се справят по-добре със силен стрес когато са сами. Мобилизират се, знаейки че няма на кого друг да разчитат, а и адреналина помага в такива ситуации. Ако мъжът е по-лабилен и се притеснява от раждането това може да окаже влияние на емоционалното състояние и на жената. В такъв момент тя има нужда от сигурност и упора и няма как да се отпусне ако се притеснява за партньорът си. Освен това за доста жени мисълта мъжът им да види отблизо раждането може да е смущаваща. Ако бъдещата майка смята, че ще се чувства по-спокойна и ще се държи по-свободно без присъствието на таткото, то по-добре е той да пропусне същинската част от родилния процес.

  Стрес за мъжът

  Съществува мнение, че за повечето мъже присъствието по време на раждане може да е силно стресиращо защото, за разлика от жените, те не са подготвени за това емоционално натоварване. Природата се е погрижила жената да е издържи раждането като задейства определени инстинкти в нея, промени в хормоналния фон и нервната система – нещо, което не се случва с мъжете.

  Д-р Мишел Оден (световно известен акушер-гинеколог) смята, че не всеки мъж би се чувствал добре да присъства на раждането. Един твърде притеснен и лабилен мъж само ще напрегне обстановката в родилната зала и ще придаде страховете си на любимата си. Разбира се, напълно естествено е мъжът да се притеснява и вълнува, но трябва да може да сдържи силните си емоции и да запази самообладание за да бъде полезен за жена си.

  Разпространено е и мнението, че е възможно присъствието на раждането да повлияе негативно на бъдещото сексуално желание на мъжът. До колко това е вярно е много индивидуален въпрос, но в никакъв случай не бива да се смята за норма. Освен това таткото може да присъства по време на първата фаза на раждането като подкрепя жена си, разхожда се с нея и т.н. без да влиза в родилна зала, ако има притеснения, че няма да понесе гледката.

  Заключение

  Решението дали таткото да присъства по време на раждането е много лично и трябва да се вземе от двамата партньори. Ако единият от тях е настроен негативно към идеята, по-добре е другият да не настоява, а да уважи решението му. Мъжът не бива да присъства на раждането ако е конфликтен, психически нестабилен или ако двойката има твърде много проблеми и няма здрава емоционална връзка. 

  Тагове:
  Темата за присъствието на бащата по време на раждането е много дискутирана и винаги поражда въпроси

  Имейл бюлетин

  Изпрати